pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Η ελπίς των απηλπισμένων», ένα μοναδικό κειμήλιο, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά από αιώνες

14/09/2018 - 2:09μμ
«Η ελπίς των απηλπισμένων», ένα μοναδικό κειμήλιο, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά από αιώνες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μπορεί να καλλιτεχνήθηκε στην Παλαιολόγεια περίοδο, μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα, οπότε η βυζαντινή Θεσσαλονίκη θεωρούνταν σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο, εφάμιλλο με αυτό της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο η εικόνα της Παναγίας με τον τίτλο «Η ελπίς των απηλπισμένων», σύμφωνα με την παράδοση, αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά, λόγω του ότι και ο ίδιος αγιογραφούσε τη μορφή της Παναγίας.

Η ευσέβεια των ανθρώπων ήταν ο λόγος για τον οποίο ορισμένες θαυματουργές εικόνες θεωρήθηκαν έργα του Ευαγγελιστή και καθιερώθηκαν ως τέτοια στη συνείδηση των πιστών παρά το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν τον 1ο αιώνα, οπότε έζησε. Και ακριβώς η διάσταση αυτή προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη μεταφορά της εικόνας στον γενέθλιο τόπο της, για πρώτη φορά μετά τον 15ο αιώνα, με αφορμή την παρουσίασή της στην έκθεση εικόνων από τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη που θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την 1η Οκτωβρίου στη Μονή Βλατάδων.

«Η εικόνα είναι παραγωγή της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης τον 14ο αιώνα αλλά έχει παλαιότερο στρώμα του 10ου αιώνα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βυζαντινολόγος, έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Φλώρα Καραγιάννη, με αφορμή τη μεταφορά της εικόνας στη Θεσσαλονίκη από το Μουσείο του Φράιζινγκ στη Γερμανία. «Πρόκειται για μια πολύτιμη εικόνα που φυλάσσεται στο Φράιζινγκ και για πρώτη φορά μετά τον 15ο αιώνα βγαίνει εκτός Γερμανίας», υπογραμμίζει.


Η Φλώρα Καραγιάννη (φωτ. αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Δεν είναι ωστόσο η μοναδική εικόνα που ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, επιστρέφει αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση. Μία ακόμα εικόνα (ψηφιδωτή αυτή τη φορά), που απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο και χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη από το Σασοφεράτο της Ιταλίας, μια περιοχή κοντά στην Αγκόνα.

«Την εικόνα αυτή είχε αγοράσει ένας Ιταλός, εκκλησιαστικός παράγοντας, και την είχε στη συλλογή του. Μετά τον θάνατό του, πέρασε και αυτή σταδιακά στην ιδιοκτησία του Δήμου του Σασοφεράτο», σχολιάζει η Φλώρα Καραγιάννη. Μας πληροφορεί δε ότι η πολύ σημαντική πρωτοτυπία της έγκειται στο γεγονός ότι είναι ψηφιδωτή και στο πάνω μέρος του πλαισίου της φέρει ενσωματωμένο φιαλίδιο που χρονολογείται στον 13ο-14ο αιώνα. Τέτοια φιαλίδια που περιείχαν μύρο έπαιρναν μαζί τους οι προσκυνητές όταν επισκέπτονταν τον τάφο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι η εικόνα προέρχεται από εδώ», υπογραμμίζει η έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Στην έκθεση εικόνων από τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, που έχει τον τίτλο «Το ημέτερον κάλλος» και θα διαρκέσει έξι μήνες, θα παρουσιαστούν συνολικά 21 βυζαντινές εικόνες στις οποίες περιλαμβάνονται εκθέματα από τη Μονή Βλατάδων και τις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

«Οι εικόνες που παρήχθησαν στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Η πρωτοτυπία της έκθεσης είναι ότι για πρώτη φορά θα βγουν από ναούς και προσκυνητάρια και θα συγκεντρωθούν εδώ.

»Είναι εικόνες προσκυνηματικές και εμβληματικές για πολλούς ναούς, που μετατρέπονται σε αντικείμενο θαυμασμού από τους επισκέπτες μιας έκθεσης και παρουσιάζονται μαζί με άλλες εικόνες της ίδιας εποχής και των ίδιων εργαστηρίων με αυτές», σχολιάζει η Φλ. Καραγιάννη.


Η Παναγία Λαοδηγήτρια

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος της Μονής Βλατάδων, στις δραστηριότητες του οποίου περιλαμβάνονται η φωτογράφηση των χειρογράφων του Αγίου Όρους και άλλων μοναστικών καθιδρυμάτων και βιβλιοθηκών, η συλλογή διαφανειών μικρογραφιών των χειρογράφων, η συνέχιση της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Κληρονομία, η έκδοση ορισμένων σειρών θεολογικών δοκιμίων και μελετημάτων, λειτουργικών κειμένων και εγχειριδίων εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και μαθημάτων, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και προγράμματα ερευνών.

«Θεωρούμε ότι με αυτή τη διοργάνωση θα δοθεί το έναυσμα να παρουσιαστεί με ωραίο τρόπο ένα υλικό πολύ υψηλής καλλιτεχνικής αξίας με τόπο καταγωγής τη Θεσσαλονίκη», προσθέτει η έφορος του Ιδρύματος.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και έχει ενταχθεί στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση
  • Τις φωτογραφίες των εικόνων παραχώρησε η Φλώρα Καραγιάννη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/ Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού στην Κομοτηνή με 100 χορευτές από Ελλάδα και Αρμενία

5/07/2026 - 1:02μμ
Ο ναός της Παναγίας στο Καρλόβασι μετά το σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάμος: Τρία μνημεία ξαναβρίσκουν τη θέση τους – Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

4/07/2026 - 8:51μμ
(Πηγή: aefestival.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «Βάκχες» με τον Λευτέρη Πανταζή – Η ανακοίνωση των διοργανωτών

3/07/2026 - 7:05μμ
Το VIP μπαλκόνι της Allwyn (φωτ.: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι θα κερνούσαν οι Έλληνες fans τους Pet Shop Boys; Η Allwyn έχει την απάντηση (vid.)

2/07/2026 - 3:06μμ
Η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου, το 2019, στην κηδεία του ηθοποιού Φαίδων Γεωργίτση
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου

2/07/2026 - 10:44πμ
Ο «Μακεδονικός Πύργος» της Αδριανούπολης (πηγή: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία αποκατέστησε τον «Μακεδονικό Πύργο» της Αδριανούπολης

1/07/2026 - 11:58μμ
Οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του Δήμου Βριλησσίων υποκλίνονται στο φινάλε της κωμωδίας του Δ. Ψαθά μαζί με την σκηνοθέτιδα του έργου Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη (φωτ. Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Πόντιο θεατρικό συγγραφέα και χρονογράφο Δημήτρη Ψαθά αφιερωμένη η πρεμιέρα του θερινού θεάτρου στα Βριλήσσια

1/07/2026 - 11:34μμ
Ο Μιχάλης Μόσιος με τα παιδιά του Γιάννη και Χρύσα (φωτ.: facebook.com/osios.giannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο θρυλικός «Ταμτάκος»

1/07/2026 - 4:24μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πιο περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στα live – Οι fans των Gorillaz στο Release Athens Festival αποκαλύπτουν στην Allwyn όσα δεν θα ξεχάσουν ποτέ (vid.)

30/06/2026 - 4:02μμ
(Πηγή: facebook.com/arammanougian?locale=el_GR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών στο Φεστιβάλ Αρμενικών Παραδοσιακών Χορών του «Χαμασκαΐν» στην Αθήνα

30/06/2026 - 10:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

4 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)

Συρία: Εκρήξεις στη Δαμασκό, κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Εμανουέλ Μακρόν

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Νίκος Ξυλούρης)

Νίκος Ξυλούρης: 90 χρόνια από τη γέννησή του – Άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και το τέλος του «Αρχάγγελου της Κρήτης»

1 ώρα πριν
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

2 ώρες πριν
Από αριστερά: Αγγέλικα Χόης, Μιράντα Παυλίδου, Στέλλα Μαρμαράκη (φωτ.: αρχείο Μ. Παυλίδου)

Τρεις γυναίκες, ένας Πόντος, πολλές πατρίδες: Οδοιπορικό μνήμης από την Τραπεζούντα έως τα Κοτύωρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Agios Markos/Facebook)

Ραντεβού με την παράδοση στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς για το 5ο Αντάμωμα των «Μωμόγερων»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign