pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο κεμαλικότερος των κεμαλιστών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

9/07/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ακούμε και διαβάζουμε εσχάτως για τη «μεγάλη στροφή» της Τουρκίας προς το Ισλάμ και την «απεμπόληση του κεμαλικού παρελθόντος της», ενώ έγκριτοι αναλυτές και δημοσιογράφοι αναφέρονται στη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί ως δείγμα «αποκεμαλοποίησης».

Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν ένας ρεαλιστής ηγέτης, υπό την έννοια ότι ανέλυε το διεθνές σύστημα με βάση τη συγκυρία, τις ευκαιρίες και τα διακυβεύματα της εποχής. Ουδέποτε απαρνήθηκε τη θρησκευτική ταυτότητά του και το κυριότερο είναι ότι ουδέποτε απαρνήθηκε και την ισλαμική ιδιοσυστασία των δομών του νέου κράτους του.

Εξοβέλισε το Ισλάμ από τη δημόσια σφαίρα καθώς, ως ρεαλιστής, αντιλαμβανόταν ότι η διάσωση της μουσουλμανικής ανθρωπολογίας της χερσονήσου της Μικράς Ασίας ως διακριτής οντότητας περνούσε μέσα από την ένταξή της σε ένα νεωτερικό εθνοκρατικό μόρφωμα κατά τα πρότυπα της Δύσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή του νεοϊδρυθέντος εθνοκράτους, χρησιμοποιούσε τη θρησκεία ως εργαλείο «συγκόλλησης» και εξασφάλισης της πίστης και της νομιμοφροσύνης των ανθρώπων προς το κράτος.

Το 1926 ο Ali Haydar, ένας ακραιφνής κεμαλιστής και υποστηρικτής του νεωτερικού προτύπου εθνοκρατικής συγκρότησης, επισήμανε ότι «είναι αδύνατο να καταστήσουμε τους μη μουσουλμάνους πιστούς και νομιμόφρονες Τούρκους πολίτες». Αντιλαμβανόταν, δηλαδή, τη δυναμική της μεταφυσικής και προσλαμβανουσών, καθώς και το γεγονός ότι αυτή δεν μπορούσε να αγνοηθεί πλήρως στη νέα εποχή, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για το Ισλάμ το οποίο είναι πρωτίστως δικαιικό σύστημα και εντάσσεται εκ των πραγμάτων στη σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο ίδιος ο Κεμάλ ανέφερε χαρακτηριστικά προς έναν σεΐχη: «έχω κλείσει μοναστήρια, ναούς και τόπους κατήχησης και λατρείας (tekke, turbe και zaviye). Όμως, αν ο Θεός μού χαρίσει σχετική μακροημέρευση, εγώ ο ίδιος θα τα ξανανοίξω την κατάλληλη στιγμή».

Αναδεικνύεται, έτσι, ο «ελιγμός» προς διαχείριση της συγκυρίας και των αναγκών μιας διαδικασίας εθνοκρατικής συγκρότησης σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικά σημείο του πλανήτη και άρα ύψιστου ενδιαφέροντος για τις Μεγάλες Δυνάμεις, εν μέσω μιας περιόδου διάλυσης των αυτοκρατοριών και των πολυεθνικών μορφωμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμπόρευση τουρκικού εθνικισμού και ισλαμικής ταυτότητας ήταν εξαρχής δεδομένη, γεγονός που αποτυπώθηκε στην τουρκοϊσλαμική σύνθεση μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, αλλά και αργότερα στο νεοοθωμανισμό, ο οποίος στηρίζεται και στις δύο ταυτοτικές επικλήσεις τόσο θεωρητικά όσο και σε επίπεδο υλοποιήσιμης στρατηγικής. Τη δεκαετία του 1980, η συνταγματική αναγνώριση ένταξης του Ισλάμ στη δημόσια σφαίρα ήταν και πάλι αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας, καθώς ήταν σε εξέλιξη η αμερικανική πολιτική της «πράσινης ζώνης», η οποία αφορούσε το τόξο εκτεινόμενο από την Τουρκία έως το Αφγανιστάν και στόχευε στην εξισορρόπηση της σοβιετικής επιρροής διά της ενθάρρυνσης του ισλαμιστικού κινήματος.

Αν, συνεπώς, συμφωνούμε ότι η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάδει με το νεοοθωμανισμό στις δύο διαστάσεις του (τουρκισμός και Ισλάμ), είναι μάλλον εσφαλμένο να θεωρούμε ότι απεκδύεται τον κεμαλισμό. Αν σήμερα στο τιμόνι της Τουρκίας βρισκόταν ο Μουσταφά Κεμάλ θα έπραττε ακριβώς τα ίδια, καθώς η σκέψη του εμφορείτο από την «κρατική λογική επιβίωσης», δηλαδή το ένστικτο διαρκούς ισχυροποίησης του κράτους με συνυπολογισμό της διεθνούς κατανομής ισχύος και των προτεραιοτήτων των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία επιχειρεί να αναλάβει θέση και ρόλο περιφερειακής δύναμης, ηγέτιδας του μουσουλμανικού κόσμου.

Η επίτευξη αυτού του στόχου συνδέεται άρρηκτα με την επικοινωνία μιας συγκεκριμένης ισλαμοστραφούς στρατηγικής εικόνας, η οποία εκπορεύεται και εμπεδώνεται διά της εσωτερικής κατάστασης. Ο βαθμός της επιτυχούς ανταπόκρισης στις εξωτερικές προκλήσεις μεγιστοποίησης ισχύος σχετίζεται με το πώς ο Ερντογάν διαχειρίζεται το εσωτερικό του, και αντιστρόφως. Για παράδειγμα, η στρατηγική εξουθένωση των Κούρδων στο εσωτερικό αποτέλεσε προϋπόθεση υλοποίησης επιθετικής τακτικής στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και το αποφασιστικό πλήγμα πέραν των συνόρων σχετίζεται με την επικράτηση στο εγχώριο επίπεδο. Αντίστοιχα, η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί δικαιολογεί τη βούληση ανάληψης ηγετικής θέσης στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και η δεσπόζουσα παρουσία στον μουσουλμανικό κόσμο «επιλύει» ζητήματα εσωτερικής συνοχής της Τουρκίας.

Η κοινή θέαση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος είναι εύλογη, καθώς πρόκειται για ένα ορθολογικό εθνοκράτος είτε στην εποχή του Κεμάλ είτε σε αυτήν του Ερντογάν, ήτοι ένας δρων που συνεκτιμά το κόστος και το όφελος κάθε επιλογής. Αν συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι η συγκαιρινή τουρκική στρατηγική είναι αποτέλεσμα ρήξης με το κεμαλικό παρελθόν, τότε θα φθάσουμε μάλλον να υποστηρίζουμε την επάνοδο στην εξουσία των κεμαλιστών, και τότε, αν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να απογοητευτούμε πολύ σύντομα…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
(Πηγή: Hans Leonhard Schäufelein & Adam Petri / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Γ’)

26/08/2025 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Με Κροατία, Σλοβενία και Γεωργία η Ελλάδα

4 ώρες πριν
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Πεντάσφαιρος ο Ολυμπιακός – Νίκες για Άρη, Βόλο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά με τη Βραζιλία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Δεν τα κατάφερε με Φονσέκα ο Σακελλαρίδης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign