Στην ακριτική και βορειότερη πόλη της Ελλάδας, την Ορεστιάδα, τα τελευταία 28 χρόνια σημείο αναφοράς για τους Πόντιους αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους, όπως το αποκαλούν, ο Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής». Η Ορεστιάδα έχει έντονη προσφυγική ιστορία καθώς ιδρύθηκε μόλις το 1923, από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από την Αδριανούπολη και κυρίως από το προάστιό της Καραγάτς, ύστερα από τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Έβρου Κωνσταντίνος Καλτσίδης μιλά στο pontos-news.gr για τη ζωή των Ποντίων στον ακριτικό Έβρο.
Ο Σύλλογος πρόσφατα εγκαινίασε τη νέα του αίθουσα επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 104 στην Ορεστιάδα, κι εκεί πλέον πραγματοποιούνται τα μαθήματα ποντιακών χορών για παιδιά, αρχάριους και χορευτές που συμμετέχουν στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις. «Τα μέλη του Συλλόγου προσπαθούν να διατηρήσουν, να μεταδώσουν και να προβάλουν τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή του Β. Έβρου» τονίζει ο Κ. Καλτσίδης, και συνεχίζει: «Ο κόσμος μάς έχει αγκαλιάσει και αγαπήσει τόσο πολύ που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια αυτή του την αγάπη. Σε κάθε κάλεσμά μας, είναι δίπλα μας και μας στηρίζει με κάθε τρόπο – είτε υλικά είτε οικονομικά. Για μια ακόμη φορά τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας».
![]()
Από την παρέλαση του Συλλόγου την 28η Οκτωβρίου 2018
Ιδιαίτεροι σταθμοί και αξιοσημείωτες εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος ήταν τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» διοργάνωσαν το 14ο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας, ενώ τον Μάρτιο του 2016 αντιπροσωπεία του έλαβε μέρος στο συνέδριο για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Ο Σύλλογος Ποντίων Β. Έβρου “Ο Διγενής”, ως ακριτικός σύλλογος στα βορειοανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς να προβάλλει τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, κρατώντας ψηλά το λάβαρό του». Για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ο πρόεδρος επισημαίνει: «Ως πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου υπόσχομαι να προσπαθήσω με κάθε τρόπο να αφυπνίσω, να ξεσηκώσω τον οργανωμένο ποντιακό χώρο και να διεκδικήσουμε νομικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όλοι μαζί ως ένα σώμα και μια γροθιά, χωρίς διακρίσεις, για να δικαιώσουμε επιτέλους τις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας. Όπως ακριβώς αναγνωρίστηκε νομικά ως Γενοκτονία η αφαίρεση της ζωής εκατομμυρίων Εβραίων, κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναγνωριστεί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, ξοδέψαμε 99 χρόνια. Πρέπει από εχθές να διατρανώσουμε τις φωνές μας και να πράξουμε τα αυτονόητα».
Ελένη Κάλλη
















