Η Ελλάδα θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την ηγεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και προτείνει την πρώην επίτροπο και υπουργό, πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, ως υποψήφια για τη θέση.
Την Άννα Διαμαντοπούλου δέχθηκε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση».
Ακόμα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ξενοφών Ζολώτας ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Από τα 37 κράτη-μέλη, τα 22 ανήκουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακόμη τέσσερα είναι από την Ευρώπη (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία).
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες», δήλωσε από τη μεριά της η Άννα Διαμαντοπούλου.
Σημειώνεται επίσης ότι ο νυν γενικός γραμματέας Άνχελ Γκουρία προέρχεται από το Μεξικό, ενώ προκάτοχός του ήταν ο Καναδός Ντόναλντ Τζόνσον, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.
















