pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ερντογάν, η Κωνσταντινούπολη και το στοίχημα που έχασε

24/06/2019 - 8:21μμ
Ο Ερντογάν, η Κωνσταντινούπολη και το στοίχημα που έχασε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία από τις κορυφαίες ειδήσεις διεθνώς, παραμένει από χθες η ηχηρή ήττα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές στο δήμο της Κωνσταντινούπολης. Η δεύτερη ψηφοφορία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι πολίτες της Πόλης θέλουν για δήμαρχό τους τον Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιου του CHP, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών είχε λήξει με διαφορά μόλις 13.000 ψήφων υπέρ του Ιμάμογλου, γεγονός που οδήγησε και στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές.

Ωστόσο χθες, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να κερδίσει το δήμο με διαφορά μεγαλύτερη από 800.000 ψήφους. Η νίκη του αποτελεί μέγιστη ήττα για τον Ερντογάν που είδε το κόμμα του να χάνει τον έλεγχο της οικονομικής και πολιτιστικής πρωτεύουσας της Τουρκίας μετά από 25 χρόνια! 

Γιατί έχασε ο Ερντογάν;
Μολονότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP του Ερντογάν παραμένει το δημοφιλέστερο σε εθνική κλίματα, έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 20%, η τουρκική λίρα έχασε πέρυσι 30% της αξίας της και η ανεργία είναι υψηλή. Η ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου επέτρεψε εξάλλου στον Ιμάμογλου να εμφανίζεται ως το θύμα μιας αδικίας. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, από άγνωστος δήμαρχος μιας περιφερειακής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, έγινε πολιτική προσωπικότητα πρώτης γραμμής.

Για πρώτη φορά ο Ερντογάν βρέθηκε στην άμυνα, σύμφωνα με τον Σονέρ Τσαγκαπτάι, του Washington Institute of Near East Policy. «Ο Ιμάμογλου ήταν αυτός που επέβαλε την ατζέντα στα μέσα ενημέρωσης και ο Ερντογάν αυτός που αντιδρούσε», υπογραμμίζει.

Οι κούρδοι ψηφοφόροι, οργισμένοι από τη βάναυση καταστολή των κούρδων αντιπολιτευομένων και αγωνιστών που λαμβάνει χώρα από το 2016, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κάλεσε ανοικτά τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν χθες, Κυριακή, υπέρ του Ιμάμογλου και η σημαία του ήταν ορατή στις πολυάριθμες διαδηλώσεις χαράς που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Ερντογάν;
Η απώλεια της οικονομικής και πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν. «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο πρόεδρος. «Το γενικό επιτελείο του AKP θα προσπαθήσει πιθανόν να σχετικοποιήσει την εμβέλεια αυτών των εκλογών και να συμπεριφερθεί σαν όλο αυτό να μην είναι πολύ σημαντικό», εκτιμά ο Μπερκ Εσέν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας.

Όμως η εξασθένηση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ενισχύσει τους διαφωνούντες στην παράταξή του και να ενθαρρύνει να περάσουν στη δράση αυτούς που διστάζουν να δημιουργήσουν τη δική τους κίνηση, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η χθεσινή ήττα είναι ακόμη πιο ταπεινωτική για τον Ερντογάν, επειδή αυτός ο τελευταίος είχε κινητοποιήσει όλους τους κρατικούς πόρους χάρη «στον έλεγχο που ασκεί στους θεσμούς, από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τα δικαστήρια, περνώντας από τις εκλογικές αρχές», υπογραμμίζει ο Τσαγκαπτάι. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι αυτή η ήττα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Ερντογάν, ο οποίος παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τουρκία. Ο ίδιος υποβάθμισε τη σημασία της χθεσινής ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς τη «συμβολική».

Και τώρα;
Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον εταίρο του AKP στον κυβερνητικό συνασπισμό, το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP του οποίου ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ένας γερόλυκος της τουρκικής πολιτικής που πριν συμμαχήσει με τον Ερντογάν ήταν σφοδρός επικριτής του. Αν αποφασίσει να διαλύσει τη συμμαχία του με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος θα στερούνταν την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να το υποχρεώσει να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά το 2023, αναφέρουν αναλυτές.

Μετά τη νίκη του, ο Ιμάμογλου κάλεσε τον Ερντογάν να δουλέψει μαζί του προς το συμφέρον της Κωνσταντινούπολης. Όμως το AKP, αν το αποφασίσει, μπορεί να παραλύσει τη δράση του νέου δημάρχου, καθώς ελέγχει 25 από τις 39 περιφέρειες της πόλης και έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτόν τον λόγο μετά την πρώτη νίκη του Ιμάμογλου, τον Μάρτιο, ο Ερντογάν τον είχε χαρακτηρίσει «ανήμπορο».

Από το 2016, η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει πολλούς κούρδους δημάρχους με διοικητές διορισμένους από το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως το να λάβει ένα τέτοιο μέτρο στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο μετά τη σαρωτική νίκη του Ιμάμογλου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP / ΓΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

23/03/2026 - 10:14μμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

23/03/2026 - 9:12μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στις συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ, διαψεύδει ξανά η Τεχεράνη – Ο ρόλος Πακιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου

23/03/2026 - 7:25μμ
Αυτοσχέδιος βωμός στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Κλεομένης (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος που ήταν μαζί με τον Κλεομένη

23/03/2026 - 5:39μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Μπαμπάδες με ρούμι» (φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιτριολικές ερωτήσεις στα καμαρίνια του θεάτρου Αλίκη

23/03/2026 - 4:30μμ
Τοιχογραφία κατά των ΗΠΑ σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου – «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ» απαντά το Ιράν

23/03/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Την 1η Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών – Ένταση και διακοπές στην πρώτη ακροαματική διαδικασία

23/03/2026 - 2:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν στα 88 του χρόνια

23/03/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιάννη Παναγόπουλου: Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με το πόθεν έσχες – Συνεχίζεται η έρευνα για υπεξαίρεση κονδυλίων

23/03/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: x.com/OC_Scanner)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες μετά από σύγκρουση αεροσκάφους με όχημα στο αεροδρόμιο La Guardia

23/03/2026 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

15 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

46 λεπτά πριν
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

2 ώρες πριν
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

2 ώρες πριν
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign