pontosnews.gr
Κυριακή, 27/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο μικρός Αϊλάν πνίγηκε πριν 5 χρόνια – Το σώμα του ξεβράστηκε στην Αλικαρνασσό

1/09/2020 - 8:03μμ
Ο μικρός Αϊλάν πνίγηκε πριν 5 χρόνια – Το σώμα του ξεβράστηκε στην Αλικαρνασσό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν πέντε χρόνια πριν όταν η φωτογραφία του άψυχου σώματος του μικρού Σύρου Αϊλάν Κούρντι να κείτεται σε μια παραλία των τουρκικών ακτών προκάλεσε σοκ. Σήμερα, η θεία του αγοριού ζητά να μην ξεχνιούνται τα δεινά των προσφύγων. 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, το μικροσκοπικό σώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε άψυχο σε μια παραλία των τουρκικών κοντά στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός).

Ο μικρός πνίγηκε σε ναυάγιο στο Αιγαίο μαζί με τον αδελφό του Γκαλίπ, την μητέρα του Ρεχάνα και εννέα ακόμη πρόσφυγες. Η φωτογραφία του αγοριού να κείτεται με το κεφάλι κάτω στην υγρή άμμο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες ώρες. Αναστάτωσε όσο και σόκαρε ρίχνοντας σκληρό φως στη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Μόνο ο πατέρας της οικογένειας του Αϊλάν, ο Αμπντουλάχ, επέζησε από το ναυάγιο της αυτοσχέδιας φουσκωτής λέμβου καθώς όλοι τους επιχειρούσαν από το πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο του Μπόντρουμ να φτάσουν στην Κω, μια πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι, η οικογένεια Κούρντι είχε διαφύγει από την πολύνεκρο πόλεμο που μαίνεται από το 2011 στη χώρα τους, τρέποντας σε φυγή από την τότε προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, όπου ζούσαν.

«Ασφάλεια και ελπίδα»
Είχαν «αποφασίσει να πάρουν το ρίσκο (…) να πάνε κάπου όπου θα έβρισκαν, όπως νόμιζαν, ασφάλεια και ελπίδα», εξήγησε η Τίμα Κούρντι, θεία του Αϊλάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye στο Ρέγκενσμπουργκ, στην νοτιοδυτική Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να γυρίζουμε την πλάτη» στους πρόσφυγες, είπε η Τίμα Κούρντι την παραμονή της πέμπτης επετείου του θανάτου του ανιψιού της.

«Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υποφέρουν και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο (…) Ζητούν βοήθεια», πρόσθεσε.


Η εικόνα του άψυχου σώματος του Αϊλάν αναπαράχθηκε με πολλούς τρόπους σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το δράμα των προσφύγων. Εδώ το τεράστιο γκράφιτι στο λιμάνι της Φρανκφούρτης (φωτ.: EPA / Arne Dedert)

«Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έμαθα τα τραγικά νέα: η κουνιάδα μου και οι δύο ανιψιές μου είχαν πνιγεί», είπε η θεία του Αϊλάν, με τη φωνή της να σπάει από συγκίνηση σε σημείο που χρειάστηκε να διακόψει την ομιλία της.

«Η φωτογραφία του ανιψιού μου, του Αϊλάν Κούρντι, του αγοριού στην παραλία, ήταν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Και εκείνη την ημέρα, στο πρώτο μου τηλεφώνημα με τον αδερφό μου Αμπντουλάχ που είχε χάσει ολόκληρη την οικογένειά του (…), μου είπε: “Η φωτογραφία του γιου μου είναι ένα κάλεσμα για αφύπνιση του κόσμου”», πρόσθεσε η Τίμα που έχει γεννηθεί στη Συρία και έχει ζήσει στον Καναδά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Τραγωδία»
«Η τραγωδία μας είναι δυστυχώς μια μεταξύ πολλών άλλων», δήλωσε. «Αποφάσισα να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί για όλους εκείνους που υποφέρουν και δεν έχουν φωνή. Είπα στον εαυτό μου: “αφού δεν μπόρεσα να σώσω την οικογένειά μου, τότε ας σώσω των άλλων”».

Η Τίμα Κούρντι πρόκειται να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Sea-Eye, την Τετάρτη, ανήμερα της επετείου του θανάτου του αγοριού.

Εκδηλώσεις μνήμης προγραμματίζονται επίσης σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων της Κολωνίας και του Αμβούργου. 

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye έχει μετονομάσει το πλοίο της ανθρωπιστικής διάσωσης που επιχειρεί στη Μεσόγειο δίνοντάς του το όνομα του 3χρονου Σύρου. Επίσης ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει μέχρι το τέλος του έτους να στείλει ένα δεύτερο πλοίο για επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που ξεκινούν το ταξίδι τους από τη Λιβύη. Το πλοίο αυτό θα πάρει το όνομά του από τον αδελφό του Αϊλάν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΣ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και τα νότια – Έως 7 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

27/09/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκιάθος: Δυνατό μπουρίνι «έπνιξε» τους δρόμους του νησιού

27/09/2026 - 12:12πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

26/09/2026 - 11:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

26/09/2026 - 10:52μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Τομαζάνη, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια της «Γλυκιάς Συμμορίας»

26/09/2026 - 10:25μμ
(Φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη μετά την έξωση 87χρονης ανάπηρης γυναίκας

26/09/2026 - 9:31μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ήταν λάθος μου, δεν έπρεπε ποτέ να γίνει αυτό το ραντεβού»: Τι παραδέχεται για πρώτη φορά ο υπνοθεραπευτής για τον Μαζωνάκη

26/09/2026 - 8:30μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλκοτέστ: 59χρονος διαφήμιζε στο TikTok ρόφημα που αλλοιώνει τα αποτελέσματα

26/09/2026 - 8:02μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: EPA/AL DRAGO / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Όχι» στην πρόταση του Ιράν για το Ορμούζ – «Αυτή η συμφωνία δεν θα ήταν αποδεκτή»

26/09/2026 - 7:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Β. Λωλίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης: Στο επίκεντρο η γλώσσα, τα ομογενειακά ΜΜΕ και η περιφερειακή ενημέρωση

26/09/2026 - 5:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κυριακή με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και τα νότια – Έως 7 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκιάθος: Δυνατό μπουρίνι «έπνιξε» τους δρόμους του νησιού

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Στη Θεσσαλονίκη η ζωντανή μνήμη συνάντησε τη μοναδική παράδοση του Πόντου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super Cup: Ο ΠΑΟΚ σόκαρε τον Παναθηναϊκό και πέρασε στον τελικό

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Θα κάναμε αυτή τη γιορτή μαζί σου»: Τα λόγια του Φεστιβάλ για τον Γιώργο Παρχαρίδη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV