pontosnews.gr
Πέμπτη, 24/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πανεπιστημιακό άσυλο και τα φαινόμενα ανομίας επί τάπητος στο ΑΠΘ – Θέλουμε κρατικά ή δημόσια πανεπιστήμια;

20/11/2018 - 12:55μμ
Το πανεπιστημιακό άσυλο και τα φαινόμενα ανομίας επί τάπητος στο ΑΠΘ – Θέλουμε κρατικά ή δημόσια πανεπιστήμια;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου ακυρώνει την ίδια την ουσία της δημοκρατικής κατάκτησης, συμφώνησαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε» που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κοινός τόπος ήταν ότι τα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, και η αρνητική δημοσιότητα που λαμβάνουν, αποπροσανατολίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα –αλλά και τους θεσμούς που χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική– από το πραγματικό διακύβευμα της επόμενης μέρας του δημόσιου πανεπιστημίου στον σύγχρονο κόσμο, ενώ δεν αφήνουν να αναδειχθεί η φωτεινή πλευρά του πανεπιστημίου με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγεται.

Παράλληλα, στη συζήτηση για την ανάγκη ή μη αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος οι ομιλητές, ασχέτως τοποθέτησης, συνέκλιναν στο ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δεν θα λύσει τα προβλήματα των δημόσιων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Μπάρμπας, ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος, ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Ταχιάος και ο πρώην υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας.

«Είναι η πρώτη μιας σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ με στόχο την αναζήτηση του πανεπιστημίου που χρειάζεται η χώρα. Το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης περνά κρίση. Ποιο είναι το νέο πανεπιστήμιο; Για να περάσουμε στο νέο πανεπιστήμιο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παλιού. Βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες. Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες σ’ αυτήν τη μετάβαση, διότι ακόμη και αν προσδιοριστεί ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσουν κομματικές παρατάξεις και συλλογικότητες που επιμένουν στις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Χρειάζεται ένας διάλογος με όλους για την αναζήτηση συναίνεσης. Αυτόν το ρόλο για την ανάπτυξη του διαλόγου αναλαμβάνει ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ. Θα απευθυνθούμε επίσης στην κοινωνία για να αναλάβει τις ευθύνες της. Το πανεπιστήμιο, πλέον, για να υπερβεί τα αδιέξοδά του πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας» είπε ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

«Υπάρχει πολλή αρνητική δημοσιότητα για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν και δεν έχουμε βρει τρόπο να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», παραδέχθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, υπενθυμίζοντας πως «πρώτη προτεραιότητα του πανεπιστήμιου είναι η γνώση που παρέχει και εμπεδώνεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, και όχι μόνο στην εξεταστική περίοδο. Αλλά εμείς δεν συζητάμε αυτά, ασχολούμαστε με τα προβλήματα βανδαλισμών, ναρκωτικών, ή το πώς να εφαρμόσουμε έναν νόμο που διαρκώς αλλάζει […]. Τα προβλήματα είναι καθημερινά στα μανταλάκια και καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο χώρο από ό,τι τα επιτεύγματα του πανεπιστημίου, κι αυτό είναι μια παθογένεια που δεν μας βοηθά να βελτιωθούμε» εξήγησε.

«Το ΑΠΘ ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας θα πρέπει να ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας, με εμμονή στην αριστεία, προς όφελος της κοινωνίας, με συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, να παρακολουθεί και να ακολουθεί επιλεκτικά τις διεθνείς καλές πρακτικές» ανέφερε ο Π. Μήτκας.

Ο πρύτανης εκτίμησε ως λανθασμένη την εντύπωση ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα απασχόλησης ερευνητικού προσωπικού, μπορεί να αυξήσει τζίρους, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικά πανεπιστήμια να αναλάβουν τέτοιο έργο που γίνεται από το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως θέλει στήριξη. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει άλλη κοινωνία που να πετροβολά με τέτοιον τρόπο το δημόσιο πανεπιστήμιο» κατέληξε ο πρύτανης.


Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας 

Τον αφορισμό ότι η γενιά του Πολυτεχνείου είναι η πηγή της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης και κατ’ επέκταση και του πανεπιστημίου της Μεταπολίτευσης θέλησε να αποδομήσει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, παρατηρώντας πως οι αιτιάσεις αυτές είναι εμμονικές και στο πλαίσιο μιας συνειδητής προσπάθειας κάποιων για την κατεδάφιση της συλλογικής μνήμης.

«Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχουν τα κόμματα, δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφασίσουμε όλοι τι θέλει ο καθένας» τόνισε ο Σάκης Μουμτζής στη συζήτηση ποιο θα πρέπει να είναι το πανεπιστήμιο του αύριο. «Μιλάμε για μη κρατικά πανεπιστήμια. Όποιος θέλει μη κρατικά πανεπιστήμια ξέρει ποιο κόμμα θα πρέπει να ψηφίσει», εξήγησε, αν και παρατήρησε πως η εκλογική τοποθέτηση των ψηφοφόρων τελικά διαμορφώνεται με κριτήρια που σχετίζονται με την οικονομία και όχι με τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Σημείωσε δε πως για το θεσμικό πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης «το πολύ απλό θα ήταν να επαναφέρουμε το νόμο Διαμαντοπούλου που πήρε 250 ψήφους στη Βουλή».

«Το θέμα της παρέμβασης της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο πρώτα και κύρια είναι θέμα διαχείρισης πολιτικού κόστους, εκεί κολλάει το θέμα, εκεί κολλάει και ο εισαγγελέας ή ο αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης να πάρει το κόστος», ανέφερε ο καθηγητής Γιώργος Μπάρμπας, εκτιμώντας πως «σε αυτό το πλαίσιο, εμείς που διοικούμε το πανεπιστήμιο δεν είχαμε ποτέ καθαρό λόγο, να βγούμε και να πούμε με τον πιο καθαρό και επίσημο τρόπο ότι το άσυλο δεν καλύπτει εγκληματικές πράξεις και πράξεις εναντίον της ζωής και της περιουσίας και να δηλώσουμε καθαρά ότι θέλουμε να ισχύει ο νόμος στο πανεπιστήμιο».

«Το άσυλο για εμάς σήμαινε διεκδίκηση της ελευθερίας της έκφρασης, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε δικαίωμα στην ασυδοσία, τον τραμπουκισμό, την πώληση ναρκωτικών, την κατάλυση κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας» είπε ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκτιμώντας πως «έχουμε οδηγηθεί στην παράδοση του πανεπιστημίου στους κάθε είδους μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών» και «αυτό που συγκροτούσε το πανεπιστήμιο των ονείρων μας μεταβλήθηκε σε εφιάλτη, παρήκμασε», γι’ αυτό και «δεν χρειάζεται το ψευδεπίγραφο άσυλο, αλλά η αξιολόγηση που θα είναι πρόκληση για βελτίωση και όχι απαγορευμένη λέξη».


Στιγμιότυπο από τη συζήτηση που ακολούθησε

«Το άσυλο δεν έχει νόημα να υπάρχει όταν υπάρχει ελευθερία πλήρης στα όρια της ασυδοσίας, στο βαθμό που δεν μπορούν να ακουστούν απόψεις πολλών επειδή μία μειοψηφία δεν τους θέλει και δεν τους ανέχεται» ανέφερε ο Νίκος Ταχιάος, εκτιμώντας ότι στην αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος αντανακλάται η αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας και παρατηρώντας ότι «μετά τις μάζες πτυχιούχων περάσαμε στις μάζες μεταπτυχιακών και διδακτορικών, που είναι πλέον οι βαθμίδες που πρέπει να έχει κανείς για να κάνει καριέρα στο Δημόσιο», τη στιγμή που «πρέπει να αποφασίσουμε ότι έχει αξία η διάκριση, η μονάδα, η προσωπικότητα και έτσι να βγουν τα παιδιά από το πανεπιστήμιο».

«Δεν καθαγιάζεται έκνομη πράξη από το πανεπιστημιακό άσυλο, η κατάχρηση είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε δικαιώματος, κάθε δημοκρατικής κατάκτησης» επισήμανε ο Λευτέρης Τζιόλας, εξηγώντας ότι τα πανεπιστήμια «δεν έχουν ανάγκη από το δόγμα “νόμος και τάξη”, αλλά υπάρχει ανάγκη ασφάλειας και ελευθερίας και δεν είναι δυνατόν να προσφέρεται άσυλο σε εμπόρους ναρκωτικών και κάθε παρανόμους», γιατί «τελικά όσοι ανέχονται αυτή την κατάσταση ωθούν στην κατάργηση αυτού για το οποίο θεωρητικά κόπτονται».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Φωτογραφίες: Σταύρος Θεοδωρίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του ιατρείου στο Κολωνάκι (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθεση-φωτιά νοσηλεύτριας για την υπόθεση Μαζωνάκη: «Μας ζήτησε κοινή γραμμή η γιατρός»

24/09/2026 - 4:37μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Προφυλακιστέος ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 25χρονης Πηνελόπης

24/09/2026 - 2:21μμ
Γκράφιτι με τη μορφή του Γιώργου Μαζωνάκη στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Την κλήση νέων μαρτύρων ζητά η οικογένεια – Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τον ΙΣΑ

24/09/2026 - 1:53μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μεσίστιες οι σημαίες της Πυροσβεστικής για τον Πέτρο Διακάκη που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος

24/09/2026 - 10:33πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Εκκενώθηκε ξενοδοχείο λόγω καπνών

24/09/2026 - 9:07πμ
Φθινοπωρινό σκηνικό στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και βοριάδες έως 6 μποφόρ – Πού μπορεί να βρέξει

24/09/2026 - 8:10πμ
Ο 44χρονος που  οπλισμένος κρατούσε όμηρο τη σύντροφο του. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: Αίσιο τέλος στην πολύωρη ομηρία – Ασφαλής η 44χρονη

23/09/2026 - 9:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: Οπλισμένος άνδρας κρατά όμηρο τη γυναίκα του

23/09/2026 - 7:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλιαγμένη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατο του 82χρονου

23/09/2026 - 7:15μμ
Η μεταφορά των οστών του απελευθερωτή Θ. Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά (φωτ.: facebook / ΓΑΚ – Παράρτημα Αρκαδίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα, το 1821, απελευθερώθηκε η Τριπολιτσά – Η ιστορική επιστροφή του Γέρου του Μοριά

23/09/2026 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ανατόλι Γκούροφ και ο Κωνσταντίνος Κεσίδης κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Για την προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό» (φωτ.: rusgreek.ru)

Ανατόλι Γκούροφ: Μια ζωή στην υπηρεσία του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: 
Prime Minister of Israel/x.com)

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας–Ισραήλ, τα αμυντικά συστήματα και η νέα τριμερής με την Κύπρο

52 λεπτά πριν
Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»/Facebook)

19ο συναπάντημα στην Ελευσίνα: Ο Πόντος συναντήθηκε ξανά στην πλατεία Γενοκτονίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ: «Η πολιτική του Ισραήλ απειλεί τη ζωή και την ύπαρξη των Παλαιστινίων»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Singapore Tennis Open)

Στα προημιτελικά της Σιγκαπούρης η Σάκκαρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/GreeceInGeorgia?locale=el_GR)

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας: Συγκινητική εκδήλωση στην Τιφλίδα για την αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV