pontosnews.gr
Τρίτη, 23/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τζο Μπάιντεν: Η επιστημονική ομάδα συμβούλων του Αμερικανού προέδρου

Είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους

21/01/2021 - 11:47πμ
(Φωτ.: en.wikipedia.org)

(Φωτ.: en.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ευχάριστη έκπληξη για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αποτελούν οι επιλογές του Τζο Μπάιντεν για τη στελέχωση των επιστημονικών θέσεων συμβούλων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι είτε χαίρουν εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων τους, είτε έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο τους και διάθεση να συνεργάζονται με τους επιστήμονες.

Ξεχωριστή προσοχή προσέλκυσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να δημιουργήσει και μία θέση συμβούλου για την κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Nature, οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές του Τζο Μπάιντεν είναι οι εξής:

  1. Ο έμπειρος γενετιστής Έρικ Λάντερ επιλέχθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου και επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Πολιτικής για την Τεχνολογία, θέση που για πρώτη φορά ανυψώνεται στην ιεραρχία, ώστε πλέον να συμμετέχει στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Έχει διατελέσει συμπρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του κοινού βιοϊατρικού ερευνητικού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Έπαιξε ρόλο-κλειδί στο Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και, με βάση τις δημοσιεύσεις του, είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Διαδέχεται τον καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Κέλβιν Ντρογκεμάγιερ.
  2. Ο παιδίατρος, νομικός και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων-FDA (1990-97) Ντέιβιντ Κέσλερ αναλαμβάνει υπεύθυνος της Επιχείρησης «Warp Speed» για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων και θεραπειών Covid-19 στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ. Διαδέχεται τον ανοσολόγο Μονσέφ Σλάουι, πρώην στέλεχος των φαρμακευτικών εταιρειών GlaxoSmithKline και Moderna.
  3. Ο βετεράνος σε θέματα Περιβαλλοντικής Εποπτείας Μάικλ Ρέγκαν θα είναι ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ). Διαδέχεται τον Άντριου Γουίλερ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να περιορίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία και την επιρροή των επιστημόνων σε περιβαλλοντικά θέματα.
  4. Η καθηγήτρια Ροσέλ Γουαλένσκι, ερευνήτρια του ιού HIV στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, θα είναι η νέα επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Ήδη έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την πανδημία να καθοδηγούνται από την επιστήμη, έχοντας ταχθεί αναφανδόν κατά της ιδέας για γρήγορη «ανοσία της αγέλης» ως μέσου ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού. Διαδέχεται τον επίσης ερευνητή του HIV και επιδημιολόγο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος δέθηκε κριτικές ότι επέτρεψε στον Τραμπ να υποσκάψει τον ρόλο του CDC στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  5. Ο προβεβλημένος επιστήμονας Φράνσις Κόλινς, πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, θα παραμείνει επικεφαλής του μεγαλύτερου βιοϊατρικού ερευνητικού φορέα της χώρας, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ). Είχε διοριστεί σε αυτήν τη θέση από τον Ομπάμα το 2009 και ο Τραμπ –περιέργως– τον κράτησε το 2017.
  6. Η Τζίνα ΜακΚάρθι, ειδική σε θέματα Περιβαλλοντικής Υγείας και Ποιότητας του Αέρα, θα είναι η πρώτη «τσαρίνα» των ΗΠΑ για το κλίμα, η οποία αναλαμβάνει να προωθήσει, με έδρα τον Λευκό Οίκο, την κλιματική ατζέντα του Μπάιντεν. Διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) επί Ομπάμα την περίοδο 2013-17 και μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. Δεν έχει προκάτοχο.
  7. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής Τζον Κέρι θα είναι το διεθνές «πρόσωπο» των ΗΠΑ και ο ειδικός μόνιμος απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις και δράσεις, παγκοσμίως, για την κλιματική αλλαγή. Θα εργάζεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Δεν έχει προκάτοχο σε αυτό το πόστο.

Ο διορισμός ορισμένων από τους υποψήφιους του νέου προέδρου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ (πηγή: en.mfa.ir)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα επιτραπεί στην IAEA η πρόσβαση στις βομβαρδισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις

23/06/2026 - 1:52μμ
Ο Ντ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Bonnie Cash)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Νέες βολές Τραμπ κατά των χωρών της Συμμαχίας – Στο στόχαστρο και πάλι Μελόνι, Μερτς και Στάρμερ

23/06/2026 - 9:20πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Graham Hughes)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόντρεαλ: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς – Ανάμεσά τους ο ύποπτος

22/06/2026 - 11:29μμ
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανατροπή: Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο με αντάλλαγμα πυρηνικούς ελέγχους

22/06/2026 - 7:24μμ
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Άλαν Γκρίνσπαν ενώπιον της υποεπιτροπής Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας και Οικονομικής Ανάπτυξης της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 (φωτ.: EPA/ MICHAEL REYNOLDS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο θρυλικός «μαέστρος» της Federal Reserve των ΗΠΑ

22/06/2026 - 6:30μμ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε την παραίτησή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο. Στα αριστερά βρίσκεται η σύζυγός του Βικτόρια Στάρμερ και οι συνεργάτες του (φωτ.: EPA/NEIL HALL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Κιρ Στάρμερ από την ηγεσία των Εργατικών – Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχός του

22/06/2026 - 1:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/ROLEX DELA PENA)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση σε σχολείο στις Φιλιππίνες – Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς

22/06/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FABRICE COFFRINI/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν – Διατηρείται η ένταση στο παρασκήνιο

22/06/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα θαλάσσια γέφυρα στο Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Τσανάκαλε

21/06/2026 - 11:27μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλοιό ακραίου καύσωνα η Ευρώπη – Συναγερμός από τη Βρετανία έως τα Βαλκάνια για θερμοκρασίες-ρεκόρ

21/06/2026 - 10:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του (φωτ. από το λεύκωμα «Τ' αχνάρια ενός μύθου» / Γεωργία Βορύλλα)

Mεγάλη εκδήλωση μνήμης για τα 25 χρόνια από το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη

20 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Release Athens Festival (φωτ.: allwyn.gr)

Το live των Ημισκούμπρια στο Release Athens Festival ένωσε διαφορετικές γενιές (vid.)

36 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Hamazkayin Greece)

Σωματείο «Χαμασκαΐν»: Μια βραδιά γεμάτη γνήσια αρμενική παράδοση από 200 χορευτές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αθηνών/Facebook)

«Ο Πόντος αντάμωσε» στο Κατράκειο και χάρισε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και παράδοση

2 ώρες πριν
(Πηγή: © European Union, 2019 - Source: EP)

Qatargate: Στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΔΕΔΔΗΕ: Τεράστια ζημιά από κύκλωμα ρευματοκλοπών – Ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ η απάτη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign