pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ: Συμφωνία των χωρών-μελών για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» τραπεζικών δανείων

27/03/2019 - 5:50μμ
ΕΕ: Συμφωνία των χωρών-μελών για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» τραπεζικών δανείων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στήριξαν σήμερα νέους κανόνες για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» δανείων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, αλλά δεν συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα έκανε ευκολότερη γι’ αυτές την ανάκτηση ενεχύρων σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. 

Οι προτεινόμενοι κανόνες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και αποσκοπούν στην επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών να απαλλαγούν από προβληματικά δάνειά τους, τα οποία έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.

Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να ευνοήσει την αγορά και εξυπηρέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), «που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αποδοτικών δευτερογενών αγορών», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Εουτζέν Τεοντοροβίτσι, ο οποίος προήδρευσε των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Με βάση την προτεινόμενη αναθεώρηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρηματοπιστωτικές εταιρείες που είναι εξειδικευμένες στην αγορά «κόκκινων δανείων», όπως η μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Blackstone και η διαχειρίστρια ενεργητικού Cerberus, αναμένεται να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε NPLs στις χώρες της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να μειώσουν τα εμπόδια που θέτουν οι ρυθμιστικές Αρχές για διασυνοριακές αγορές.

Αυτό θα τονώσει περαιτέρω τη δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων, ωθώντας πιθανόν προς τα επάνω τις τιμές τους και κάνοντας τις τράπεζες περισσότερο διατεθειμένες να πουλούν τέτοια δάνεια. Αν και ο όγκος των NPLs μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη ένα απόθεμά τους άνω των 700 δισ. ευρώ, το οποίο επικρέμαται πάνω από τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ιταλικών, ελληνικών, ιρλανδικών και κυπριακών.

Σε μια λιγότερο θετική εξέλιξη για τις τράπεζες, οι χώρες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διευκόλυνση της ανάκτησης από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων ενεργητικού δανειοληπτών που δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Η πρόταση προβλέπει έναν μηχανισμό διευκόλυνσης εξωδικαστικών διαδικασιών κατασχέσεων για την επιτάχυνση της ανάκτησης από τις τράπεζες των ενεχύρων που είχαν χρησιμοποιήσει οι δανειολήπτες, όταν αυτοί καθυστερούν πολύ τις αποπληρωμές τους. Ο μηχανισμός αυτός, που προβλέπεται μόνο για επιχειρηματικά και όχι για καταναλωτικά δάνεια, θα αύξανε την αξία των NPLs και θα μείωνε τις ζημίες των τραπεζών, αλλά θα αύξανε το βάρος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, οι χώρες-μέλη δεν συμφώνησαν σε αυτό το τμήμα της μεταρρύθμισης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και με την Ευρωβουλή. Η μεταρρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Χ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άννα Στρατινάκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Συνήγορος του Καταναλωτή, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άννα Στρατινάκη: Παραίτηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

6/02/2026 - 2:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5/02/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη – Τι σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τράπεζες

5/02/2026 - 5:47μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Υπέρ των δανειοληπτών του «νόμου Κατσέλη» ο Άρειος Πάγος

5/02/2026 - 2:30μμ
Σφραγίδες σε γραφείο εφοριακού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο: 14 παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας

4/02/2026 - 4:47μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έτσι θα πιάσει στην τσιμπίδα της τα «μαύρα» ενοίκια

3/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Από Δευτέρα η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις

1/02/2026 - 8:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

31/01/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Capri23auto)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί: Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε παραδείγματα

30/01/2026 - 9:33πμ
Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Οι εκλογές της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης

17 λεπτά πριν
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Πουγαλαμάς με τερλιπισία, από την Τραπεζούντα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ζάκυνθος: Κατολισθήσεις σε Αγία Τριάδα και Μπόχαλη – Εκκενώθηκαν σπίτια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Kim Novak appreciation group)

Κιμ Νόβακ: Η γυναίκα… ίλιγγος, γίνεται σήμερα 93 ετών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign