Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας υποδέχονται τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί ημερήσια επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Από νωρίς σήμερα το πρωί μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα άρχισαν να καταφθάνουν πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας, από το Κόσσοβο αλλά και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, για να καλωσορίσουν τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος το απόγευμα επρόκειτο να επισκεφτεί τον ορθόδοξο Ναό. Τη συγκέντρωση οργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Βελιγράδι, όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογός του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών, που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές, όπου κατέθεσαν στεφάνι. Ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων, όπως και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στο κυβερνητικό κτίριο «Παλάτι Σερβίας» στο νέο Βελιγράδι, όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια οι πρόεδροι Βούτσιτς και Πούτιν θα μεταβούν στον ναό του Αγίου Σάββα. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του Ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου.
Όπως ανακοινώθηκε, κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού. Όπως ανήγγειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, η Ρωσία σχεδιάζει τη διασύνδεση της Σερβίας στον αγωγό Turkish Stream, που «μέσω Βουλγαρίας-Σερβίας-Ουγγαρίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε διαμετακομιστικό κέντρο της Αυστρίας και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη».
Η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης για τη συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας, γι’ αυτό και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι το πρωί μεταξύ των Σερβικών Σιδηρόδρομων (IZS) και της Ρωσικής Σιδηροδρομικής Εταιρείας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και τη δημιουργία κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας, που θα κοστίσουν 230 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει στη Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που θα αφορά και τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιστάν). Αναμένεται επίσης να υπογραφούν συμφωνίες για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, όπως και την τεχνολογική συνεργασία στον στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.