Καραντίνα. Πριν από τον Μάρτιο του 2020 ήταν απλά μία λέξη που δεν συνδεόταν με την Ελλάδα. Επί πολλές δεκαετίες τη συναντούσαμε σε διηγήσεις ομογενών από εμπόλεμες περιοχές και παππούδων-γιαγιάδων που έζησαν την περίοδο της Κατοχής, μαθαίναμε για αυτή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και για μακρινές χώρες που την εφάρμοσαν, κατά τ’ άλλα όμως ήταν απλά μια λέξη στα λεξικά. Ίσως για αυτό ήχησε και τόσο παράξενα όταν ακούσαμε ότι η κυβέρνηση θα την επιβάλει προκειμένου να περιορίσει/αποτρέψει τη διασπορά του φονικού κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πολλοί από εμάς έχουμε πιεστεί αφόρητα. Άλλοι το διαχειριζόμαστε αρκετά καλά. Όλοι όμως ανησυχούμε για το μέλλον που ξέρουμε ήδη πως επιφυλάσσει εκπλήξεις.
Το pontos-news.gr ζήτησε από ποντιακής και μικρασιατικής καταγωγής συμπατριώτες μας να μοιραστούν μαζί μας αυτό που βιώνουν και πώς φαντάζονται την επόμενη μέρα.
Οι ερωτήσεις έγιναν σε διαφορετικές φάσεις της καραντίνας και κρύβουν διαφορετικού τύπου συναισθήματα. Σήμερα φιλοξενούμε τον λυράρη και τραγουδιστή Διογένη.
Πώς βιώνετε την κατάσταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των αυστηρών μέτρων προστασίας λόγω του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2;
Η παρούσα κατάσταση του εγκλεισμού σαφώς και είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας , αλλάξαμε τις περισσότερες απ’ τις συνήθειές μας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, για το καλό όλων, πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα, υπομονή και σύνεση μέχρι να περάσει. Η ανθρωπότητα πέρασε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν, θα ξεπεράσει και αυτό. Εύχομαι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Έχετε σκεφτεί πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα;
Η επόμενη μέρα μετά το πέρας αυτής της περιπέτειας θα μας βρει αναπόφευκτα διαφορετικούς. Θέλω να πιστεύω, πως δε θα επηρεάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των διαπροσωπικών σχέσεων, των άμεσων επαφών και συναθροίσεων. Σίγουρα όμως , όπως όλα δείχνουν, η επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα θα είναι ζοφερές.