pontosnews.gr
Τρίτη, 3/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο εορτασμός της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα (24 Οκτωβρίου)

24/10/2019 - 12:08πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον Ιούνιο του 1945 εκπρόσωποι της Ελλάδας και άλλων 49 χωρών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο και υπέγραψαν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945. Είναι η ημερομηνία ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, η ημερομηνία που όλος ο κόσμος γιορτάζει την επέτειο του Οργανισμού. Ξεκινώντας με το ισχυρό «Εμείς οι Λαοί», ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών συγκέντρωσε τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για ειρήνη και ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και ανάπτυξη.

Αυτές οι προσδοκίες έχουν γίνει οι τρεις πυλώνες που στηρίζουν όλο το έργο των Ηνωμένων Εθνών.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 193 κράτη μέλη και αποτελούν τον μοναδικό πραγματικά οικουμενικό και παγκόσμιο οργανισμό. Το έργο μας εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις αξίες και τα ιδανικά του ιδρυτικού Χάρτη, ο οποίος συνεχίζει να έχει πολύ μεγάλη απήχηση.

Για περισσότερο από επτά δεκαετίες, τα έθνη συγκεντρώνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιτύχουν αξιοσημείωτα επιτεύγματα, από την εξάλειψη της ευλογιάς μέχρι την ανάσχεση της υποβάθμισης της στιβάδας του όζοντος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να γιορτάσουμε αυτά που έχει επιτύχει ο Οργανισμός προς όφελος όλων. Ωστόσο έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις.

Οι συγκρούσεις, τα εγκλήματα μίσους, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί, η ακραία φτώχεια και η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελούν διαρκείς μάστιγες που απαιτούν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, την αποφασιστική πολυμέρεια που ενσαρκώνει ο ΟΗΕ. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοσμοϊστορικές παγκόσμιες προκλήσεις που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από καμία χώρα που δρα μόνη της. Είμαστε μάρτυρες ενός αριθμού-ρεκόρ ξεσπιτωμένων ανθρώπων. Ένας πρωτοφανής αριθμός 70,8 εκατ. ανθρώπων μέχρι το τέλος του 2018 είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας συγκρούσεων και διωγμών.

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Αν δεν αλλάξουμε επειγόντως τον τρόπο ζωής μας και τους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης, οι συνέπειες θα είναι τρομερές.

Μια αύξηση δύο βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα κύματα καύσωνα, το δεκαπλασιασμό των καλοκαιριών χωρίς πάγους στην Αρκτική και πλήρη εξάλειψη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου που αποτελούν το καταφύγιο για εκατομμύρια είδη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Ατζέντα-ορόσημο 2030 που περιλαμβάνει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Βασιζόμενη στην αρχή «κανείς δεν μένει πίσω», η Ατζέντα του 2030 είναι ένα παγκόσμιο σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Οι 17 Στόχοι αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη φτώχεια, την ανισότητα, το κλίμα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την ευημερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Οι Στόχοι αλληλοσυνδέονται, και για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, είναι σημαντικό να επιτύχουμε κάθε Στόχο και υποστόχο μέχρι το 2030.

Η Ελλάδα εργάζεται για την επίτευξη των Στόχων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της ενεργού κοινωνίας των πολιτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι παρόντα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1940, όταν ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα για να ανακάμψει από τον πόλεμο. Σήμερα, διάφορα γραφεία και υπηρεσίες του ΟΗΕ υποστηρίζουν την Ελλάδα και τα αιτήματά της σε διάφορους τομείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η UNICEF, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι υπηρετούν με τα Ηνωμένα Έθνη στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από ταλαντούχους Έλληνες.

Επιπλέον, η Ελλάδα φιλοξενεί τη Συντονιστική Μονάδα του United Nations Environmental Programme / Mediterranean Action Plan (UNEP/MAP), η οποία λειτουργεί ως Γραμματεία της Σύμβασης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελόνης). Το UNEP/MAP είναι η επικεφαλής υπηρεσία του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Ως Συντονιστής της επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στην ετήσια τελετή για την Ημέρα του ΟΗΕ που διοργανώνεται από τις Αρχές της Περιφέρειας Αττικής* στην πλατεία Συντάγματος και στον Παρθενώνα, στην Αθήνα. Θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη δέσμευσή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την αμέριστη υποστήριξή τους στον Οργανισμό μας, στις αξίες και στις αρχές που αντιπροσωπεύει.

Φέτος στην Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, το UNEP/MAP – Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελόνης θα ενώσει τις δυνάμεις του με το Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) για να λάβουν μέρος σε Φόρουμ για τους 17 Στόχους που διοργανώνει ο Όμιλος Νέων UNESCO της Θεσσαλονίκης. Ενημερωτικές συναντήσεις και ομιλίες για τα Ηνωμένα Έθνη θα πραγματοποιηθούν σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Σας καλώ να εορτάσουμε μαζί την Ημέρα Ηνωμένων Εθνών συζητώντας για το έργο του Οργανισμού στην τάξη σας, το γραφείο σας και το σπίτι σας. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πρώτα απ’ όλα ο δικός σας Οργανισμός. Δημιουργήθηκε για να υπηρετεί εσάς και τους λαούς του κόσμου, και τώρα χρειάζεται τη συνεχή σας υποστήριξη για να συνεχίσει την αποστολή του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Γκαετάνο Λεόνε
Συντονιστής του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον – Γραμματεία Σύμβασης της Βαρκελόνης.
____
* Η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στις 24 Οκτωβρίου, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, όπου και θα αναγνωστούν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Αττικής, του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης του δημάρχου Αθηναίων, του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Στον εορτασμό θα κληθούν εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και Αρχών, και ξένοι πρεσβευτές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία μαθητών για την τραγωδία των Τεμπών σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Δράμα (φωτ.: EUROKINISSI/Δημήτρης Μεσσήνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Διακόπηκε για τις 24 Απριλίου η δίκη για τον έλεγχο της σύμβασης 717 για τον σιδηρόδρομο – Απορρίφθηκε το αίτημα συγγενών θυμάτων των Τεμπών για παρουσία του Δημοσίου

3/03/2026 - 6:47μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald-R. Ford ενώ αποχωρεί από τη ναυτική βάση της Σούδας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλάκιση 2 ετών και ποινή 5.000 ευρώ στον Γεωργιανό για κατασκοπεία στη Σούδα

3/03/2026 - 4:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό κράτηση ο Γεωργιανός που είναι ύποπτος για κατασκοπεία στη Σούδα – Σε επιφυλακή κρίσιμοι στόχοι στην Ελλάδα

3/03/2026 - 11:22πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας

3/03/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον 47χρονο ρομά που απέδρασε από το «Ιπποκράτειο»

2/03/2026 - 8:09μμ
Καπνός υψώνεται στη θάλασσα της Χάιφα, μετά την πτώση ιρανικού πυραύλου (φωτ.: Epa/Atef Safadi)
ΕΛΛΑΔΑ

Β. Κικίλιας: Δέκα πλοία ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο

2/03/2026 - 4:50μμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του 38χρονου στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Δίωξη για ανθρωποκτονία στον 38χρονο σύντροφο της εγκύου που βρέθηκε νεκρή

2/03/2026 - 2:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Π. Μαρινάκης: Οι Έλληνες πολίτες θα επαναπατριστούν μόλις αρθούν οι περιορισμοί πτήσεων στη Μέση Ανατολή

2/03/2026 - 1:36μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό, βοριαδάκι και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ξεκινά η εβδομάδα

2/03/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: Τουριστικός Όμιλος Βέροιας)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ροδακινιές της Βέροιας μετατρέπουν και φέτος τον ανθισμένο κάμπο σε ανοιχτό χώρο συνάντησης

1/03/2026 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Instagram/ipsilantisfrechen)

Οι Πόντιοι του Φρέχεν θα ανταμώσουν με τους Πόντιους Πανοράματος στον επετειακό χορό του «Υψηλάντη»

45 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με αμερικανούς αξιωματούχους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Samuel Corum/POOL)

Ντ. Τραμπ: «Η Ισπανία φέρθηκε απαίσια, διακόπτουμε κάθε εμπορική συναλλαγή» – «Σχεδόν τα πάντα στο Ιράν έχουν εξουδετερωθεί»

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (φωτ.: YouTube)

Παρέμβαση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο περιφερειακό συμβούλιο για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής

2 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται στο κέντρο της Τεχεράνης μετά από ισραηλινό πλήγμα τις πρωινές ώρες της Τρίτης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Τρομοκρατημένοι από τις επιθέσεις οι Ιρανοί – «Ο κόσμος είναι σε πανικό, βομβαρδίζουν παντού»

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία μαθητών για την τραγωδία των Τεμπών σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Δράμα (φωτ.: EUROKINISSI/Δημήτρης Μεσσήνης)

Διακόπηκε για τις 24 Απριλίου η δίκη για τον έλεγχο της σύμβασης 717 για τον σιδηρόδρομο – Απορρίφθηκε το αίτημα συγγενών θυμάτων των Τεμπών για παρουσία του Δημοσίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign