pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Δεμάτι Ζαγορίου τίμησε τους πεσόντες Κρήτες εθελοντές, 106 χρόνια μετά τη θυσία τους

12/11/2018 - 5:42μμ
Το Δεμάτι Ζαγορίου τίμησε τους πεσόντες Κρήτες εθελοντές, 106 χρόνια μετά τη θυσία τους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τιμή στους πεσόντες Κρήτες εθελοντές στη μάχη της 23ης Δεκεμβρίου 1912 με τους Τούρκους, στο ύψωμα Προφήτη Ηλία Δεματίου, απέδωσαν ο Δήμος Ζαγορίου και οι φορείς του χωριού παρουσία απογόνων τους, με τα αποκαλυπτήρια επιγραφής με τα ονόματά τους στο μνημείο που είχε ανεγερθεί το 1938 δίπλα από το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου 1912, μια βροχερή μέρα, δόθηκε μάχη εκ του συστάδην στην οποία σκοτώθηκαν οι τρεις Κρήτες εθελοντές και τραυματίστηκε ο τέταρτος ο οποίος πέθανε σε νοσοκομείο μετά από περίπου δύο μήνες.

Οι πεσόντες στη μάχη είναι ο Νικόλαος Σ. Δρυγιαννάκης από το Αμάρι, ο Ανδρέας Εμ. Αμαριωτάκης και ο Στυλιανός Χρ. Μανιαδάκης από το Ρέθυμνο, και ο Εμμανουήλ Γ. Ξυλούρης από τον Μυλοπόταμο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά και εξέπνευσε στο νοσοκομείο στις 13/2/1913.

Την ευγνωμοσύνη του προς τους συγγενείς των πεσόντων και συνολικά στους Κρήτες εθελοντές για τη μεγάλη συνεισφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου. «Σας είμαστε ευγνώμονες για όσα προσφέρατε στην Ήπειρο εσείς οι Κρητικοί», είπε, και αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής, στο τάγμα των εθελοντών Κρητών που συμμετείχε στην επίθεση του ελληνικού στρατού που κινούνταν από το Μέτσοβο προς τα Γιάννενα, σημείωσε ότι στην πορεία αυτή και μετά τη μάχη στα «Τρία Χάνια» Βοτονοσίου, ομάδα 30 Κρητών εθελοντών πήρε διαταγή να καταλάβει το ύψωμα Προφήτη Ηλία Δεματίου που κρατούσαν οι Τούρκοι και ήταν κομβικής σημασίας στην πορεία προς τα Γιάννινα.


(Φωτ.: epirus-tv-news.gr)

Ο δήμαρχος Ζαγορίου αναφέρθηκε στο μνημείο που κατασκευάστηκε στον αύλειο χώρο στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας το 1938, με δωρεά της οικογένειας Βασιλείου Γ. Παππά –μετανάστη από το Δεμάτι στις ΗΠΑ–, στο οποίο τοποθετήθηκαν τα οστά των τριών πεσόντων. Κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας Μαρίνας τελείται επιμνημόσυνη δέηση, αλλά μέχρι πρόσφατα τα ονόματα των πεσόντων δεν ήταν γνωστά και αυτό ήταν μια σημαντική παράλειψη.

Με προσπάθειες του Δήμου Ζαγορίου, σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ένωση και τον πρώην αντιδήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, βρέθηκαν τα στοιχεία των πεσόντων (και του τέταρτου ο οποίος έχασε τη μάχη στο νοσοκομείο) και τοποθετήθηκε στο μνημείο σχετική επιγραφή.

Με τον τρόπο αυτόν ανταποδόθηκε μέρος του οφειλόμενου χρέους προς τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της περιοχής.

Ο Ιάκωβος Δρυγιαννάκης, εγγονός του Γεωργίου Δρυγιαννάκη που πολέμησε μαζί με τον αδερφό Νικόλαο, ο οποίος σκοτώθηκε στο Δεμάτι, εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του και ταυτόχρονα την τιμή που αισθάνθηκε ευρισκόμενος σε αυτόν τον τόπο. Ο Ι. Δρυγιαννάκης σημείωσε ότι στην οικογένειά του νιώθουν υπερηφάνεια για τον παππού και τον αδελφό του, γιους του αγωνιστή κατά των Τούρκων στην Κρήτη Στυλιανού Δρυγιαννάκη, οι οποίοι έφηβοι από το Αμάρι Ρεθύμνου εντάχθηκαν στα εθελοντικά σώματα Κρητών για την απελευθέρωση Ηπείρου και Μακεδονίας, πολεμώντας από το 1908. Το 1912 βρέθηκαν στην περιοχή Μετσόβου και Ζαγορίου πολεμώντας για την απελευθέρωση της περιοχής. Η σκέψη του παππού του, είπε ο Ι. Δρυγιαννάκης ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν για να τιμηθούν οι πεσόντες, ήταν πάντα στον αδελφό του που σκοτώθηκε στο Δεμάτι και για να τον τιμήσει έδωσε σε γιο του το όνομά του. Ο δήμαρχος Ζαγορίου απένειμε τιμητική πλακέτα του Δήμου στον Ι. Δρυγιαννάκη, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τη θυσία του Νικόλαου Δρυγιαννάκη.

Με μια μαντινάδα, που έγραψε ο Γιώργος Καράντζης, επέλεξε να τιμήσει τους νεκρούς ο Νικόλαος Ξυλούρης, απόγονος του πεσόντα Εμμανουήλ Ξυλούρη: «Άνθρωπος που τη ζήση του την έχει χαρισμένη στη λευτεριά και στην τιμή, ποτέ του δεν πεθαίνει».

Κατά την τελετή εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Δεματίου, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια επιγραφής με τα ονόματά τους από τον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και τον εκπρόσωπο του Δήμου Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τζώρα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Ασφαλείς οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στον συρμό που ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Νιάματα

11/02/2026 - 7:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία με υδροχλωρικό οξύ στην Κομοτηνή: 43χρονη προσπάθησε να κλέψει κοσμήματα ρίχνοντας το καυστικό υγρό σε υπάλληλο

11/02/2026 - 6:46μμ
Τμήμα της διαδρομής που κάνει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος των Καλαβρύτων (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα βλάβη στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων – Εγκλωβισμένοι 85 επιβάτες και εργαζόμενοι

11/02/2026 - 5:51μμ
Στη Ρώμη συνδιοργανώθηκε εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα από την ελληνική πρεσβεία παρά την Αγία Έδρα, την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Pontificio Istituto Orientale (φωτ.: facebook/Pontifical Oriental Institute)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιταλία τίμησε απ’ άκρη σ’ άκρη την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

11/02/2026 - 1:50μμ
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

11/02/2026 - 1:22μμ
Ο Γιάννης Ιωαννίδης με ένα από τα κύπελλα του Άρη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Σχολικό γυμναστήριο θα ονομαστεί «Γιάννης Ιωαννίδης»

11/02/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Πλαίσιο, Γιώργος Γεράρδος

11/02/2026 - 12:26μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με νεφώσεις, βροχές και άνοδο θερμοκρασίας θα κυλήσει η Τετάρτη

11/02/2026 - 8:00πμ
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

10/02/2026 - 11:29μμ
Ο σμήναρχος εξέρχεται από το αεροδικείο μετά τη μαραθώνια απολογία του (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος – «Ζητώ συγγνώμη από την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις»

10/02/2026 - 8:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

7 ώρες πριν

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Η μάχη για άσυλο στην Ελλάδα ενός «επαναπατρισμένου» Πόντιου ακτιβιστή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Με δύο νίκες τον τελικό ο ΠΑΟΚ – Ηρωϊκή πρόκριση ο ΟΦΗ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας έκοψαν βασιλόπιτα και γιόρτασαν με γεύσεις και χορούς του Πόντου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Φετινό ρεκόρ και δεύτερη θέση για τον Τεντόγλου στο μίτινγκ Βελιγραδίου

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/emitimb)

Νέο ΔΣ στην Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign