pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

UNICEF: Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά έχει επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο αίμα του

30/07/2020 - 2:00μμ
UNICEF: Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά έχει επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο αίμα του
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά σε όλον τον κόσμο έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, καθώς η μόλυνση από μόλυβδο, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων νέων ανθρώπων προκαλώντας μη αναστρέψιμες ψυχικές και σωματικές βλάβες.

Περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους πέντε μικρογραμμαρίων ανά 0,1 λίτρο ή υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) και την περιβαλλοντική οργάνωση Pure Earth.

Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα αμερικανικά κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών συνιστούν «λόγο δράσης», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται ως βασικούς ρυπαντές μολύβδου την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών και τα ανοιχτού τύπου χυτήρια.

«Το ξεκάθαρο συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι τα παιδιά σε όλον τον κόσμο δηλητηριάζονται από τον μόλυβδο σε μια μαζική και μέχρι τώρα μη καταγεγραμμένη κλίμακα», αναφέρει η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα επικαλείται μια ευρεία γκάμα παραγόντων που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών – από την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος και τους τοίχους σπιτιών που είναι βαμμένοι με μπογιά με βάση τον μόλυβδο και ξεφλουδίζουν μέχρι τους χώρους απόρριψης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών με περίβλημα από μόλυβδο και την τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας της επικάλυψης με μόλυβδο που έχουν κεραμικά σκεύη.

Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος πιθανολογείται ότι είναι ο βασικός ένοχος του φαινομένου αυτού με σχεδόν το 85% του μολύβδου που χρησιμοποιείται παγκοσμίως να διοχετεύεται για την παραγωγή τους με στόχο τη χρήση στις τηλεπικοινωνίες και στους φορτιστές, καθώς και στα συμβατικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Με περισσότερο από το 95% του μολύβδου από τις μπαταρίες να ανακυκλώνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στερούνται των εγκαταστάσεων για την επαναχρησιμοποίηση βαρέων μετάλλων, διαπίστωσε η έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, όσο περισσότερο παραμένει χωρίς να γίνεται αντιληπτή και χωρίς θεραπεία η τοξίνη στο αίμα, τόσο πιο επικίνδυνη και πιθανόν μοιραία καθίσταται.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μεταγωγή του Φίλιππου Καμπούρη από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση ΕΦΚΑ: «Είμαι αθώος» λέει ο Καμπούρης – Την Κυριακή η απολογία

7/10/2026 - 7:26μμ
Δυνάμεις έκτακτης ανάγκης στο Επαγγελματικό Σχολικό Συγκρότημα αρ. 4 της Οστρολέκα, στην Πολωνία, μετά την επίθεση με μαχαίρι, στις 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Artur Reszko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Επίθεση με ματσέτα σε σχολείο – Δέκα τραυματίες, συνελήφθη 19χρονος

7/10/2026 - 6:38μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιβηρία: Ο θάνατος της 28χρονης κινητοποιεί τον ΠΟΥ – Μέτρα στα σύνορα της Μογγολίας

7/10/2026 - 6:14μμ
Ο Αναστάσιος Λυκούδης, συνήγορος του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Στον ανακριτή οι διασώστριες του ΕΚΑΒ και η αναισθησιολόγος της οδού Καρνεάδου

7/10/2026 - 4:40μμ
(Πηγή: YouTube/ Yurttaş TV)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο AKP ο δήμαρχος Σμύρνης Τζεμίλ Τουγκάι – Ιστορικό πολιτικό πλήγμα για τους κεμαλιστές

7/10/2026 - 4:07μμ
Μεταγωγή από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα των συλληφθέντων που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη-μαμούθ σε βάρος του Δημοσίου: Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα στον Φίλιππο Καμπούρη και τα μέλη του κυκλώματος

7/10/2026 - 1:58μμ
Εικόνα από την Πρίστινα του Κοσόβου (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόεδρος του Κοσόβου η Τζαστίνα Σιρόκα Πούλα – Αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές

7/10/2026 - 1:10μμ
Μεταγωγή απο τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα των συληφθέντων που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα Ευελπίδων τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης για απάτη μαμούθ σε βάρος του Δημοσίου

7/10/2026 - 11:54πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 16χρονου στη Θάσο: Ανακαλούνται οι άδειες σε 11 γήπεδα του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα

7/10/2026 - 11:02πμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com / sabinevanerp)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 46χρονος εξαπάτησε 84χρονη ξαφρίζοντας χρήματα και κοσμήματα αξίας 175.000 ευρώ

7/10/2026 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάρκο Ρούμπιο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης-Ρούμπιο: «Ισχυρός εταίρος» η Ελλάδα – LNG και ναυτιλία στο επίκεντρο

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χάρης Ζαμπέτουλας)

FIBA Europe Cup: Νίκη με ανατροπή ο Κολοσσός κόντρα στην Κραϊόβα

38 λεπτά πριν
Πετρέλαιο θέρμανσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιδότηση από τις 15 Οκτωβρίου – Εκκρεμεί το ποσό ανά λίτρο

58 λεπτά πριν
Ο Μάρκος Ρούμπιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το λόφο της Πνύκας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)

Ρούμπιο στην Πνύκα: Υποδειγματικός και απαραίτητος σύμμαχος η Ελλάδα

1 ώρα πριν
Η παιδική χορωδία «Ακμή», η επαγγελματική χορωδία «Καλλιόπη» και το χορευτικό «ΝΗΣΙ» στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Αλαβερντί (φωτ.: Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας)

Αρμενία: Το Αλαβερντί τραγούδησε και χόρεψε ελληνικά

1 ώρα πριν
Μεταγωγή του Φίλιππου Καμπούρη από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Υπόθεση ΕΦΚΑ: «Είμαι αθώος» λέει ο Καμπούρης – Την Κυριακή η απολογία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV