pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντόνιο Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή

7/08/2020 - 12:00πμ
Αντόνιο Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μαζί με την κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, τονίζει σε μήνυμά του για την 75η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτόν το μήνα τιμούμε την 75η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όταν η ανθρωπότητα έμαθε τι καταστροφή μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μία μόνο πυρηνική βόμβα» σημειώνει εισαγωγικά ο Γκουτέρες, και διαμηνύει πως οι συνεχείς κακουχίες που προκλήθηκαν στους επιζώντες, τους «χιμπακούσα», πρέπει να μας δίνουν το καθημερινό κίνητρο για να εξαλείψουμε όλα τα πυρηνικά όπλα.

«Μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για να μη ξεχαστεί ποτέ ο τρόμος που βίωσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, πρόσθεσε, ωστόσο παρατήρησε ότι η πυρηνική απειλή αυξάνεται για άλλη μία φορά.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ένα δίκτυο συμφωνιών και εργαλείων έχει δημιουργηθεί για να αποτρέψει τη χρήση αυτών των εξαιρετικά καταστροφικών όπλων με τελικό στόχο την εξάλειψή τους. Αυτό το πλαίσιο όμως, όπως υπογραμμίζει, παραμένει αδρανές εδώ και δεκαετίες και αρχίζει να σκουριάζει.

Περαιτέρω εκτιμά ότι η πιθανότητα διεθνώς να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, κατά λάθος ή ως αποτέλεσμα λάθος υπολογισμών, είναι επικίνδυνα υψηλή.

Ειδικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι τροφοδοτούμενη από τις εντεινόμενες διεθνείς εντάσεις και τη διάλυση της εμπιστοσύνης, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα εξελίσσονται σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές αντιπαραθέσεις, και τονίζει: Όσο οι κυβερνήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα πυρηνικά όπλα για την ασφάλειά τους, οι πολιτικοί ανταλλάσσουν θερμά λόγια για την πιθανή χρήση τους και επενδύουν τεράστια ποσά για τη μετατροπή τους σε ακόμη πιο φονικά όπλα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ειρηνική, βιώσιμη ανάπτυξη, αντιπροτείνει.

Αναφερόμενος στις πυρηνικές δοκιμές, σημειώνει πως εδώ και δεκαετίες οδήγησαν σε τρομακτικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και καθιστά σαφές ότι αυτό το απομεινάρι μίας προηγούμενης εποχής πρέπει να σταματήσει για πάντα.

Κατά τον Γκουτέρες, μόνο μια νομικά δεσμευτική απαγόρευση όλων των πυρηνικών δοκιμών μπορεί να το πετύχει αυτό, και υποστηρίζει ότι η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών έχει αποδείξει την αξία της, όμως κάποια κράτη δεν την έχουν υπογράψει ή επικυρώσει ακόμα, αποτρέποντας την πλήρη εκπλήρωση της αποστολής της ως βασικού στοιχείου του πλαισίου εξάλειψης των πυρηνικών όπλων.

Υπό αυτό το πρίσμα εκφράζει την ανησυχία του για τα περισσότερα από τα περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα στα οπλοστάσια παγκοσμίως, λέγοντας πως είναι πολύ πιο καταστροφικά από τις βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Οποιαδήποτε χρήση τους θα λειτουργούσε ως καταλύτης για μια ανθρωπιστική καταστροφή αφάνταστων διαστάσεων, επισήμανε.

Στο σημείο αυτό, προτάσσει πως ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε στην κοινή αντίληψη ότι κανείς δεν κερδίζει από έναν πυρηνικό πόλεμο, να επιστρέψουμε στην συλλογική συμφωνία ότι θα πρέπει να εργαστούμε για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα, στο πνεύμα συνεργασίας που οδήγησε σε ιστορική πρόοδο προς την εξάλειψή τους. «Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία –κατόχους του 90% των πυρηνικών όπλων– αναμένουμε να πρωτοστατήσουν. Η συνθήκη New Start θέτει τα επαληθεύσιμα όρια. Η επέκτασή της για πέντε χρόνια θα δώσει χρόνο για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες ενώ είναι πιθανό να φέρει και άλλες χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα» σημειώνει.

Εξίσου χαρακτηρίζει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ενόψει της Διάσκεψης Αναθεώρησής του που θα πραγματοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη χρονιά, μια από τις πιο επιτυχημένες διεθνείς συνθήκες ασφαλείας.

Περιέχει, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, τις μόνες βασισμένες σε συνθήκες δεσμεύσεις των πέντε μεγαλύτερων χωρών-κατόχων πυρηνικών όπλων για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και επιβάλλει την υποχρέωση να μην αποκτήσουν ή δημιουργήσουν πυρηνικά όπλα και προσθέτει: Η σχεδόν καθολική συμμετοχή στη Συνθήκη σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας είναι δεσμευμένη από αυτές τις υποχρεώσεις. Η Διάσκεψη για την Αναθεώρηση της Συνθήκης είναι μια ευκαιρία ανάσχεσης της διάβρωσης της διεθνούς τάξης για τα πυρηνικά.

Εξάλλου, χαιρετίζει ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΗΕ παραμένουν δεσμευμένα στο στόχο ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα, και τονίζει: «Αυτό αντανακλάται στις 122 χώρες οι οποίες υποστήριξαν την υιοθέτηση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Κατανοούν ότι οι επιπτώσεις κάθε χρήσης πυρηνικών όπλων θα ήταν καταστροφικές».

Περαιώνοντας το μήνυμά του, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε άλλη μια Χιροσίμα κι ένα Ναγκασάκι ή κάτι χειρότερο, και παροτρύνει «καθώς σκεπτόμαστε τον πόνο των χιμπακούσα, ας αντιμετωπίσουμε αυτήν την τραγωδία ως μια κραυγή της ανθρωπότητας, και ας δεσμευθούμε ξανά για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαθητές και μαθήτριες λυκείων μαζί με συνδικάτα εκπαιδευτικών στους δρόμους του Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας. Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 τραυματίες στις μαθητικές κινητοποιήσεις – Στους δρόμους και το Βέλγιο

8/10/2026 - 12:01πμ
Η Μαρικάρμεν Αμπασκάλ στο σπίτι όπου έμενε 70 χρόνια  
(πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρικάρμεν: Πέθανε πριν επιστρέψει στο σπίτι από το οποίο την έδιωξαν

7/10/2026 - 10:09μμ
Ταμπέλα έξω από τα γραφεία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση ΕΦΚΑ: «Είμαι αθώος» λέει ο Καμπούρης – Την Κυριακή η απολογία

7/10/2026 - 7:26μμ
Δυνάμεις έκτακτης ανάγκης στο Επαγγελματικό Σχολικό Συγκρότημα αρ. 4 της Οστρολέκα, στην Πολωνία, μετά την επίθεση με μαχαίρι, στις 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Artur Reszko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Επίθεση με ματσέτα σε σχολείο – Δέκα τραυματίες, συνελήφθη 19χρονος

7/10/2026 - 6:38μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιβηρία: Ο θάνατος της 28χρονης κινητοποιεί τον ΠΟΥ – Μέτρα στα σύνορα της Μογγολίας

7/10/2026 - 6:14μμ
Ο Αναστάσιος Λυκούδης, συνήγορος του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Στον ανακριτή οι διασώστριες του ΕΚΑΒ και η αναισθησιολόγος της οδού Καρνεάδου

7/10/2026 - 4:40μμ
(Πηγή: YouTube/ Yurttaş TV)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο AKP ο δήμαρχος Σμύρνης Τζεμίλ Τουγκάι – Ιστορικό πολιτικό πλήγμα για τους κεμαλιστές

7/10/2026 - 4:07μμ
Μεταγωγή από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα των συλληφθέντων που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη-μαμούθ σε βάρος του Δημοσίου: Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα στον Φίλιππο Καμπούρη και τα μέλη του κυκλώματος

7/10/2026 - 1:58μμ
Εικόνα από την Πρίστινα του Κοσόβου (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόεδρος του Κοσόβου η Τζαστίνα Σιρόκα Πούλα – Αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές

7/10/2026 - 1:10μμ
Μεταγωγή απο τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα των συληφθέντων που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα Ευελπίδων τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης για απάτη μαμούθ σε βάρος του Δημοσίου

7/10/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαθητές και μαθήτριες λυκείων μαζί με συνδικάτα εκπαιδευτικών στους δρόμους του Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας. Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Πάνω από 1.000 τραυματίες στις μαθητικές κινητοποιήσεις – Στους δρόμους και το Βέλγιο

1 ώρα πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης μνήμης

Μακεδονικός Αγώνας: Εκδήλωση μνήμης για τον Παύλο Μελά στο Ωραιόκαστρο

2 ώρες πριν
Το περίπτερο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: Τακτικό Συνέδριο Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο στον Εύοσμο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ο Άρης «έλιωσε» την Μπούργκος στο Αλεξάνδρειο

2 ώρες πριν
Η Παναγία Σουμελά όπως την βλέπει ένα... drone (φωτ.: route_of_history)

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Το παρεκκλήσι που φρενάρει το τελεφερίκ

3 ώρες πριν
Η Μαρικάρμεν Αμπασκάλ στο σπίτι όπου έμενε 70 χρόνια  
(πηγή: Χ)

Μαρικάρμεν: Πέθανε πριν επιστρέψει στο σπίτι από το οποίο την έδιωξαν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV