pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας θα ταξιδέψουν στα βάθη της Ασίας

Κρασί, ξίδι, κασέρι, αλλά και ελιές και λάδι

9/01/2021 - 2:53μμ
(Φωτ.: pixabay.com)

(Φωτ.: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κρασί, ξίδι, τυροκομικά προϊόντα (κυρίως κασέρι), αλλά και ελιές και λάδι από την Κεντρική Μακεδονία πρόκειται να ταξιδέψουν στα βάθη της Ασίας, και συγκεκριμένα στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να εντυπωσιάσουν την ασιατική αγορά τροφίμων και να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτήν. Ήδη ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για συμμετοχή στις αποστολές που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ExperienceEU.

Το έργο του συντονισμού των παραγωγών ανέλαβε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της Κώστας Κιλτίδης, «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την οινοποιία, την οξοποιία, τους παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων αλλά και απ’ όσους ασχολούνται με την ελιά και το λάδι».

Ενδιαφέρον και για τους χυμούς φρούτων, τις κομπόστες, το γιαούρτι

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στις αποστολές και όσων ασχολούνται με τη χυμοποιία. «Το κεράσι της Έδεσσας, για παράδειγμα, έχει ένα πολύ μεγάλο βάθος παραγωγής, δεδομένου ότι καλλιεργείται σε εκτάσεις 60.000 στρεμμάτων. Επίσης στη λίστα των προϊόντων που θα προωθηθούν στην ασιατική αγορά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η κομπόστα του ροδάκινου που ενδιαφέρει τις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας» τονίζει.

Θέση στα προϊόντα που θα προβληθούν στην ασιατική αγορά διεκδικεί και το γιαούρτι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με τον Κώστα Κιλτίδη η παρουσία δυνατών μεταποιητικών εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται ζητήματα όπως η δυνατότητα κάλυψης της ενδεχόμενης ζήτησης αλλά και η αντοχή των τροφίμων που θα χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος που θα υλοποιήσουμε με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών της Μαδρίτης και με το Διατροφικό Επιμελητήριο της Μπρατισλάβας θα γίνουν επαφές και συζητήσεις ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις ομάδων δημοσιογράφων σε τρίτες χώρες, προκειμένου να γίνουν γνωστά και στις ενδιαφερόμενες περιοχές τα προϊόντα που θα προκριθούν μετά από την έρευνα που θα γίνει στην Κεντρική Μακεδονία», πρόσθεσε.

Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα «άντεξαν» στην πανδημία

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα «δυνατά χαρτιά» της Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα τυροκομικά προϊόντα –και κυρίως το κασέρι για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες γάλακτος–, το λάδι, η ελιά, το κρασί και το ξίδι.

Δεν παραλείπει, άλλωστε, να αναφέρει ότι οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των τυροκομικών προϊόντων όχι μόνο κατάφεραν να αντέξουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πέτυχαν ακόμη και μεγέθυνση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων.

Στον αντίποδα, υπήρξε συρρίκνωση στην οινοποιία, αλλά και στο λάδι και στην ελιά. «Αυτό είναι που διακηρύττουμε: ότι ο γεωργοδιατροφικός τομέας από τη φύση του αποδεικνύει πως μπορεί να αντέξει σε πολεμικές καταστάσεις, όπως η πανδημία που βιώνουμε, αλλά και να μεγεθυνθεί λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας συγκεκριμένων προϊόντων για την ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού», εξηγεί ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

7/11/2025 - 9:32μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται 3ήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

7/11/2025 - 7:24μμ
Το κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι κατηγορούμενοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, προστίθενται στη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση

7/11/2025 - 6:49μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Η ΣΤΑΣΥ ενισχύει τα δρομολόγια του Μετρό στις 8 & 9 Νοεμβρίου

7/11/2025 - 5:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 28χρονος που στάθμευσε το ΙΧ του πάνω σε ράγες του τραμ

7/11/2025 - 3:48μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα ο ΟΑΣΘ λόγω της προσωρινής διακοπής του μετρό

7/11/2025 - 1:23μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα κάνουν κουμάντο οι τοπικές μαφίες στην Κρήτη – Τέρμα οι μπαλωθιές

7/11/2025 - 12:55μμ
(Φωτ. αρχείου: Marcel Langthim / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ενημερωτικές πινακίδες και μέτρα προφύλαξης στο πλαίσιο επιχείρησης απομάκρυνσης λύκου

7/11/2025 - 9:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: 74χρονος συνελήφθη γιατί μαχαίρωσε την 29 κόρη του στο λαιμό

7/11/2025 - 8:39πμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

7/11/2025 - 8:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

10 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign