Χρόνια τώρα ακουγόταν ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν πάρα πολύ τον αριθμό των στρατιωτών τους που σταθμεύουν σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία. Σε αυτό το διάστημα έχουν κλείσει στρατιωτικές βάσεις σε μη νευραλγικές περιοχές, έχουν συνενωθεί βάσεις, έχει μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτικών και πολιτών που εργάζονται σε αυτές αλλά και ο αριθμός των Γερμανών που προσλαμβάνονται σε αμερικανικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι φαντάζονταν πως μια μέρα ο αριθμός των στρατιωτών θα μειώνονταν σε 25.000 και πόσο μάλλον επί Ντόναλντ Τραμπ.
Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, παραπονούμενος πως η Γερμανία δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα όπως απαιτείται από τη NATOϊκή συμμαχία. Έως ότου η Γερμανία δαπανήσει περισσότερα, είπε, οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τους στρατιώτες τους.
Δημοσιεύματα πριν από περίπου δέκα μέρες του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Wall Street Journal, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 9.500 από τους 34.500 στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε αμερικανικές βάσεις επί γερμανικού εδάφους, πιθανότατα ως απάντηση για την άρνηση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα στις ΗΠΑ. Πάντως το γεγονός θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
















