pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Breakdance στη «σκιά» των αγαλμάτων (φωτο)

26/06/2020 - 8:38μμ
Θεσσαλονίκη: Breakdance στη «σκιά» των αγαλμάτων (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βράδυ Τετάρτης, με τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν λίγο μετά τις 10, και σε μια γωνιά του πολύβουου κέντρου της Θεσσαλονίκης, στη «σκιά» του Διόνυσου, της Αριάδνης, των Διόσκουρων και της Λήδας –αγαλμάτων στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης–, μια ομάδα νεαρών ετοιμάζεται να μετατρέψει το πλακόστρωτο σε… υπαίθρια σκηνή χορού.

Με το φως του φεγγαριού να «λούζει» το χώρο, ανταγωνιζόμενο θαρρείς τα φώτα στην πολυσύχναστη οδό Μ. Ανδρόνικου, μπροστά από το Μουσείο, ο Αιμίλιος, ο Απόστολος και ο Θοδωρής ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους «παράσταση» breakdance.

Με φιγούρες και ακροβατικές κινήσεις, πολλές στροφές και πόζες, οι νεαροί χορευτές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και τραβούν σαν μαγνήτης τα βλέμματα τουριστών και περαστικών.

«Κάθε βράδυ αρκετοί είναι οι καλλιτέχνες που συναντιούνται στην είσοδο του μουσείου και επιδίδονται σε εντυπωσιακές χορογραφίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δάσκαλος breakdance Αιμίλιος Μετάνης. «Ερχόμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και κάνουμε προπόνηση. Για το καλοκαίρι είναι ιδανικά γιατί είναι ένας ανοιχτός χώρος όπου επιτρέπεται η παραμονή, αφού κλείσει το μουσείο. Από εδώ βέβαια περνούν τουρίστες, βλέπουν τα αγάλματα, βλέπουν κι εμάς που χορεύουμε και αυτό τους αρέσει πολύ», σημειώνει.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Οι ιδιαίτερες αυτές χορευτικές συναντήσεις δεν είναι νέο φαινόμενο, αφού όχι μόνο οι λάτρεις του breakdance αλλά και άλλων ειδών χορού δίνουν εδώ και χρόνια ραντεβού στο πλακόστρωτο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην καρδιά της πόλης, εξασκώντας αυτό που αγαπούν με πάθος.

Φέτος μάλιστα, λόγω της πανδημίας, η έναρξη των διαφορετικών αυτών χορευτικών συναντήσεων ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. «Κάθε καλοκαίρι, όταν κλείνουν οι σχολές χορού, ερχόμαστε να χορέψουμε εδώ, στο κέντρο της πόλης. Τώρα που αυτές έκλεισαν νωρίτερα λόγω των μέτρων που έφερε η πανδημία, ξεκινήσαμε κι εμείς νωρίτερα τις επισκέψεις μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο», σημειώνει ο δάσκαλος του μοντέρνου χορού, λέγοντας πως το breakdance αποτελεί κουλτούρα της χιπ χοπ και είναι εκτόνωση και όχι… μόδα!

Εξηγεί, μάλιστα, πως ξεκίνησε όταν οι τοπικές παρέες-συμμορίες στην Αμερική το βρήκαν ως διέξοδο διαφυγής και αντί να βγάζουν όπλα και να χύνεται αίμα, ανταγωνίζονταν λύνοντας τις διαφορές τους με το χορό.

«Το breakdance», λέει ο Αιμίλιος Μετάνης, «κατάφερε να μειώσει αισθητά τη βία και έκανε τους νέους να εκτονώνονται στη χορευτική μουσική δίνοντας παραστάσεις με χορό».

Χορεύοντας με πάθος και έμπνευση από το σκηνικό…
Ο Απόστολος Τριανταφύλλου γίνεται ένα με το πλακόστρωτο. Στριφογυρίζει, μπλέκει το σώμα του με γρήγορες κινήσεις και εντυπωσιάζει με την τεχνική του. Εξηγεί πως είναι πάθος και αγάπη ταυτόχρονα αυτό που κάνει, και το γεγονός ότι χορεύουν δίπλα στα αγάλματα αποτελεί γι’ αυτόν έμπνευση.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

«Έρχομαι εδώ με φίλους, χορεύουμε ο καθένας για τους δικούς του λογούς. Η αίσθηση ωστόσο της δημιουργίας σε ένα μέρος που “κουβαλάει” ιστορία και προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, είναι για όλους η ίδια», δηλώνει ο νεαρός χορευτής και μαρτυρά πως δεν είναι σπάνιο να περνούν γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και τουρίστες, που εκτός από τα αγάλματα βλέπουν κι αυτούς να χορεύουν, οπότε βγάζουν φωτογραφίες και κάθονται να τους παρακολουθήσουν.

Από τις πλέον απολαυστικές στιγμές της ημέρας είναι και για τον βενιαμίν της παρέας Θεόδωρο Σαπλακίδη η συνάντηση με τους φίλους του για χορό στο πλακόστρωτο του Αρχαιολογικού Μουσείου. «Είναι εκστατικό να βλέπουμε τα αγάλματα ενώ χορεύουμε, αλλά είναι εξίσου ωραίο να βλέπουμε και άλλους ανθρώπους κάθε ηλικίας που έρχονται. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν βγει από δύσκολες καταστάσεις.

»Έχω γνωρίσει έναν νεαρό που έκοψε τα ναρκωτικά μόνο και μόνο για να μπορέσει να χορεύει, και όποτε το σκέφτομαι είναι κάτι που ζεσταίνει την καρδιά μου», λέει χαρακτηριστικά.

Αν και παλαιότερα το breakdance ήταν ταυτισμένο με τις πλατείες και τις αλάνες, πλέον τα πράγματα άλλαξαν. Μάλιστα, τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, ομάδες breakdance που προπονούνται συστηματικά σε γυμναστήρια ανά την Ελλάδα θεωρούνται υπολογίσιμη δύναμη στο εξωτερικό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αναστασία Τελιανίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργιακό «στοπ» στους σιδηροδρόμους την ημέρα που ξεκινά η δίκη για τα Τέμπη

20/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ – Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στα νότια

20/03/2026 - 8:09πμ
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

19/03/2026 - 11:56μμ
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

19/03/2026 - 6:29μμ
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

19/03/2026 - 5:26μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Instant Win: Η νέα εμπειρία διασκέδασης βρίσκεται στα καταστήματα Allwyn και μοιράζει στη στιγμή έως 500 ευρώ σε χιλιάδες τυχερούς

19/03/2026 - 3:22μμ
Στιγμιότυπο από την έρευνα της αστυνομίας σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Έρευνες σε σύνδεσμο φιλάθλων στη Χαριλάου

19/03/2026 - 3:00μμ
Το γνωστό έργο του Peter von Hess που απεικονίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να υψώνει επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας αποτελεί την αφίσα της έκθεσης
ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: Έκθεση με σπάνιες απεικονίσεις από την Ελληνική Επανάσταση

19/03/2026 - 11:59πμ
Στιγμιότυπο από πορεία των ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Απεργούν στην Αθήνα, κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα

19/03/2026 - 10:54πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ο Μάρτης επιβεβαιώνει τη φήμη του, με βροχές, καταιγίδες και κρύο

19/03/2026 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Απεργιακό «στοπ» στους σιδηροδρόμους την ημέρα που ξεκινά η δίκη για τα Τέμπη

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ – Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στα νότια

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μια σπουδαία πρωτοβουλία

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Κατέρρευσε στη Σεβίλλη ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Αγκάλιασε το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign