pontosnews.gr
Τρίτη, 26/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1790, κυκλοφορεί στη Βιέννη η «Εφημερίς»

31/12/2019 - 10:31πμ
Σαν σήμερα, το 1790, κυκλοφορεί στη Βιέννη η «Εφημερίς»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Εφημερίς είναι η αρχαιότερη διασωθείσα ελληνική εφημερίδα. Τυπώθηκε στη Βιέννη από τους Έλληνες αδερφούς (τυπογράφους και εκδότες) Πούμπλιο και Γεώργιο Μαρκίδες-Πούλιου, από το 1790 έως το 1797. Υπήρξε μαχητικό όργανο των ιδεών του νεοελληνικού διαφωτισμού, που μεταξύ άλλων πρέσβευε και την εθνική απελευθέρωση.

Η «Εφημερίς» είχε μεγάλη απήχηση, φτάνοντας σε όλες τις περιοχές όπου υπήρχαν ελληνικές παροικίες, ενημερώνοντας τις ελληνικές κοινότητες για τα γεγονότα που συνέβαιναν στο κόσμο αλλά και στον τουρκοκρατούμενο ελληνικό χώρο.

Οι αδερφοί Μαρκίδες-Πούλιου, εκτός από την Εφημερίδα στην ελληνική, τύπωσαν για ένα μικρό διάστημα και τη σέρβικη εκδοχή της, πιθανόν ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του Φεραίου για μια βαλκανική απελευθερωτική κίνηση. Στο τυπογραφείο τους τύπωσαν επίσης αρκετά ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, και συνεργάστηκαν στενά με τον Ρήγα Φεραίο του οποίου εξέδωσαν αρκετά βιβλία και μεταξύ αυτών και την περίφημη Χάρτα. Αυτή η συνεργασία και η σύλληψη του Φεραίου και των συνεργατών του για διάδοση επαναστατικών (απελευθερωτικών) ιδεών έφερε και την απαγόρευση κυκλοφορίας της Εφημερίδος, το κλείσιμο του τυπογραφείου των αδερφών Πούλιου και την απέλασή τους από τα εδάφη της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.


Η Χάρτα του Ρήγα

Οι δύο αδελφοί γεννήθηκαν στην Σιάτιστα, και μετακόμισαν στη Βιέννη το 1776, μαζί με τον πατέρα τους Μάρκο Πούλιο, έμπορο. Αφού ασχολήθηκαν με άλλα επαγγέλματα, αργότερα στράφηκαν στην έκδοση και την εμπορία ελληνικών βιβλίων. Η ενασχόλησή τους με την τυπογραφία άρχισε στο τυπογραφείο του Μπάουμάιστερ, όπου εργαζόταν και ο άλλος μεγάλος Έλληνας τυπογράφος της Βιέννης, ο Γεώργιος Βεντότης.

Από το 1788 προσπάθησαν να εκδώσουν ελληνική εφημερίδα και στις 14 Ιουνίου ζήτησαν την απαιτούμενη άδεια από την αυστριακή κυβέρνηση.

Το ίδιο έτος μάλιστα, τον Μάιο, και ο έμπορος Δημήτριος Θεοχάρης από την Καστοριά ζήτησε άδεια να τυπώσει ελληνική εφημερίδα, όμως και οι δυο αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Το 1789 και οι δύο ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν εκ νέου αιτήσεις, και αυτήν τη φορά η αίτηση του Θεοχάρη έγινε δεκτή (στις 15 Μαρτίου). Ο Θεοχάρης όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό συνδρομητών που θα χρηματοδοτούσαν την έκδοση, κι έτσι η αυστριακή κυβέρνηση έκανε αποδεκτή των αίτηση των αδερφών Πούλιου, και στις 27 Ιουνίου του 1790 τους δόθηκε η άδεια.

Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου και από τότε έβγαινε δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, τετρασέλιδο με προσθήκη συχνά ενός μονόφυλλου. Η ακριβής ημερομηνία του πρώτου φύλλου δεν έγινε γνωστή παρά το 1928, όταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Δημοσθένης Ρούσσος ανακάλυψε στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος την πλήρη σειρά του πρώτου έτους κυκλοφορίας (105 φύλλα) όπως τα έδεναν οι εκδότες της από το 1792 και μετά.


(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Το σχήμα της εφημερίδας ήταν μικρό δίφυλλο, σε διαστάσεις βιβλίου, χωρίς ευδιάκριτο τίτλο στη κορυφή, χωρίς επεξηγηματικούς τίτλους, χωρίς ονόματα ή διευθύνσεις εκδοτών και άλλων, απαραίτητων σήμερα ενδείξεων. Αντί τίτλου υπήρχε πάντοτε μια ζωγραφική σύνθεση.

Από το 1792 επέρχεται μια ανανέωση στο στιλ της εφημερίδας, αρχικά με την προσθήκη περισσότερων σελίδων και μικραίνοντας το σχήμα στα 17×11 εκατοστά. Στο νέο σχήμα η εφημερίδα μπορούσε να βιβλιοδετηθεί σε τόμους ώστε να αρχειοθετείται, και γι’ αυτόν το σκοπό οι εκδότες τύπωναν εξώφυλλα κάθε χρόνο.

Η Εφημερίς ήταν κυρίως ειδησεογραφικό έντυπο. Η ύλη της, χωρισμένη σε ρουμπρίκες που έφεραν ως τίτλο το όνομα της χώρας την οποία αφορούσαν οι εκάστοτε ειδήσεις, κάλυπτε ευρύ θεματικό φάσμα: Στρατιωτικές και πολιτικές ειδήσεις, κείμενα συνθηκών ειρήνης, αξιοσημείωτα φυσικά φαινόμενα, αξιοπερίεργα συμβάντα, ισοτιμίες νομισμάτων, μικρές αγγελίες, γεγονότα της κοινωνικής ζωής της Βιέννης και της ελληνικής παροικίας, όλα βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες της.

Συχνά δημοσίευε αγγελίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων, ζητώντας από τους αναγνώστες να υποστηρίξουν την έκδοση προαγοράζοντας ένα ή περισσότερα αντίτυπα.

Τις ανταποκρίσεις τους από τις άλλες χώρες τις αντλούσαν από αλλόγλωσσες εφημερίδες, κυρίως τις αυστριακές, όσο για τα γεγονότα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα για την Υψηλή Πύλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επικαλούνταν σαν πηγές τους «ιδιαίτερες ανταποκρίσεις».

Με το πέρασμα των χρόνων φαινόταν όλο και περισσότερο ότι οι αδερφοί Πούλιου εκτός από το ειδησεογραφικό κομμάτι ήθελαν να προβάλουν και να προωθήσουν τα ελληνικά εθνικά αιτήματα. Όλες οι πολεμικές ειδήσεις της εποχής παρακολουθούνται και παρουσιάζονται με σκοπό να τονώσουν το εθνικό αίσθημα. Εκτός από αυτό παρακολουθούνται στενά και τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης που λαμβάνουν χώρα την ίδια περίοδο με την έκδοση της εφημερίδας. Μάλιστα, το 1791 δημοσιεύουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου» και το επαναστατικό Σύνταγμα της Γαλλικής δημοκρατίας, σε συνέχειες.


(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Ανάμεσα στα βιβλία που εξέδωσαν οι δύο αδελφοί τυπογράφοι ήταν και κάποια από τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή: το Σχολείον των ντελικάτων εραστών, η Νέα Πολιτική Διοίκησις (που περιέχει και το «Θούριο») και η Χάρτα της Ελλάδος. Το γεγονός ότι οι Μαρκίδες είχαν τυπώσει το επαναστατικό σύνταγμα που είχε συντάξει ο Ρήγας για την ομοσπονδιακή δημοκρατία που οραματιζόταν, δηλαδή το έργο του Νέα Πολιτική Διοίκησις, προκάλεσε το κλείσιμο του τυπογραφείου τους.

Το τέλος
Η οθωμανική Αρχή, παίρνοντας μέτρα για να καταστρέψει το ανερχόμενο απελευθερωτικό κίνημα, ζήτησε από την αυστριακή κυβέρνηση, μέσω του πρεσβευτή της στην Πόλη, το κλείσιμο της Εφημερίδος στις 10 Ιουλίου 1797. Το αυστριακό κράτος, που ήθελε να βρίσκεται σε καλές σχέσεις με την Υψηλή Πύλη εκείνη την εποχή, προχώρησε σε μέτρα που δυσκόλευαν την κυκλοφορία της εφημερίδας, και ένα από αυτά ήταν η απαγόρευση διακίνησής της από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Βιέννης. Η σύλληψη του Φεραίου καθώς και η σύλληψη και άλλων μελών της οργάνωσής τους, επέφερε τη χαριστική βολή. Ο Πούμπλιος Πούλιος κατόρθωσε να διαφύγει στη Μολδαβία, ενώ ο Γεώργιος συνελήφθη στη Βιέννη και εξορίστηκε. Το τυπογραφείο τους έκλεισε και η έκδοση της Εφημερίδος σταμάτησε.

  • Πηγή: el.wikipedia.org.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Επιμένει για τους χρηματισμούς πολιτικών η «Αικ. Κελέση» – «Πριν πάνε οι αποφάσεις στο Εθνικό Τυπογραφείο, έρχονταν σε εμάς»

26/08/2025 - 4:23μμ
Επίδειξη πρώτων βοηθειών σε ομοίωμα σκύλου (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Επιδείξεις πρώτων βοηθειών σε τετράποδα από τον Ερυθρό Σταυρό

26/08/2025 - 3:47μμ
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (πηγή: Στρατιωτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η Μάχη του Μαντζικέρτ – Η ήττα που άνοιξε το δρόμο των Τούρκων στη Μικρά Ασία

26/08/2025 - 3:15μμ
Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος δροσίζει και πάλι τους περαστικούς (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναστολή λειτουργίας σε δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά για τη νέα σχολική χρονιά – Δεν υπάρχουν μαθητές

26/08/2025 - 1:30μμ
Μέρος όσων βρίσκονταν στον κάδο απορριμμάτων στην Καισαριανή (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Όπλα και πυρομαχικά σε κάδο στην Καισαριανή, μαζί με 14 θρησκευτικές εικόνες!

26/08/2025 - 11:50πμ
Καμένα στη Μόρια Λέσβου (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Προφυλακιστέος ο 57χρονος για τέσσερις εμπρησμούς

26/08/2025 - 11:26πμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας που έμενε το ζευγάρι, στην οδό Κωνσταντά στον Βόλο (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Στον ανακριτή ο 40χρονος – Τι θα γίνει με τα παιδιά

26/08/2025 - 10:36πμ
Συννεφιά στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαιρία με νεφώσεις στα ηπειρωτικά και όμβρους στα ορεινά

26/08/2025 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δάφνη Σκύδρας: 75χρονος σκότωσε συγχωριανό του και τον έκρυψε – Τον έσυρε με το αυτοκίνητο μέχρι τη χωματερή

25/08/2025 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Novartis: Επιμένει για τους χρηματισμούς πολιτικών η «Αικ. Κελέση» – «Πριν πάνε οι αποφάσεις στο Εθνικό Τυπογραφείο, έρχονταν σε εμάς»

14 λεπτά πριν
Επίδειξη πρώτων βοηθειών σε ομοίωμα σκύλου (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Επιδείξεις πρώτων βοηθειών σε τετράποδα από τον Ερυθρό Σταυρό

51 λεπτά πριν
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (πηγή: Στρατιωτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)

Σαν σήμερα η Μάχη του Μαντζικέρτ – Η ήττα που άνοιξε το δρόμο των Τούρκων στη Μικρά Ασία

1 ώρα πριν
Από πρόσφατη εκδήλωση του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος)

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος προσκαλεί σε γλέντι με μεγάλα ονόματα του ποντιακού πενταγράμμου

2 ώρες πριν
Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος δροσίζει και πάλι τους περαστικούς (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Αθήνα: Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αναστολή λειτουργίας σε δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά για τη νέα σχολική χρονιά – Δεν υπάρχουν μαθητές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign