pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαγωνισμός για τη γυναίκα της Μικρασίας: Α’ βραβείο στον καραγκιοζοπαίχτη Απόστολο Δομτζίδη

21/09/2020 - 11:42μμ
Διαγωνισμός για τη γυναίκα της Μικρασίας: Α’ βραβείο στον καραγκιοζοπαίχτη Απόστολο Δομτζίδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ξανθιώτης συγγραφέας και καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Δομτζίδης είναι ο νικητής του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μονόπρακτου με θέμα τη «γυναίκα της Μικρασίας» που διοργάνωσαν η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και το Ιωνικό Θέατρο.

Ο καταξιωμένος καραγκιοζοπαίχτης, που φέτος παρουσίασε στο αρχοντικό του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης μια έκθεση με θέμα «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού δίνοντας μια άλλη διάσταση στον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Αντώνης Παπαδόπουλος, «ο Απόστολος Δομτζίδης παρουσίασε ένα διαφορετικό μονόπρακτο, αφού κατάφερε να εστιάσει όχι τόσο στο συναισθηματικό κομμάτι της τραγωδίας, αλλά να επικεντρωθεί στην ιστορία μιας γυναίκας και μέσα από αυτήν να παρουσιάσει την τραγικότητα των γεγονότων, των καταστάσεων, των προσώπων, παρουσιάζοντας ποίκιλα συναισθήματα που στο βάθος τους φανερώνουν και μια ελπίδα».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος πενήντα άτομα από όλη την Ελλάδα και έγιναν δεκτά μονόπρακτα θεατρικά έργα ή μονόλογοι που αναφέρονται σε ιστορίες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Πρόθεση των διοργανωτών είναι τα βραβευμένα έργα να δραματοποιηθούν και να παρουσιαστούν στο κοινό. Ήδη, η αρχή έγινε με τα έργα του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού, ενώ ξεκίνησε η προετοιμασία για το θεατρικό ανέβασμα του μονόπρακτου του Απόστολου Δομτζίδη.

Ο Ξανθιώτης καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός πέρυσι διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821», που διοργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ενώ το διήγημά του «Η επίσκεψη» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν».

«Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μας ως αφορμή για σκέψη και δημιουργία. Και η δημιουργία είναι πολιτισμός», δήλωσε ο Απόστολος Δομτζίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη βράβευσή του.

«Ο πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής μονόπρακτου για τη γυναίκα της Μικρασίας με τίτλο “ο μπόγος”, που διοργανώθηκε από το Ιωνικό θέατρο τιμά την ιστορική μνήμη. Και οι δικοί μου παππούδες πρόσφυγες ήταν από την Ανατολική Θράκη. Με έναν μπόγο ήρθαν κι αυτοί από τις χαμένες πατρίδες για να στήσουν το σπιτικό τους απ’ την αρχή», ανέφερε ο Απόστολος Δομτζίδης.

«Η συμμετοχή μου σ’ αυτό το διαγωνισμό με το μονόπρακτο “Μανώλης Γανιός: ο τυχερός”, ήταν μια ακόμη ευκαιρία να συλλογιστώ τους δικούς μου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να θυμηθώ τη γιαγιά μου, τη Διαμάντω, που τόσα πέρασε, μα ποτέ δεν έχασε την ανθρωπιά και την καλοσύνη της. Σε αυτήν αφιερώνω το πρώτο βραβείο που πήρα στο διαγωνισμό, στη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου, στη γυναίκα, στην Ελληνίδα, στην προσφυγοπούλα που δε σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται. Γιατί η ζωή θέλει αγώνα και πίστη».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

29/06/2026 - 11:43μμ
Στιγμιότυπο από το προσυνέδριο νεολαίας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, στη Νέα Ιωνία Αττικής (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Η νεολαία στο επίκεντρο, με προσυνέδριο και νέες πρωτοβουλίες

29/06/2026 - 5:29μμ
Η φωτιά του Κλήδονα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κλήδονας «άναψε» ξανά στην Καισαριανή: Μνήμη, μικρασιάτικοι σκοποί και παραδοσιακό γλέντι στο Σκοπευτήριο

27/06/2026 - 6:42μμ
Τμήμα της αφίσας του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατικών Σωματείων
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασία χαίρε: Η Νέα Ιωνία γίνεται η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

27/06/2026 - 9:56πμ
Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία μετρά αντίστροφα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

26/06/2026 - 4:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Στιγμιότυπο από το βίντεο)

ΑΕΚ: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το τρόπαιο – «Η ΑΕΚ είναι Ιδέα» επανέλαβε ο κκ Βαρθολομαίος

11 λεπτά πριν

Το Allwyn Care δίνει ραντεβού εθελοντικής προσφοράς στη Σαλαμίνα

40 λεπτά πριν
Οι διακοπές του Τομ  Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον το καλοκαίρι έχουν πάντα χρώμα ελληνικό (φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Τομ Χανκς: Ο χολιγουντιανός σταρ με την ελληνική καρδιά που κατέκτησε τον κόσμο με την καλοσύνη του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ. Συνετός)

Ζάκυνθος: Ειδικό κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο νησί για το F16 – Κλειστό το αεροδρόμιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Καίγεται επιχείρηση στο Καλοχώρι – Μαύροι καπνοί κάλυψαν και πάλι την πόλη

2 ώρες πριν
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)

Ουκρανία: Ο Πούτιν επιλέγει την κλιμάκωση αντί της ειρήνης – «Μεγάλη πιθανότητα» νέας φάσης του πολέμου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign