Σε ηλικία 46 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή μέσα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο Θεόφιλος Σεχίδης, ο κατά συρροή δολοφόνος που σόκαρε το πανελλήνιο, και ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο «σφαγέας της Θάσου» ή ο Έλληνας Χάνιμπαλ. Ο θάνατός του ίσως οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τον ιατροδικαστή.
Τον Μάιο του 1996 ο δάσκαλος πατέρας του 24χρονου Θεόφιλου Σεχίδη, που τότε σπούδαζε στη Νομική της Κομοτηνής, τον κάλεσε στη Θάσο προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο νοσηλείας του σε ψυχιατρείο, καθώς θεωρούσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συμπεριφορά του. Στο νησί είχε φτάσει και ο θείος του που έμενε χρόνια στο Βέλγιο.
Αποτέλεσμα αυτής της «πρόσκλησης» ήταν πέντε θύματα: στις 19 Μαΐου δολοφονήθηκαν ο 58χρονος θείος, ο 55χρονος πατέρας, η 48χρονη μητέρα, η 27χρονη αδερφή, και στις 20 Μαΐου η 75χρονη γιαγιά.
Ο Θεόφιλος Σεχίδης αρχικά δολοφόνησε τον αδερφό του πατέρα του, τον Βασίλη Σεχίδη, ρίχνοντάς τον από την αρχαία Ακρόπολη της Θάσου, έπειτα από έντονη λογομαχία – «πήγα κοντά του, ψυχορραγούσε και για να μην βασανίζεται του έκοψα το λαιμό», είπε αργότερα. Τις επόμενες ώρες πυροβόλησε με καραμπίνα τον πατέρα του, τον Δημήτρη Σεχίδη, και στη συνέχεια προσπάθησε να του κόψει το λαιμό. Μετά έκοψε με μαχαίρι τους λαιμούς της Μαρίας Σεχίδη και της Ερμιόνης Σεχίδη, της μητέρας και της αδερφή του, αντίστοιχα – για όλους υποστήριξε ότι τον απειλούσαν με μαχαίρι. Κατόπιν έπεσε για ύπνο, και την επομένη δολοφόνησε τη γιαγιά του, Ερμιόνη Καλαμάρα, που πήγε στο σπίτι της οικογένειας.
Ο Θεόφιλος Σεχίδης στην αναπαράσταση των φόνων (αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Τα τέσσερα πτώματα, εκτός από αυτό του θείου, τα τεμάχισε (ακούγοντας Τσαϊκόφσκι, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής), και τα μετέφερε στη χωματερή της Καβάλας. Αργότερα στην κατάθεσή του, όπως έγραψαν Τα Νέα, φέρεται να είχε πει ότι αφαίρεσε τους εγκεφάλους των θυμάτων και τους κράτησε στο ψυγείο. «Είχα κάποιες ψυχιατρικές και άλλες γνώσεις ανατομίας και ήθελα να τους μελετήσω. Δεν διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση και τους πέταξα», κατέθεσε.
Οι δολοφονίες αν και διαπράχθηκαν προς το τέλος Μαΐου εξιχνιάστηκαν τον Αύγουστο, αφότου η γυναίκα του θείου του δήλωσε την εξαφάνισή τους – στα τηλεφωνήματα που έκανε από το Βέλγιο απαντούσε μόνο ο Θεόφιλος ο οποίος κάθε φορά δικαιολογούσε την απουσία της οικογένειας. Στη συνέχεια, όταν εκείνη ήρθε στην Ελλάδα για να τους ψάξει, στις έρευνες συμμετείχε και ο ανιψιός της λέγοντας ότι ανησυχεί.
Η σύλληψη του Θεόφιλου Σεχίδη έγινε στις 8 Αυγούστου στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Έναν μήνα νωρίτερα είχε καταδικαστεί για την κατοχή καραμπίνας και φυσιγγίων που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του μετά από έλεγχο στην Καβάλα. Στην ομολογία του είπε ότι δολοφόνησε την οικογένειά του επειδή ήθελε να τον σκοτώσει. Αργότερα υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα και ότι ήταν θύμα οικογενειακής συνωμοσίας. «Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο επειδή ήξερα ότι ήμουν παιδί άλλης μάνας. Δεν μου έλεγαν την αλήθεια», φέρεται να είπε.
Το 1997 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας καταδίκασε τον Θεόφιλο Σεχίδη σε 5 φορές ισόβια για τις δολοφονίες και σε ποινή 7,5 ετών για οπλοχρησία, οπλοκατοχή, οπλοφορία και για περιύβριση νεκρού. Το 2016 κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν αρχικά είπαν ότι πάσχει από σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας, αλλά ότι είχε πλήρη ευθύνη και επίγνωση των πράξεων του· ο 2010 ο ψυχίατρος Γεώργιος Τζεφεράκος ισχυρίστηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Οι γιατροί εξέτασαν και την αξονική τομογραφία του εγκεφάλου του, στην οποία καταγράφηκαν ανωμαλίες και μη φυσιολογικά ευρήματα. Αυτό που τονίστηκε, πάντως, είναι ότι η οικογενειακή του κατάσταση δεν βοηθούσε, και ότι είχε βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Η υπόθεση Σεχίδη έγινε το 2000 επεισόδιο στην τηλεοπτική σειρά «Κόκκινος Κύκλος», με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον κεντρικό ρόλο.