pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένοικοι γηροκομείου στην Ξάνθη σε ρόλο… μοντέλων στο «Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021»

Μια συνεργασία που έφερε ένα συγκινητικό αποτέλεσμα

30/12/2020 - 12:47μμ
Εξωτερική άποψη του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» (φωτ.: girokomeioxanthis.gr)

Εξωτερική άποψη του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» (φωτ.: girokomeioxanthis.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κρατώντας τρεις κατακόκκινες τουλίπες στο δεξί της χέρι και μ’ ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, η Καλλιόπη Νάκου κάνει «ποδαρικό» στο 2021 και μας υπενθυμίζει τη δύναμη της αγάπης ως κινητήρια δύναμη της ζωής.

«Αγάπησα και με αγάπησαν πολύ», γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας της που συνοδεύει τις 31 ημέρες του Ιανουαρίου στο «Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021» του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος».

Η Καλλιόπη Νάκου, η οποία ποζάρει με χάρη… μοντέλου μπροστά στον φωτογραφικό φακό, είναι μία από τους ενοίκους της ξεχωριστής αυτής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην Ξάνθη, του «γηροκομείου της καρδιάς μας», όπως γράφει και η ταμπέλα με την οποία υποδέχεται τους επισκέπτες στους χώρους του.

Καλλιόπη Νάκου

Μαζί με τους συνενοίκους της στο γηροκομείο, τον Λευτέρη Γιαγκίδη που ποζάρει με το χαρακτηριστικό «καβουράκι» του και το κομπολόι στο χέρι στο εξώφυλλο του ημερολογίου, αλλά και τους Βασιλική Τσοκαλίδου, Κουιμέτ Μουσταφά Ογλού, Αθανασία και Θεόδωρο Παυλίδη, Χαράλαμπο Καραβασίλογλου, Αγαθή Ανδρεάδου, Γεωργία Χατζηαποστόλου και Ευαγγελία Καρακεσίσογλου, η Καλλιόπη Νάκου πόζαρε στον φακό της καλλιτεχνικής ομάδας φωτογραφίας του «Εργαστηρίου Φωτογραφίας», έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης.

Η καλλιτεχνική αυτή ομάδα μαζί με το γηροκομείο «Ο Μέγας Βασίλειος» και την εθελόντρια Σοφία Σαλβανά ένωσαν δυνάμεις και φαντασία και μεταμόρφωσαν τους ηλικιωμένους σε «πρωταγωνιστές σε πρώτο πλάνο».

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης του εργαστηρίου με θέμα: «Τρίτη Ηλικία: μορφές και καθημερινότητα στο Γηροκομείο Ξάνθης», με εκπαιδευτή τον Γρηγόρη Λεοντιάδη. Στο εγχείρημα της μεταμόρφωσης δόθηκε η ονομασία «Διακτινισμοί» και στο πλαίσιό του, από το Νοέμβριο του περασμένου έτους έως και την πρώτη καραντίνα, οι ηλικιωμένοι πόζαραν στο φακό των εκπαιδευόμενων.

Με περισσή φροντίδα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του γηροκομείου Γιάννης Παπαχρόνης, όλοι οι συντελεστές κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο σκηνικό και συνθήκες ιδανικές ώστε οι ηλικιωμένοι να νιώσουν άνετα και να μεταδώσουν με τη νιότη της ψυχής τους και το πλατύ τους χαμόγελο μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας, ευτυχίας, ελπίδας, νοσταλγίας για το παρελθόν, αλλά κι ελπίδας για το μέλλον.

Λευτέρης Γιαγκίδης

Το εγχείρημα, όπως σημειώνει ο Γιάννης Παπαχρόνης, το «αγκάλιασαν» πρωτίστως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν εξίσου με τον ίδιο από το αποτέλεσμα. «Είδα τις φωτογραφίες και εξεπλάγην ευχάριστα», σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως το φωτογραφικό υλικό της καλλιτεχνικής ομάδας δεν περιορίζεται στις σελίδες του ημερολογίου. «Έχουμε κι άλλο φωτογραφικό υλικό και θα δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε», εξηγεί.

Μέσα από τις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους, οι ένοικοι του γηροκομείου μοιράζονται τις σκέψεις τους κάνοντας κοινωνούς της ζωής τους τούς κατόχους του διαφορετικού αυτού ημερολογίου.

«Ένα σφίξιμο χεριών… και ένα σφίξιμο χειλιών» γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης. «Είμαι έτοιμη. Κοιτάζω μπροστά αλλά πατάω γερά στο τώρα!» σημειώνει η Βασιλική Τσοκαλίδου, «Μια σύγχρονη μάγισσα της Σμύρνης: βλέπω μέσα σου, αν βλέπεις κι εσύ!» λέει η Κουιμέτ Μουσταφά Ογλού. «Εμείς μαζί εδώ… αλλά και αλλού!» τονίζουν η Αθανασία και Θεόδωρος Παυλίδης.

«Κάπου… κάποτε… παλιά… μεταξύ μας omerta!» αναφέρει ο Χαράλαμπος Καραβασίλογλου. «Πόσο αστεία είναι η ζωή τελικά! Αρκεί το αεράκι από τη βεντάλια μου να διώχνει κάθε κακό» τονίζει η Αγαθή Ανδρεάδου, «Ένα τσιγάρο δρόμος είναι η ζωή! Ερωτευτείτε και θα κρατήσει περισσότερο!» παροτρύνει η Αθανασία Παυλίδου.

«La vie en rose! Παντού υπάρχει αρχοντιά!» επισημαίνει η Γεωργία Χατζηαποστόλου. «Το βιβλίο με κάνει να ταξιδεύω. Τελικά τη δεύτερη φορά που το διαβάζω μου φαίνεται καλύτερο! Να ήταν έτσι και η ζωή μας!» εύχεται η Ευαγγελία Καρακεσίσοσγλου.

Βασιλική Τσολακίδου

Το ημερολόγιο αφιερώνεται «σε όλους τους ηλικιωμένους της καρδιάς μας που έφυγαν από κοντά μας, αλλά συνεχίζουν να μας εμπνέουν στο διηνεκές». Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το γηροκομείο Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» εκδίδει το δικό του ημερολόγιο, όπως εξηγεί ο Γιάννης Παπαχρόνης.

Μάλιστα, ενώ είχε αποφασιστεί να εκδοθούν 70 συλλεκτικά αντίτυπα, τα οποία έχουν δοθεί πρωτίστως στους «πρωταγωνιστές» του, τα παιδιά των ηλικιωμένων αλλά και σε διάφορους φορείς που στηρίζουν το έργο της μονάδας, μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε η αφορμή για έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που επιθυμούν να το αποκτήσουν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου
  • Τις φωτογραφίες του ημερολογίου παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος»
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη: Ο δήμος δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη

3/04/2026 - 6:21μμ
(Φωτ.: glomex.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε η 77χρονη στη Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του συζύγου της

3/04/2026 - 4:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή στελέχη της Βιολάντα για την υπόθεση της φονικής έκρηξης

3/04/2026 - 2:08μμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή ο 54χρονος για τον θάνατο της μητέρας και της αδελφής του στου Ζωγράφου

3/04/2026 - 1:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή η 77χρονη για τον θάνατο του συζύγου της στα Κουφάλια

3/04/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πασχαλινούς ρυθμούς αγορά και δρόμοι: Εορταστικό ωράριο, υψηλές τιμές και αυστηροί έλεγχοι

3/04/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ – Επιμένει η αφρικανική σκόνη στα νότια

3/04/2026 - 8:04πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

2/04/2026 - 10:50μμ
Η δικηγόρος  συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του συγκροτήματος «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος  Χατζηπολίτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών – Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου του δικαστηρίου

2/04/2026 - 9:10μμ
Καταστροφές στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία Erminio (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία σε Πεντέλη και Ραφήνα

2/04/2026 - 6:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Πάσχα αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη: Ο δήμος δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη

38 λεπτά πριν
Ο Γιάννες ο πεχλιβάνον, κατά Γ.Μ. Κωνσταντινίδη (πηγή: youtube.com)

«Ο πεχλιβάνον ο Γιάννες»: Διήγημα του Παντελή Μελανοφρύδη, εικονογραφημένο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: dimoselassonas.gr)

Διάλογος του δήμου Ελασσόνας με ποντιακούς συλλόγους μετά τις αντιδράσεις για την εικόνα του Κεμάλ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ρένα Κουμιώτη Official)

Τρία χρόνια χωρίς τη Ρένα Κουμιώτη – Η φωνή που γεννήθηκε από την προσφυγιά και σίγησε από τον πόνο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex.gr)

Προφυλακίστηκε η 77χρονη στη Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του συζύγου της

3 ώρες πριν
Η μεγάλη γαλανόλευκη στην κεφαλή της παρέλασης στη Βαλτιμόρη για τα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (φωτ.: Facebook / Maryland Greek Independence Day Parade)

Βαλτιμόρη: «Γαλάζια και λευκή» η Eastern Avenue στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign