Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, στην κεντρική πλατεία Λειβαρτζίου Αχαΐας, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) συνδιοργάνωσε με το Σύλλογο Λειβαρτζινών Αθήνας και την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος την εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη εγκλημάτων και εγκλήματα μνήμης».
Στόχος του εγχειρήματος ήταν η αντιπαραβολή του καλαβρυτινού ολοκαυτώματος με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και των όμορων οικισμών κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μέσω αφηγήσεων ατόμων που βίωσαν τις φρικαλεότητες των Ναζί, αλλά και με την προβολή σχετικού βίντεο που έχει επιμεληθεί το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΔΜΚΟ).
Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η ομιλία του Χαρίλαου Ερμείδη (γεννημένος στο Λειβάρτζι αλλά με καταγωγή από προσφυγική οικογένεια Ποντίων), ο οποίος αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο τον δύο θεμάτων της εκδήλωσης, δίνοντας έτσι την αφορμή της μετάβασης από το καλαβρυτινό ολοκαύτωμα στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έπειτα από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού ανά τους αιώνες, ακολούθησε εκτενής περιγραφή του χρονικού των ετών της Γενοκτονίας και των θηριωδιών που διέπραξαν Νεότουρκοι και κεμαλικοί εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαντήθηκε το ερώτημα «Τι είναι Γενοκτονία και ποιος ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο».
Συγκεκριμένα, έγινε διεξοδική αναφορά στον νομικό Ράφαελ Λέμκιν που επινόησε τον όρο γενοκτονία και αφιέρωσε τη ζωή του για την προώθηση και τη νομική κατοχύρωσή του. Παράλληλα προβλήθηκε μέρος του νέου DVD της ΕΠΟΝΑ The crime of crimes: Genocide (genos+caedere). Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η απαγγελία ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη και η μουσική απόδοσή του από τους Γιάννη Μιχαηλίδη και Γιώργο Παπαδόπουλο, καθώς κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
- Φωτογραφίες: Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.