pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης στον Πομπέο για την Τουρκία και τις προκλήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία

5/10/2019 - 1:32μμ
Επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες αφού σχολίασαν τις μπλε γραβάτες τους, έκαναν αναφορά στον καιρό και το νέο Μουσείο Γουλανδρή που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, μπήκαν στο κτήριο όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Αμερικανός πρέσβης και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό, ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης. Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός είπε πως μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την «κατάργηση» της βίζας για τους έλληνες πολίτες. Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.

«Στο απόγειό τους οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις»

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στο ΥΠΕΞ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου στις 12:20 τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο υπουργός τον οδήγησε στην αίθουσα «Καποδίστρια» του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως είχε δηλώσει χθες ο υπουργός οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από «την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, θα υπογραφεί το σημαντικό Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει το βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον.

Τι συζήτησαν Πομπέο-Παναγιωτόπουλος

Στο στρατόπεδο «Παπάγου» συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Κατά τη συνάντησή τους επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αποχαιρετά τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Mike Pompeo μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την Πολυεθνική Άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Νοέμβριος 2020 (πηγή: ΓΕΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

Νέα κατάρριψη drone από ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία

6/04/2026 - 8:41πμ
Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
ΑΜΥΝΑ

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

28/03/2026 - 11:10πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

6/03/2026 - 1:40μμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η Ελλάδα απαντά: Η αμυντική διάταξη είναι αδιαπραγμάτευτη

5/03/2026 - 1:11μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» (πηγή:  US Navy)
ΑΜΥΝΑ

ΕΥΠ: Φωτογραφικό υλικό από τη Σούδα, που τον συνδέει με το Ιράν, βρέθηκε στην κατοχή του Γεωργιανού

3/03/2026 - 12:39πμ
Εξωτερική εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα (φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα: Γεωργιανός προσήχθη στην Αθήνα και ανακρίνεται

2/03/2026 - 10:25μμ
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτο: Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα – Έγινε προσαγωγή ενός αλλοδαπού

2/03/2026 - 8:42μμ
Η φρεγάτα «Κίμων» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Με απόφαση ΚΥΣΕΑ απεστάλησαν δύο φρεγάτες και δύο F-16

2/03/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράν

28/02/2026 - 12:20μμ
Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) (φωτ. αρχείου: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins/ commons.wikimedia.org/wiki)
ΑΜΥΝΑ

USS Gerald Ford: Στη Σούδα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο – Προορισμός του η Μέση Ανατολή

23/02/2026 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή: Το σχέδιο Μητσοτάκη και τι θέλει να αλλάξει μετά το 2027

16 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Μακρίδης σε στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: @zoekaratasas)

Συγκίνηση στο TikTok: 94χρονος χορεύει ποντιακά και θυμίζει τι σημαίνει ρίζα και ψυχή

41 λεπτά πριν
Συγγενείς θυμάτων στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ της Λάρισας όπου συνεδριάζει το 
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση των Τεμπών. Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη Τεμπών: Συγκλονίζει η παρουσία των γονιών της Εριέττας – «Δεν βρέθηκε τίποτα»

1 ώρα πριν
Στο Ηρώο της Καβάλας για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Καβάλα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Τιμή στους νεκρούς των διωγμών

1 ώρα πριν
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Μεγάλη Δευτέρα: Τι σηματοδοτεί εκκλησιαστικά – Το ευαγγελικό μήνυμα της ημέρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign