pontosnews.gr
Σάββατο, 15/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιμάμογλου: «Δημοκρατική επανάσταση» στην Κωνσταντινούπολη στις νέες εκλογές

11/05/2019 - 12:43μμ
Κωνσταντινούπολη: Ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης, συντριπτική ήττα για τον Ερντογάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τουρκικής αντιπολίτευσης όταν κέρδισε πρόσφατα τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. «Ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε από το πουθενά και κέρδισε την δημαρχία της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας», σημειώνει η National, η μεγαλύτερη αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Μέσης Ανατολής. Ο 49χρονος πολιτικός ήταν ελάχιστα γνωστός στη χώρα του πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με την υποστήριξη του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) για τον δήμο της πλουσιότερης πόλης της χώρας. Προηγουμένως είχε διατελέσει δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, «κατέφερε ένα τρομερό πλήγμα στη δημοκρατία στην Τουρκία», ήταν το σχόλιο του Ιμάμογλου.

«Οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκαν σε μάχη για τη δημοκρατία», τόνισε προσθέτοντας πως λογαριάζει στη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του να δώσει «ελπίδα σε όλους στέλνοντας θετικά κύματα και δείχνοντας τον ίδιο σεβασμό». Και θα έχει πάλι απέναντί του τον Γιλντιρίμ.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε πως στις 23 Ιουνίου, που θα επαναληφθούν οι εκλογές, θα πραγματοποιήσει μια «επανάσταση» για τη δημοκρατία κερδίζοντας τις νέες δημοτικές εκλογές μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας. «Αυτό που κάνουμε είναι να διεξάγουμε μια μάχη για τη δημοκρατία, μια κινητοποίηση για τη δημοκρατία. Αυτό θα μεταφραστεί σε μια επανάσταση μόλις θα έχουμε φτάσει στο τέλος», δήλωσε. Ο ίδιος απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του με το χαρακτηριστικό σύνθημα «όλα θα πάνε καλά», ένα μήνυμα-hashtag που υιοθετήθηκε αμέσως από εκατομμύρια πολιτών και τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας.

Ήπιος και επικοινωνιακός
Ο Ιμάμογλου είναι ένας ήπιος άνθρωπος και βρίσκει απήχηση στους απλούς ψηφοφόρους. Στις βόλτες του στους δρόμους της πόλης, αλλά και μέσα από τα social media φάνηκε να κερδίζει το εκλογικό σώμα, ακόμη και τους θρησκευόμενους, που κανονικά δεν θα ήταν αναμενόμενο να επιλέξουν το κοσμικό CHP.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, ο Ιμάμογλου βρήκε χρόνο στη διάρκεια της εκστρατείας του για να προσευχηθεί την Παρασκευή και έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία ανέβασε βίντεο με τον ίδιο να προσεύχεται μέσα σε τέμενος. Η μητέρα του, η οποία φοράει την ισλαμική μαντίλα, φωτογραφήθηκε μαζί του την προεκλογική περίοδο, όπως και η σύζυγός του Ντιλέκ, η οποία δεν φοράει μαντίλα και με την οποία είναι παντρεμένος από το 1995 και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Η μετρημένη του αντίδραση στον σάλο που προκλήθηκε μετά την επανακαταμέτρηση, επίσης του χάρισε οπαδούς. Ταυτοχρόνως, το γεγονός ότι έχει ρίζες από τον Εύξεινο Πόντο θεωρείται θετικό στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί κάτοικοι της οποίας έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή. «Ο Ιμάμογλου αντιπροσωπεύει ό,τι μας έλειπε για πολύ καιρό. Έχει κερδίσει τις καρδιές του λαού, από τον οποίο έχει λείψει μια θετική υποψηφιότητα, που να τους αγκαλιάζει όλους και να προσέχει να μην πληγώσει κανέναν», λέει ένας ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είναι έξυπνος, έχει καλό background και μακάρι να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν το 2023».

Ο ίδιος είχε δηλώσει προεκλογικά στο AFP, «τα μίντια και ειδικά η κρατική τηλεόραση δεν είναι καθόλου αμερόληπτα […] αλλά έχουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τουλάχιστον είναι μια άθικτη περιοχή για την ώρα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο όπλο μου είναι η χιλίων ετών μέθοδος της επικοινωνίας στόμα με στόμα».

Σε επίσκεψή του στο Μεγάλο Παζάρι της πόλης άφησε ιστορία όταν κατάφερε να κερδίσει έναν ηλικιωμένο υποστηρικτή του AKP, ο οποίος του αρνήθηκε χειραψία, αλλά στο τέλος της συνάντησής τους αγκαλιάστηκαν. Ο Ιμάμογλου εθεάθη πολλές φορές να συζητά με τους ντόπιους στους δρόμους της πόλης, σε αντίθεση με τον Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκιάστηκε από τον Ερντογάν, που επέλεξε τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στην αρχή της εκστρατείας τον Ιανουάριο, ο Ιμάμογλου προσέγγισε τον Ερντογάν και οι δυο τους συναντήθηκαν για να συζητήσουν για το μέλλον της πόλης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η κίνηση αυτή κέρδισε τον σεβασμό των ψηφοφόρων στα προπύργια του AKP στην Κωνσταντινούπολη, που συχνά ένιωθαν απομονωμένοι από το κοσμικό και μεσοαστικό CHP.

Η επιτυχία ενδυνάμωσε την εξασθενημένη τουρκική αντιπολίτευση, που υπήρξε συχνά ανοργάνωτη και ανίκανη να κατεβάσει υποψήφιους με ευρεία διακομματική απήχηση στο παρελθόν. «Θα συμφιλιώσω αυτό το έθνος. Όλοι θα το δουν», έλεγε στους δημοσιογράφους προτού μεταβεί στην Άγκυρα πριν από λίγες μέρες για να συναντήσει την ηγεσία του CHP και να συζητήσει για τα επόμενα βήματα πριν από τις νέες εκλογές.

Υποψήφιος για την προεδρία το 2023;
Όταν ο Ιμάμογλου ριχνόταν στην μάχη για τη δημαρχία, γνώριζε ότι ήταν το αουτσάιντερ. Αλλά θεωρούσε «προτέρημα» το ότι είναι σχετικώς άφθαρτος. «Η κοινωνία ύψωσε πρόσφατα ένα τείχος γύρω από τις γνωστές πολιτικές φυσιογνωμίες», δήλωσε τον Μάρτιο στο AFP.

Και όταν εξελέγη, δεσμεύτηκε ότι θα είναι δήμαρχος όλων, ακόμη και εκείνων που δεν τον ψήφισαν. Μετά τη νίκη του φούντωσαν τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης βάζει πλώρη για την προεδρία. Ο ίδιος ο Ερντογάν διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 1994 ως το 1998. «Το να κερδίσεις την Κωνσταντινούπολη είναι σαν να κερδίζεις την Τουρκία», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Ερντογάν.

Δεν είναι κρυφό ότι ο Ερντογάν ελπίζει σε επανεκλογή του το 2023. Μένει όμως να φανεί αν η πρόσφατη νίκη του Ιμάμογλου τον έχει καταστήσει ικανό «να κερδίσει την Τουρκία» τέσσερα χρόνια μετά.

«Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μπορεί να καταλήξει πρόεδρος, αλλά δεν συμβαίνει πάντα», λέει ο Γκιγιόμ Περιέ, πρώην ανταποκριτής του France24 στην Τουρκία και συγγραφέας του βιβλίου «Στο Μυαλό του Ερντογάν». Ο Περιέ τονίζει ότι είναι πολύ πρώιμο να εικάσει κανείς το πολιτικό μέλλον του Ιμάμογλου και προειδοποιεί ότι αυτό εξαρτάται από την ικανότητα του CHP να διεξαγάγει με επιτυχία μια εθνική εκστρατεία.

«Τα τελευταία 15 χρόνια είναι μια ‘μηχανή ήττας’. Για την ώρα [το κόμμα] δεν είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του Ερντογάν. Το κλειδί είναι να ενώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων των Κούρδων, και απέχει πολύ από αυτό». Μολαυταύτα, ο Ιμάμογλου συνιστά επαρκή απειλή, όπως τα φιλικά προς το ΑΚΡ κόμματα τον χαρακτήρισαν, κατηγορώντας τον για «εκλογικό πραξικόπημα» την επομένη της εκλογής του στη δημαρχία.

  • Πηγή: Guardian, AFP, The National, France23, ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά ο εισαγγελέας Πιτ Σκανδαλάκης και δεξιά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Συμβούλιο Εισαγγελέων της Τζόρτζια/ΕΡΑ/Aaron Schwartz POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομογενής εισαγγελέας εναντίον του Ντ. Τραμπ για την παράνομη απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

14/11/2025 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

14/11/2025 - 10:59μμ
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

14/11/2025 - 10:28μμ
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

14/11/2025 - 8:10μμ
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν αμφιβόλου γνησιότητας πολύτιμοι λίθοι και χαρτονομίσματα (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Γνωστός επιχειρηματίας έστησε κύκλωμα με μαϊμού επενδύσεις σε καζίνο – Πώς «έψηνε» τα θύματα

14/11/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: Pixabay / kalhh)
ΕΛΛΑΔΑ

Βία ανηλίκων: Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολείο στον Άλιμο και σάπισαν στο ξύλο 15χρονο

14/11/2025 - 6:21μμ
Διακρίνεται το λεωφορείο που έπεσε πάνω στη στάση (φωτ.: Χ / 
Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση – Νεκροί και τραυματίες

14/11/2025 - 5:56μμ
Ένα από τα αυτοκίνητα που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση (φωτ.: ΕΛΑΣ / Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)
ΕΛΛΑΔΑ

Από την Αττική ως τον Τύρναβο: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έβγαλε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

14/11/2025 - 4:57μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής αναγνώριση της ηγετικής θέσης του ΟΠΑΠ στο Υπεύθυνο Παιχνίδι

14/11/2025 - 3:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Η υπόθεση της φονικής συμπλοκής εξιχνιάστηκε πλήρως, λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

14/11/2025 - 2:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν ολοκλήρωσε την ανατροπή στο Μιλάνο ο Ολυμπιακός

23 λεπτά πριν
Αριστερά ο εισαγγελέας Πιτ Σκανδαλάκης και δεξιά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Συμβούλιο Εισαγγελέων της Τζόρτζια/ΕΡΑ/Aaron Schwartz POOL)

Ομογενής εισαγγελέας εναντίον του Ντ. Τραμπ για την παράνομη απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

55 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

2 ώρες πριν
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

3 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βερολίνο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μερτς: Το Βερολίνο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign