pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε το βιασμό της με έναν πίνακα

8/07/2020 - 12:01πμ
Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε το βιασμό της με έναν πίνακα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 8 Ιουλίου 1593 γεννήθηκε στη Ρώμη η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (Artemisia Gentileschi), κόρη του ζωγράφου Οράτσιο Τζεντιλέσκι, ορφανή από μητέρα στα 12 της χρόνια και μεγαλωμένη μέσα σε ένα σκληρό και πολλές φορές βίαιο περιβάλλον.

Το όνομά της επανήλθε στην επικαιρότητα τον Μάρτιο του 2020, όταν ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ο μεγάλος πίνακας που παρουσιάζει τον Δαβίδ να κάθεται θριαμβευτικά στο κεφάλι του Γολιάθ είναι δικός της, και όχι έργο ενός μαθητή του πατέρα της.

Πιο άγρια κι από τον Καραβάτζιο, σήμερα θεωρείται από τις σπουδαιότερες ζωγράφους της μπαρόκ εποχής, κυρίαρχη σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της είναι ότι χρησιμοποίησε τον καμβά και τα πινέλα για να μιλήσει για τη γυναικεία σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Το 1610, όταν ήταν 17 ετών, δημιούργησε το πρώτο και πολύ γνωστό έργο της, «Η Σουζάννα και οι πρεσβύτεροι». Σε αυτό δύο ηλικιωμένοι ηδονοβλεψίες κατασκοπεύουν μία νεαρή γυναίκα που κάνει μπάνιο.


«Η Σουζάννα και οι πρεσβύτεροι», 1610 (πηγή: Wikipedia)

Το έργο ωστόσο που σημάδεψε την καριέρα της, είναι αυτό που απεικονίζει δύο γυναίκες να κρατούν έναν άνδρα με τη βία στο κρεβάτι. Η μία τού πιέζει με το ένα χέρι το κεφάλι ώστε να μην μπορεί να το σηκώσει από το στρώμα, ενώ η δεύτερη προσπαθεί να κρατήσει τα χέρια και τον κορμό του ακινητοποιημένα.

Είναι χειροδύναμες, αλλά ακόμα κι έτσι χρειάζονται και οι δύο για να κρατήσουν το θύμα τους, καθώς η μία του κόβει το λαιμό με ένα σπαθί. Το αίμα πετάγεται σαν πίδακας. Στα ορθάνοιχτα μάτια του καθρεφτίζεται η απόγνωση.

Ο νεκρός είναι ο Ολοφέρνης, εχθρός των Ισραηλιτών στην Παλαιά Διαθήκη, και η νεαρή γυναίκα που τον κατακρεουργεί είναι η Ιουδήθ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το θύμα είναι ο Ιταλός ζωγράφος Αγκοστίνο Τάσι, και η γυναίκα με το σπαθί είναι η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι.

Μόνο δύο (γεμάτοι αίμα) πίνακες της Ιουδήθ και του Ολοφέρνη έχουν σωθεί. Ο ένας βρίσκεται στο Καποντιμόντε στη Νάπολη και ο άλλος στο Ουφίτσι της Φλωρεντίας.


«Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη», 1610-1614 (πηγή: Wikipedia)

Πρόκειται για την «εκδίκηση» της ζωγράφου για το βιασμό της. Το 1611 ο στενός συνεργάτης του πατέρα της και δάσκαλός της στην προοπτική, ο 30χρονος Αγκοστίνο Τάσι, την κακοποίησε σεξουαλικά. Αν και υποσχέθηκε στον πατέρα της να παντρευτεί τη 18χρονη κόρη του, εννέα μήνες μετά δεν είχε εκπληρώσει το καθήκον του και ο Οράτσιο Τζεντιλέσκι τον πήγε στα δικαστήρια.

Επτά μήνες κράτησε η δίκη· μέρος των πρακτικών διασώζεται μέχρι σήμερα. Ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Ρώμη την εποχή εκείνη, με την Αρτεμίζια από κατήγορος να λογοδοτεί στο δικαστήριο σαν να ήταν κατηγορούμενη. Μάλιστα, υποβλήθηκε σε αναγκαστική γυναικολογική εξέταση για να αποδειχθεί το αληθές της καταγγελίας. Ακόμα, ο δικαστής πρότεινε να αποσπαστεί η αλήθεια και με συσκευές σύνθλιψης που τραβούσαν δυνατά τα δάχτυλα των χεριών. «Αυτοί οι σφιγκτήρες είναι το δαχτυλίδι γάμου που μου υποσχέθηκες», είπε η 18χρονη ζωγράφος στον βιαστή της.


«Αυτοπροσωπογραφία σαν την Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας», 1616 (πηγή: Wikipedia)

Κατά τη διάρκεια της δίκης οι περισσότεροι μάρτυρες περιέγραφαν την Αρτεμίζια ως μια φιλήσυχη και παθιασμένη με τη ζωγραφική κοπέλα. Αντιθέτως, για τον Αγκοστίνο Τάσι είπαν ότι ήταν βίαιος χαρακτήρας, και μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που κατέθεσαν πως είχε σκοτώσει την προηγούμενη γυναίκα του, χωρίς όμως να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Παρά και τις καταθέσεις, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση του κατηγορουμένου, κάτι το αναμενόμενο αφού ήταν γνωστές οι διασυνδέσεις του με τον πάπα Ιννοκέντιο.

Για να ξεχαστεί η υπόθεση, η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Τα περισσότερα έργα της είναι εμπνευσμένα από τη Βίβλο ή την Αρχαιότητα. Πρωταγωνιστούν σχεδόν πάντα οι γυναικείες φιγούρες που τις διακρίνει το θάρρος και η αποφασιστικότητα και είναι ισχυρές προσωπικότητες.


«Δαβίδ και Γολιάθ» (1630), ο πίνακας που αποδείχθηκε ότι είναι δημιούργημα της Τζεντιλέσκι (πηγή: Wikipedia)

Πολύ γρήγορα έγινε από τις πιο γνωστές ζωγράφους της Ευρώπης, και οι πίνακές της γοήτευσαν μέχρι τους Μεδίκους και τον Κάρολο Α΄ της Αγγλίας. Επίσης κατάφερε να είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Ακαδημίας Σχεδιαστικών Τεχνών στην Ιταλία.

Στη Φλωρεντία γνώρισε τον Γαλιλαίο αλλά και τον Φραντσέσκο Μαρία ντι Νικολό Μαρίνγκι, ο οποίος έγινε εραστής και υποστηρικτής της. Έκανε το δικό της εργαστήριο και είχε τους προσωπικούς βοηθούς της. Το 1620 επέστρεψε στην Ρώμη λόγω χρεών και το 1630 εγκαταστάθηκε στη Νάπολη, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της, εκτός από ένα μικρό διάστημα που πήγε στην Αγγλία για να συνεργαστεί και πάλι με τον πατέρα της.

Ο Οράτσιο πέθανε έναν χρόνο αργότερα και η Αρτεμίζια επέστρεψε στη Νάπολη. Πέθανε το 1653.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο: Ύποπτο αντικείμενο από το οποίο εξείχε καλώδιο εντοπίστηκε στην Κυψέλη Αττικής

26/12/2025 - 5:55μμ
Τρακτέρ στην εθνική οδό (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ποια μπλόκα κλείνουν ξανά, τι συμβαίνει στα τελωνεία – Κρίσιμες αποφάσεις στις συνελεύσεις το Σάββατο

26/12/2025 - 4:39μμ
Πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά στο διαμέρισμα του Κολωνακίου τον Ιανουάριο του 2022 (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνάκι: Συνελήφθη ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της – Ο μητροκτόνος είχε χρέη 400.000 ευρώ

26/12/2025 - 3:04μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη συναυλία του συγκροτήματος (φωτ.: facebook/Banda Entopica)
ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: Ο δήμαρχος διέκοψε συναυλία επειδή τραγουδούσαν στα σλάβικα – Θεατής ανέβηκε και χειροδίκησε στη σκηνή

26/12/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Τυροκομία Νάξου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερο τυρί στον κόσμο η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ – Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πατάτας στο νησί

26/12/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγοράκι από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και το αδελφάκι του

26/12/2025 - 11:14πμ
Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

26/12/2025 - 9:56πμ
Έντονη βροχόπτωση (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει

26/12/2025 - 8:00πμ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

25/12/2025 - 10:18μμ
O Άρης Μουγκοπέτρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, 21 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αρης Μουγκοπέτρος - Aris Mougopetros Fan Club)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρης Μουγκοπέτρος: Μήνυση από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή απειλή – Συνελήφθη ο μουσικός

25/12/2025 - 9:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Copa Nadal (Κύπελλο των Χριστουγέννων) είναι ο παλαιότερος διαγωνισμός κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στην Ισπανία (φωτ: EPA/Enric Fontcuberta)

Κύπελλο των Χριστουγέννων: Αθλητισμός και εορταστικό πνεύμα συναντήθηκαν ξανά στη Βαρκελόνη

44 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Έκτακτο: Ύποπτο αντικείμενο από το οποίο εξείχε καλώδιο εντοπίστηκε στην Κυψέλη Αττικής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

2 ώρες πριν
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

2 ώρες πριν
Τρακτέρ στην εθνική οδό (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Αγρότες: Ποια μπλόκα κλείνουν ξανά, τι συμβαίνει στα τελωνεία – Κρίσιμες αποφάσεις στις συνελεύσεις το Σάββατο

3 ώρες πριν
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στις στρατιωτικές δυνάμεις της Σάμου (φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ουδένα απειλεί, αλλά είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign