pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καραντίνα: Ζυμάρι και ψωμί «ξύπνησαν» γευστικές αναμνήσεις

11/05/2020 - 7:42μμ
Καραντίνα: Ζυμάρι και ψωμί «ξύπνησαν» γευστικές αναμνήσεις
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αρώματα από αλεύρι και μαγιά «ξεπήδησαν» κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα από το ζυμάρι που ζύμωσαν πολλοί και έψησαν στον δικό τους φούρνο, ξυπνώντας γευστικές αναμνήσεις από το παρελθόν. Πολύς κόσμος επιδόθηκε στο ζύμωμα του ψωμιού, ενός τροφίμου που συμβολίζει την πορεία της ζωής μας και –σύμφωνα με τον Πόντιο σεφ Νικόλαο Φωτιάδη– σηματοδοτεί την αρχή των πάντων. Μαζί με το ψωμί, και άλλες αμυλώδεις τροφές (όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα γλυκά, που εμπεριέχουν σάκχαρα και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους) «κατέλαβαν» τις κουζίνες όλων όσοι έμειναν στο σπίτι, λόγω του κορονοϊού, ενώ από την καθημερινή τροφή δεν έλειψαν και τα φρούτα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες.

Την επόμενη μέρα, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αφήνει χώρο για να καλυφθούν εκείνα που οι περισσότεροι έχουν στερηθεί.

«Η επιθυμία του καθενός για την επόμενη μέρα εξαρτάται βέβαια από τις προσωπικές του διατροφικές προτιμήσεις, όμως επηρεάζεται και από την εποχή. Νομίζω ότι πολλοί θα ζητήσουν ένα ψαράκι συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή άλλου ποτού, μαζί πάντα με παρέα, καθώς ο Έλληνας αρέσκεται να τρώει και να πίνει με τους φίλους του, την παρέα του, την οικογένειά του» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Φωτιάδης, executive chef και πρόεδρος της ομάδας επαγγελματιών του διατροφικού τομέα «Brigade».

Προτείνει μάλιστα σε όλους να προτιμήσουν, τόσο στις εξόδους τους για φαγητό όσο και στο καθημερινό μαγείρεμα, λαχανικά της εποχής αλλά και χόρτα, για το χρονικό διάστημα που υπάρχουν ακόμη. Στην περίπτωση αυτή, υπογραμμίζει την υψηλή διατροφική αξία των τροφίμων αυτών.

Με αφορμή την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ο Ν. Φωτιάδης τονίζει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο, ως αναγκαιότητα πλέον, μια τάση που πολλοί σεφ και παραγωγοί στηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια: η στροφή στα τοπικά προϊόντα.

Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι για να επιβιώσει ο χώρος της εστίασης θα πρέπει να υπάρξουν μια σειρά κινήσεις, στις οποίες ο κάθε εμπλεκόμενος επηρεάζει τους υπολοίπους, όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Στροφή στα τοπικά προϊόντα
«Αφετηρία μιας τέτοιας προσπάθειας μπορεί να είναι η αποφασιστικότητα των καταναλωτών να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα, γιατί με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, στηρίζουν τον συνάνθρωπό τους παραγωγό, ο οποίος με τη σειρά του θα στηρίξει τον μανάβη της γειτονιάς, τον μεταποιητή, τον εστιάτορα, τον σερβιτόρο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βγούμε από το σπίτι, θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε κάποιες από τις παλιές μας αγαπημένες συνήθειες. Εμείς θα γίνουμε ουσιαστικά οι πελάτες των εστιατορίων, οι τουρίστες του καλοκαιριού», επισημαίνει.

Ακόμη όμως και οι επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και ξενοδοχεία μπορούν αντί για εισαγόμενες μπανάνες να προτιμήσουν μπανάνες και αβοκάντο που παράγονται στην Κρήτη, αλλά και κινόα που παράγεται στην Ελλάδα.

Προϊόντα με ιδιαίτερη «ταυτότητα» και οργάνωση
Ο Ν. Φωτιάδης υπογραμμίζει, άλλωστε, την ανάγκη δημιουργίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με ταυτότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης, λόγω κλίματος και υπεδάφους, στο πρότυπο του αρνιού που τρέφεται με φύκια στη Νορμανδία ή των διαφορετικών ειδών πατάτας στην Ιρλανδία, για βράσιμο, ψήσιμο στο φούρνο, τηγάνισμα και πουρέ.

«Οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να… κανακέψουν το προϊόν που παράγουν, να τονίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που είναι μοναδικά σε κάθε περίπτωση» αναφέρει.

Για να γίνουν ωστόσο τα παραπάνω απαιτείται, σύμφωνα με τον ειδικό, οργάνωση από τους ίδιους τους φορείς και υποστήριξη από το κράτος που μπορεί να τους παρέχει καθοδήγηση, γνώση και ενίσχυση από γεωπόνους, με συστάσεις για τα προϊόντα που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε κάθε περιοχή. Τέλος, βασική παράμετρος είναι η κατάλληλη προετοιμασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση της Ευρώπης να κατασκευαστούν ψυγεία για την αποθήκευση τροφίμων ενόψει ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: RADIOTHIVA.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή

12/07/2025 - 10:30πμ
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

12/07/2025 - 8:41πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

12/07/2025 - 8:11πμ
(Φωτ.: Hellenic Train)
ΕΛΛΑΔΑ

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

11/07/2025 - 11:57μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

11/07/2025 - 11:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από το αυτοκίνητο του πατέρα του

11/07/2025 - 10:07μμ
Πυροσβέστικό αεροσκάφος που επιχειρούσε στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Ωρωπό: Συνελήφθη 72χρονος για εμπρησμό από αμέλεια – Εκτελούσε μελισσοκομικές εργασίες

11/07/2025 - 8:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δακτύλιος: Πότε πάει διακοπές το μέτρο που …ελάχιστοι τηρούν

11/07/2025 - 7:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Αναζητείται οδηγός φορτηγού που τραυμάτισε συνάδελφό του με σκεπάρνι

11/07/2025 - 5:46μμ
Γιώργος Καράτζαλης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ στη Λιβαδειά (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ραντεβού με την τύχη έδωσαν δύο παίκτες του ΣΚΡΑΤΣ σε Λιβαδειά και Τρίκαλα

11/07/2025 - 3:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: RADIOTHIVA.gr)

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή

46 λεπτά πριν
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

1 ώρα πριν
(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

2 ώρες πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign