«Στον Γαλατά ψιλή βροχή και στα Ταταύλα μπόρα…». Μέσα από το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης ο διευθυντής Γιάννης Δερμιτζόγλου, μαθήτριες και μαθητές έστειλαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά, τραγουδώντας.
«Ο καινούργιος χρόνος να μας κάνει πιο δυνατούς, πιο σοφούς, πιο αλληλέγγυους. Και να μας φέρει τα ωραιότερα δώρα: ειρήνη, υγεία, αγάπη και ευτυχία» ήταν η ευχή του Γιάννη Δερμιτζόγλου.
Μια χρονιά με υγεία, χωρίς κορονοϊό, ευχήθηκαν μαθήτριες του Ζωγραφείου.
Κάθε χρόνο τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Γιάννης Δερμιτζόγλου παίρνει το ακορντεόν του και τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας τον ακολουθούν στο Πέρα για να τραγουδήσουν τα κάλαντα και να πουν ελληνικά τραγούδια.
Πλέον όλοι, φορώντας μάσκες, ελπίζουν του χρόνου να μπορέσουν να είναι πιστοί στο ραντεβού τους με τη ρωμέικη κοινότητα της Πόλης.



![Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/01/Constantinople-Seven-Churches-Mikra-Asia-360x180.jpg)












