pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

20/03/2019 - 7:48μμ
Κατρούγκαλος: Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη βούληση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, «όχι μόνο για επίδειξη, αλλά ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μία μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ως προς τις συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές Δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα τής αναγνωρίζει το διεθνές Δίκαιο. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε επίσης για τα 12 μίλια και την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα «στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία», διευκρινίζοντας ότι «και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγων λόγος, η ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ».

Ειδικότερα για το Αιγαίο, επιβεβαίωσε τη βούληση των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας», είπε.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ ήταν κατηγορηματικός:

«Η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, καθώς «αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα αποτελεί απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες, ενώ για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.

Τέλος, σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κάθε χώρα οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει, προσθέτοντας ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Αλλά το δικό μας πολιτικό σπίτι είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η στιγμή της υπογραφής της Επιστολής Προθέσεων για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον διοικητή της Εθνοφρουράς της Φλόριντα υποστράτηγο John Haas (φωτ.: POOL/ ΑΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Στρατιωτική συμφωνία ΓΕΕΘΑ με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα

7/10/2026 - 3:42μμ
(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Βαλλιστικό πύραυλο και drone κατέρριψαν οι Patriot της Ελληνικής Δύναμης

24/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Εθνική άμυνα: Στη Βουλή δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και Σερβία

19/09/2026 - 4:13μμ
To 60ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση Viper. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: EAB - Lockheed Martin)
ΑΜΥΝΑ

Στην Πολεμική Αεροπορία το 60ό F-16 Viper – Πού βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης

16/09/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από ορκομωσία 
νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του
Κοινού Νομικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

15/09/2026 - 4:37μμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους του Phantom – Αύριο οι κηδείες σε Πύργο και Ιωάννινα

9/09/2026 - 7:10μμ
Η ιταλική φρεγάτα Carlo Bergamini (F-590), μία από τις δύο FREMM που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό (φωτ.: Marina Militare)
ΑΜΥΝΑ

FREMM: Στη Ρώμη οι υπογραφές για τις δύο φρεγάτες – Πότε περνούν στο Πολεμικό Ναυτικό

8/09/2026 - 9:05πμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Πτώση F-4E Phantom II στο Athens Flying Week 2026 – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

6/09/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΑΜΥΝΑ

Συντριβή Phantom: Τριήμερο πένθος στην Ένοπλες Δυνάμεις – Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες

5/09/2026 - 8:23μμ
Αεροσκάφος Phantom F-4 (φωτ.: EUROKINISSI / Πέτρος Ανδρικόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί ανασύρθηκαν οι πιλότοι του Phantom F-4

5/09/2026 - 5:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά και Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο

2 λεπτά πριν
Καλόγριες κρατούν εικόνες του Πάπα έξω από την κλινική (φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)

Βατικανό: Αδενοκαρκίνωμα αποδείχτηκε το οζίδιο στον πνεύμονα του πάπα Λέοντος ΙΔ’

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pixabay / Syahdan Cahya Nugraha)

Χειμωνιάζει; Ίσως! – Πέφτει θεαματικά η θερμοκρασία, χιόνια στα ορεινά

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Απίθανη επιστροφή και νίκη του Ολυμπιακού στη Βαλένθια

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Άλωσε και το Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Σπουδαίο διπλό στην Ελβετία η Μύκονος

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV