Εξαρθρώθηκε, μετά από έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες (28/9) το βράδυ, στον Ελαιώνα Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, πέντε αλλοδαποί άνδρες ηλικίας 35, 33, 32, 31 και 25 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνει τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους τελευταίους έξι μήνες είχαν διαπράξει συνολικά οκτώ κλοπές και μια απόπειρα κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε περιοχές των Νομών Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Καρδίτσας και Πιερίας. Οι πέντε δράστες, επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα, μετέβαιναν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπου με τη χρήση εργαλείων αφαιρούσαν καλώδια χαλκού και προξενούσαν μεγάλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.
Οι δράστες είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού, διαφόρων διατομών, συνολικού μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
![]()
Ένα από τα δύο αυτοκίνητα που κατάσχεσε η αστυνομία
Η σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε στον Ελαιώνα Ηλείας, κοντά σε φωτοβολταϊκο πάρκο της περιοχής, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν γάντια και εργαλεία όπως κόφτες, πένσες, κατσαβίδια, επαναφορτιζόμενο συρματόσχοινο με γάντζους στις άκρες και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση και την έλξη των καλωδίων χαλκού. Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να μεταβαίνουν στους τόπους των κλοπών, καθώς και πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων με κάρτες sim που βρήκαν στην κατοχή τους.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις κλοπών. Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας.
















