Μετά από ημέρες διαρροών από το Ιράν για πρόβλημα στον κινητήρα του Boeing 737-800 των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών (Ukraine International Airlines) που κατέπεσε μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι ο ιρανικός στρατός κατέρριψε «κατά λάθος» το αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες.
«Είναι μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα του λυπάται βαθιά για το συμβάν και στέλνει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν.
Προηγήθηκε ανακοίνωση του στρατού του Ιράν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κατέρριψε το Boeing εξαιτίας ενός «ανθρώπινου λάθους», καθώς έκανε έναν ελιγμό την ώρα που πετούσε κοντά σε μια ευαίσθητη περιοχή και έτσι θεωρήθηκε εχθρικό. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ επανέλαβε τα περί ανθρώπινου λάθους, και τόνισε ότι έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».
Οι ανακοινώσεις του Ιράν βασίζονται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, όπως τόνισε ο Χασάν Ροχανί, η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος θα συνεχιστεί. «Ο υπεύθυνος θα λογοδοτήσει αμέσως στη στρατιωτική δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι περιμένει από το Ιράν την πλήρη παραδοχή ενοχής και μια ανοιχτή έρευνα. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει συγγνώμη διά της διπλωματικής οδού, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να δοθούν αποζημιώσεις.
Το ουκρανικό Boeing 737-800 καταρρίφθηκε την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την επίθεση με πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. Ανάμεσα στα θύματα είναι 82 Ιρανοί, 57 Καναδοί και 11 Ουκρανοί. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, οι 138 επιβάτες επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν από το Κίεβο. Το ταξίδι Τεχεράνη-Τορόντο μέσω της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι δημοφιλές για τους Καναδούς ιρανικής καταγωγής, ελλείψει απευθείας πτήσεων.
















