pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν στην Τυνησία – Τι δήλωσε για την Ελλάδα

25/12/2019 - 4:49μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη έθεσε επί τάπητος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης σήμερα στην Τύνιδα. Η επίσκεψη έγινε ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του Σαγιέντ με εκπροσώπους του Ανωτάτου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, προκειμένου να συζητήσει για πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, και αφού ο Ερντογάν ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευσαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

«Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη;»

Μετά τη συνάντησή του με τον Σαγιέντ, ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα. «Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Είναι ξεκάθαρη η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες έχουν δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όσον αφορά το αν θα ισχύει η συμφωνία με τη Λιβύη, ο Ερντογάν είπε: «Η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς ως χώρα. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων».

Μάλιστα, χαρακτήρισε παράνομη την εξουσία που έχει ο στρατηγός Χάφταρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Χάφταρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες. Ο Αλ Σάρατζ αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμος».

Το λιβυκό Κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν βρισκόταν στην Τυνησία και μιλούσε για τη Λιβύη, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Αρέφ Άλι Νάγιεντ παραχωρούσε συνέντευξη στο πρακτορείο Sputnik για τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA). Όπως είπε αυτή, θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου. 

Αρέφ Άλι Νάγιεντ

«Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (…), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες», είπε ο Νάγιεντ.

Οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας «φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή», τόνισε.

Ο Νάγιεντ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

«Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος»

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν, λέγοντας ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. «Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου», συνέχισε.

Ο Νάγιεντ εξέφρασε ανησυχία για ορισμένες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο Λίβυοι τουρκικής καταγωγής -αναφερόμενος προφανώς στην οθωμανική καταγωγή τους. Ο Νάγιεντ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτό «προσβολή» για τους Λίβυους. «Είμαστε όλοι Λίβυοι. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση τη φυλή, επειδή αυτός είναι ένας ρατσισμός μιας περασμένης εποχής, της δεκαετίας του 1920 και ’30. Ίσως ο Ερντογάν να ακολουθεί τον ρατσισμό του Ατατούρκ, όμως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές στη Λιβύη. Οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι Τίμπου, οι Τουαρέγκ, οι Αμαζίγκ είναι όλοι ίσοι. Δυστυχώς, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Λίβυων και ουσιαστικά να εμφανίσει τους Λίβυους οθωμανικής καταγωγής σαν την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας και ισχυρίζεται ότι έρχεται για να τους υπερασπιστεί!», τόνισε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαρία Ματσάδο και το βραβείο Νόμπελ (φωτ.: Χ/The White House)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Το βραβείο Νόμπελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νικητή»

16/01/2026 - 11:50μμ
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

16/01/2026 - 8:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Πιερία: Ισόβια κάθειρξη στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της

16/01/2026 - 8:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λασίθι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ανήλικος οδηγός από το δυστύχημα με θύμα 16χρονο

16/01/2026 - 7:45μμ
ΕΛΛΑΔΑ

«Από τη Βηθλεέμ στην αιωνιότητα»: Νέα ημερομηνία για την εκδήλωση της «Κιβωτού του Πόντου»

16/01/2026 - 7:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

16/01/2026 - 6:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε πρατήρια καυσίμων και μίνι μάρκετ στην Αττική – Μεταξύ των συλληφθέντων και ένα  μοντέλο

16/01/2026 - 5:52μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕ: Επιστολή προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη για διαχείριση των πόρων που προορίζονταν για την αποκατάσταση των Ελλήνων παλιννοστούντων

16/01/2026 - 3:59μμ
Η πριγκίπισσα Ειρήνη με την αδερφή της βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στον γάμο του Νικόλαου ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη (φωτ.: 
EPA/CHARIS AKRIVIADIS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Στη μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία στην Ελλάδα

16/01/2026 - 2:35μμ
Η σημαία της Γροιλανδίας κυματίζει έξω από το Κοινοβούλιο της Δανίας, στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/SEBASTIAN ELIAS UTH  DENMARK OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική

16/01/2026 - 1:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαρία Ματσάδο και το βραβείο Νόμπελ (φωτ.: Χ/The White House)

Νορβηγία: «Το βραβείο Νόμπελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νικητή»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: platamonaskavalas.com)

Βραδιά ποντιακής παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα

5 ώρες πριν
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Αγιασμός και βασιλόπιτα για τους Πόντιους του Αιγάλεω

6 ώρες πριν
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

7 ώρες πριν
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign