pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας

18/03/2019 - 6:12μμ
Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς, το πανηγυρικό κλίμα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους περίπου 5.000-7.000 Έλληνες της Χερσονήσου, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, λόγω της ίδιας της Ελλάδας. Το πρόβλημα της έκδοσης βίζας εξακολουθεί να ταλανίζει την πολυσχιδή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Κριμαίας, η οποία απευθύνει –για ακόμα μία φορά– έκκληση στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν αυτού του μόνιμου «αγκαθιού».

Κι αυτό γιατί το παράδοξο στην ιστορία είναι το γεγονός ότι τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια.

«Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές επίσημα δεν χορηγούν βίζα Σένγκεν στους κατοίκους της Κριμαίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, και ο καθένας τα βγάζει πέρα… όπως του έρχεται» καταγγέλλει στο Sputnik ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Β.Ι. Βερνάντσκι» στην Κριμαία και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικοπολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας “Ταυρίδα”», υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης.

Πού αποδίδεται το πρόβλημα;
Πώς προκύπτει όμως, αυτή η περίπλοκη κατάσταση, η οποία έχει άμεσες συνέπειες στους Έλληνες της Κριμαίας; Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η Δύση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2014 και στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 96%) τάχθηκαν υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια. Οι κάτοικοι της Χερσονήσου εκτελούν τις πράξεις χορήγησης θεωρήσεων μόνο στην Ουκρανία με ουκρανικά έγγραφα.

Η Μόσχα εκλαμβάνει την άρνηση έκδοσης θεωρήσεων στους κατοίκους της Κριμαίας ως τιμωρία για την ελεύθερη βούλησή τους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«[Οι κάτοικοι της Κριμαίας] δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν θεωρήσεις Σένγκεν. Μίλησα γι’ αυτό με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλάω γι’ αυτό και με άλλους εκπροσώπους της ΕΕ. Πρόκειται για καθαρή διάκριση για πολιτικούς λόγους, για τιμωρία εξαιτίας της ελεύθερης βούλησης. Δεν έχουν κάτι για να αντικρούσουν αυτήν τη δήλωση, χαμηλώνουν το βλέμμα και αποφεύγουν τη συζήτηση», είχε πει, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει εργάζεται προς την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Καλέσματα από την Ελλάδα σε φοιτητές και μαθητές της Κριμαίας
Καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση από ελληνικό φορέα ή ελληνικό ίδρυμα, προκειμένου να επισκεφτούν την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς λόγους, ευελπιστούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό. «Φέτος το καλοκαίρι εμείς οι καθηγητές σχεδιάζουμε να πάρουμε μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε» σπεύδει να σημειώσει ο Σ. Λαζαρίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας καθηγητής θεωρεί ότι πλέον οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και να διευκολύνουν τους Έλληνες της Κριμαίας να επισκεφτούν την πατρίδα τους.

Η προσφυγή στο… αποκούμπι της γλώσσας
Ο Σ. Λαζαρίδης είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του κριμαϊκού πανεπιστημίου, κάτι το οποίο αναμφίβολα αναδεικνύει τη σπουδαία σημασία που προσδίδουν οι επίσημες Αρχές της Χερσονήσου στον ελληνικό πολιτισμό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική γλώσσα, από το 2016, έχει ενταχθεί στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, με τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας να διαθέτουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας.

Ο Έλληνας καθηγητής, αφού εξάρει το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία –και μάλιστα φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων– σπεύδει να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα επίσημα προγράμματα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατά το τρέχον ακαδημαϊκού έτος η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε δεκατρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κριμαίας και σε περίπου 700 ανήλικους μαθητές, γεγονός το οποίο διασφαλίζει τη διαιώνιση και την «κληρονομιά» του ελληνικού στοιχείου στις επόμενες γενιές.

Γεράσιμος Χιόνης

  • Πηγή: sputniknews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greekherald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Κρητικοί του Σίδνεϊ τίμησαν την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου με μια συγκινητική εκδήλωση

12/11/2025 - 2:02μμ
Ο Τζορτζ Πετρίδης με μια από της «Ελληνικές κεφαλές» του (φωτ.: Simatos/Cadena)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζορτζ Πετρίδης: Ο γλύπτης με καταγωγή από τη Σμύρνη ταξιδεύει τις «Ελληνικές κεφαλές» σε ολόκληρο τον κόσμο

11/11/2025 - 9:58μμ
Ζωγραφιά της ελληνικής σημαίας από μικρή ομογενή της Αυστραλίας (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ισχυρή η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με ΗΠΑ και Καναδά – Εξαίρεση στο φαινόμενο εξασθένησης των γλωσσών των μειονοτήτων

9/11/2025 - 10:30μμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Κώστας Ντέβες)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστρέφει το Κύπελλο Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

9/11/2025 - 3:22μμ
Ο ποιητής Δημήτρης Τσαλουμάς (φωτ.: ΓΑΚ / Ροδιακή)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημήτρης Τσαλουμάς: Ο σπουδαίος Δωδεκανήσιος ποιητής της διασποράς συνεχίζει να εμπνέει

8/11/2025 - 10:25μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ (φωτ.: Facebook / Saint Dimitrios Orthodox Church)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Γιορτές Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νεκταρίου με άρωμα Πόντου στη Μελβούρνη

8/11/2025 - 5:20μμ
(Φωτ.: facebook /Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακή Ένωση «Ακρίται» Φιλαδέλφειας: Ετοιμάζει τον 86ο ετήσιο ποντιακό χορό της

5/11/2025 - 8:29μμ
Από παλαιότερο μεγαλειώδες gala (φωτ.: facebook / The Hellenic Initiative)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προ των πυλών το 13ο ετήσιο Gala της Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη – Μια γιορτή των Ελλήνων της διασποράς

4/11/2025 - 5:05μμ
Η Αλμπίνα Ακρίτας στο στούντιο της (πηγή: albinaakritas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αλμπίνα Ακρίτας: Η σπουδαία Ελληνίδα εικαστικός – Από τη Μόσχα στις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές του κόσμου

4/11/2025 - 10:50πμ
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Κώστας Τζούμας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκλογές για νέο ΔΣ στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή»

2/11/2025 - 11:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκπαιδευτική βολή στο Πεδίο Βολής Μεγάρων (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)

Εξοπλιστικά: Δάνεια 790 εκατ. θέλει η Ελλάδα από το SAFE – Τι θα αγοράσει

33 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Λάρισα: 49χρονη αρτοποιός έχασε τη ζωή της όταν παγιδεύτηκε στο ζυμωτήριο

29 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από την 24η «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)

Σέρρες: «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» στους Επτάμυλους – Για 24η χρονιά

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κιλκίς: Κρεοπώλης έχασε τη ζωή του όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στη μηριαία αρτηρία

1 ώρα πριν
Από τα έργα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (φωτ.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Νέες καθυστερήσεις σηματοδοτεί η «επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων»

2 ώρες πριν
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign