Στην ελληνική εκκλησία του Σακραμέντο την ερχόμενη Τετάρτη συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο σε μια σπουδαία προσωπικότητα του ελληνισμού, τον ιστορικό Σπύρο Βρυώνη. Είχε γεννηθεί το 1928 στο Μέμφις του Τενεσί σε οικογένεια μεταναστών από την Κεφαλονιά.
Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright ήρθε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, για ειδίκευση στην ελληνική κλασική φιλολογία και στην αρχαιολογία.
Το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του το πήρε από το Χάρβαρντ, και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών της Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες μέχρι το 1982, με εξαίρεση το διάστημα 1976-1979 που εργάστηκε ως μετακλητός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την επιστροφή του στο Λος Άντζελες διορίστηκε προϊστάμενος στο Κέντρο Αρμενικών Σπουδών.
Κατείχε τη θέση του διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, από όπου αποχώρησε με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή του Ελληνικού πολιτισμού. Στη συνέχεια ίδρυσε και διηύθυνε το «Τhe Speros Basil Vryonis Center for the Study of Hellenism», ένα ίδρυμα που δημιούργησε στο Σακραμέντο στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιου του.
Ο Σπύρος Βρυώνης σε παλαιότερη συνέντευξη στον Παντελή Σαββίδη
Ο Σπύρος Βρυώνης με το Η παρακμή του μεσαιωνικού Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και η διαδικασία εξισλαμισμού θεωρείται ότι άλλαξε τη σκέψη μας για τους πρώιμους οθωμανικούς αιώνες, μιας και πυρήνας του έργου του είναι ότι μέσα από τον προοδευτικό εξισλαμισμό και τον γλωσσικό εκτουρκισμό των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από την εισβολή των Σελτζούκων Τούρκων μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης η Αυτοκρατορία άλλαξε χαρακτήρα ενσωματώνοντας χριστιανούς όλων των στρωμάτων.
Ο σπουδαίος βυζαντινολόγος του 20ού αιώνα αφήνει πίσω του σημαντικό έργο, μεταξύ άλλων, για το πώς συγκροτήθηκε η σημερινή Τουρκία, για τον μεσαιωνικό Πόντο, για την καταλυτική παρουσία των τουρκομουσουλμανικών ομάδων στον μικρασιατικό χώρο, και για τη σημασία της συνάντησης του Ισλάμ με τον ελληνισμό από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Επιπλέον, το 2007 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το έργο του που αφορά τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τον αφανισμό της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.