pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην ανατολική Χαλκιδική ο τουρισμός περνάει από την… «Kouzina»

28/11/2019 - 8:54μμ
Στην ανατολική Χαλκιδική ο τουρισμός περνάει από την… «Kouzina»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχετε φάει κρέας μαύρου χοίρου (αρχέγονη μορφή χοίρου), έχετε πιει μουντοβίνα (απόσταγμα από κερήθρα), έχετε απολαύσει ψάρι με… κρεμμυδόζουμο (συνήθεια αγιορειτών μοναχών), έχετε καλοπιάσει τον ουρανίσκο σας με μύδια Ολυμπιάδας, έχετε δοκιμάσει παστό ορκύνι Ιερισσού; Αν ναι, η επανάληψη μπορεί να είναι ένα δώρο στον εαυτό σας· αν όχι, είναι η ευκαιρία να κάνετε πιο πλούσιο το βιβλιάριο των γαστρονομικών σας καταθέσεων.

Γιατί, όπως λένε αυτοί που καλά γνωρίζουν, δεν περνάει μόνο ο έρωτας από το στομάχι, αλλά και ο… τουρισμός!

Το αποδεικνύει εδώ και περίπου 10 χρόνια –και μάλιστα πολύ επιτυχημένα– η ανατολική Χαλκιδική με την υλοποίηση του γαστρονομικού project «Kouzina» που ξεκίνησε το 2011 και γρήγορα έγινε θεσμός, βάζοντας την περιοχή στον ελληνικό και, κυρίως, στον πανευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.


(Φωτ.: mountathosarea.org)

Το προς υλοποίηση project είναι το «Kouzina 2020», ένα φεστιβάλ γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί 15 Μαΐου με 15 Ιουνίου σε ορεινές και παράκτιες περιοχές της ανατολικής Χαλκιδικής. Περιλαμβάνει 32 κύριες και 180 παράλληλες δραστηριότητες.

Κι αν αναρωτιέστε πόσοι άνθρωποι χωρούν σε αυτή την «Kouzina», η απάντηση είναι: άπειροι, ων ουκ έστιν αριθμός!

«Ολόκληρη η τοπική κοινωνία» απαντά, μιλώντας στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο, η διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα. Ανάμεσά τους: μεμονωμένες νοικοκυρές, μέλη συλλόγων γυναικών, αλιείς, παραγωγοί, καλλιεργητές, ιδιοκτήτες από φάρμες, εστιάτορες, σεφ, ξενοδόχοι και πολλοί ακόμη.

Όλες αυτές οι ομάδες ανθρώπων παίρνουν και δίνουν κάθε χρόνο ό,τι καλύτερο έχουν για την επίτευξη του κοινού σκοπού, ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνει η Μ. Πάππα, «μπαίνουν σε μία επικοινωνιακή παλέτα γαστρονομίας, η οποία πολύ γρήγορα εκτίναξε τη φήμη της περιοχής».

Η όλη προσπάθεια «έτρεχε» μέχρι πρότινος μόνο με δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη συνεισφορά 800 και πλέον εθελοντών του τόπου, υπό την ομπρέλα και καθοδήγηση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στο πλευρό τους και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενώ προ ημερών ο νέος δήμαρχος της περιοχής, Στυλιανός Βαλιάνος, ανακοίνωσε την απόφαση ένταξης του φεστιβάλ «Kouzina» στο πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη.


(Φωτ.: mountathosarea.org)

Οι πέντε ενότητες, η τιμώμενη χώρα & το τιμώμενο προϊόν
Το «Kouzina 2020», όπως και τα προηγούμενα, χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία, ενώ τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι το οποίο και θα γιορταστεί ιδιαίτερα στις 16 Μαΐου 2020 από Έλληνες και Σλοβένους εταίρους του προγράμματος BeePathNet.

Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες (πέντε κουζίνες) που όπως ανακοινώθηκε αποτελούν πηγή έμπνευσης για 20 διακεκριμένους chef που συμμετέχουν σε αυτήν, είναι η αρχαιοελληνική κουζίνα, η θαλασσινή, η μοναστηριακή, η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και η μεσογειακή (δείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ενότητα εδώ).

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτή η… «Kouzina» δεν είναι ένας περιορισμένος χώρος με σκεύη, ούτε μια γενική ιδέα που αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων ενός τόπου. Είναι αυτά κι άλλα πολλά που δύσκολα τα περιγράφεις αλλά πιο εύκολα τα νιώθεις, τα γεύεσαι, τα ζεις, τα απολαμβάνεις. Είναι το αντάμωμα ανθρώπων, ιδεών, προϊόντων, γεύσεων, ήχων, μυρωδιών και ιστορικών καταβολών. Όλα μαζί κατάφεραν να δώσουν μια ποιοτική σπρωξιά στο κομμάτι της γαστρονομίας, και κατ’ επέκταση στον –άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτήν– τουρισμό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ γαστρονομίας «Kouzina 2020» φιλοξενείται στην ιστοσελίδα mountathosarea.org.

Και μια… συμβουλή: Η ανάγνωση του προγράμματος και η «μελέτη» των φωτογραφιών προκαλούν έκκριση γαστρικών υγρών. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μπάμπης Γιαννακίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI-ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φθινοπωρινό σκηνικό με συννεφιές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

29/10/2025 - 8:00πμ
Ο νεαρός οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Αγγελάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ματωμένο γλέντι στην Κρήτη: Με αλεξίσφαιρο, κουκούλα και σκυμμένο κεφάλι ο 23χρονος δράστης

28/10/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: Δημοτικό Σχολείο Κεχρόκαμπου)
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέλαση και γιορτή για την επέτειο του «Όχι» από τους μαθητές του Κεχρόκαμπου

28/10/2025 - 7:49μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρέλαση στη Γαύδο (φωτ.: neakriti.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Χωρίς μαθητές η παρέλαση στη Γαύδο, πλήθος κόσμου στη Σαμαρίνα των 30 κατοίκων

28/10/2025 - 6:06μμ
(Φωτ.: Χαρά Κουρκουρίκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεαματική η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με αεροπορική επίδειξη, drones, «Κένταυρο», αλλά και Πόντο – «Με φτερά πίστης και τιμής φυλάμε τον ουρανό της πατρίδας»

28/10/2025 - 3:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα τίμησε την επέτειο του «Όχι» – Ολοκληρώθηκε η παρέλαση στο Σύνταγμα

28/10/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Κυματίζει και πάλι στο Ηράκλειο η σημαία των 1.440 τετραγωνικών μέτρων

28/10/2025 - 12:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο

28/10/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.΅EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Με νεφώσεις και βροχές οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

28/10/2025 - 8:08πμ
Συλληφθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούνται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκαν 13 κατηγορούμενοι, ελεύθερος ο λογιστής και ο πατέρας του φερόμενου ως αρχηγού

27/10/2025 - 11:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, 28 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Χαρά Κουρκουρίκη)

«Δεν ξεχνώ τους ήρωες του ’40» – Πόντιοι και Πόντιες στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου)

Ποντιακό καλωσόρισμα στους νέους φοιτητές στον Βόλο

32 λεπτά πριν
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί μετά τα νέα ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά – «Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία» λέει ο Τραμπ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών: Τρία μετάλλια και δύο ρεκόρ Ευρώπης από την Στρατουδάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI-ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Φθινοπωρινό σκηνικό με συννεφιές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελoντών Αιμοδοτών - ΠΟΣΕΑ/Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Αργοναύτες»)

Την «Αγία Φλόγα» των εθελοντών αιμοδοτών υποδέχθηκαν οι «Αργοναύτες» στο Κιλκίς

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign