Μπορεί μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο ή, ακόμα καλύτερα, με καθόλου κρέας να σχετίζεται με τους πολύτιμους φυσικούς πόρους; Η απάντηση είναι θετική, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Sustainability, οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το «αποτύπωμα του νερού».
Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τους υπολογισμούς τους με βάση τρεις μεγάλες χώρες της Ένωσης, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, κατέληξαν στο ότι το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής είναι κατά 11-35% λιγότερο εάν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή με λιγότερο κρέας και 33-35% λιγότερο εάν το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια. Εάν, πάλι, η διατροφή γίνει αμιγώς χορτοφαγική (χωρίς κρέας, ψάρι και με φυτικά λίπη) τότε η εξοικονόμηση του νερού ξεκινά από 35% και φτάνει έως το 55%.
Η ευρωπαϊκή αυτή μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι στιγμής σε εθνικό επίπεδο για τη σχέση της διατροφής με την κατανάλωση νερού. Τα ζωικά προϊόντα, και ιδίως τα κρέατα, έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού. Αντίθετα, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών χρειάζεται συγκριτικά λιγότερο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, συνεπώς υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση νερού
Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» τόνισε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.