Πάνω από 1.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στο Εφετείο Αθηνών όπου σήμερα είναι η «ημέρα 0» για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από πεντέμισι χρόνια. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι», εντός και εκτός Ελλάδας, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου.
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στις 11:00 πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης.
Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα καλούνται να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα –όπως είπε η εισαγγελέας–, ή ως «γρανάζια ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».
Από την αντίληψη των δικαστών γι’ αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων –με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο–, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα, των Αιγύπτιων ψαράδων και του ΠΑΜΕ, όσο και σε δεκάδες άλλες.
Εν ολίγοις, σήμερα αναμένεται να απαντηθεί το εάν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μια εντολή ή μια έγκριση όπλιζε χέρια, ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.
Ποια είναι η αρεοπαγίτης που προεδρεύει
Η Μαρία Λεπενιώτη εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν από λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Κατά κοινή ομολογία πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μια δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, κατά την οποία δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.
Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως αυτή για το «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών και τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου.
Μάλιστα, πριν από 32 χρόνια ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».
Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες
- Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας). Κατηγορούμενοι: 18.
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι:
Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης (γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας), Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
- Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος).
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας οι:
Αναστάσιος Πανταζής (πυρηνάρχης Περάματος), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαριάς και Μάρκος Ευγενικός.
- Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από τη Ζώνη).
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας οι:
Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός.
Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Οι άλλοι δύο, οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής, βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ολόκληρη δηλαδή την Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012. Πρόκειται για τους:
Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο, Κωνσταντίνο Μπαραμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Μίχο, Γιώργο Γερμενή, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.
Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας. Ο Χρήστος Παππάς βαρύνεται και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).
- Για την ένταξη και τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορούμενοι είναι οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις και οι ακόλουθοι 21:
Διονύσης Αγιοβλασίτης, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Χρήστος Γαλανάκης, Σαββας Γαροφαλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Καλπιτζής, Διονύσιος Λιακόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Θωμάς Μπαρέκας, Νικολέτα Μπενέκη, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Γιώργος Περρής, Γιώργος Πετράκης, Βενετία Πόπορη (αστυνομικός), Βασίλειος Σιατούνης, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Σκορδέλη, Χρήστος Στεργιόπουλος, Αθανάσιος Στράτος, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.
Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.
Άλλοι τρεις δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους: Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση, Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και, Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών.
















