pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1943, οι Γερμανοί γέμισαν με πτώματα το Κομμένο Άρτας

16/08/2018 - 6:00μμ
Σαν σήμερα, το 1943, οι Γερμανοί γέμισαν με πτώματα το Κομμένο Άρτας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού στις εκβολές του Αράχθου είναι το Κομμένο, στον κάμπο της Άρτας. Πεδινό έδαφος, πνιγμένο στα νερά, τα έλη και την πυκνή βλάστηση, σχεδόν παραθαλάσσιο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής δεν ανέπτυξε κάποια αξιόλογη αντιστασιακή δράση, εξασφάλιζε, όμως, τρόφιμα για τα ένοπλα τμήματα των ανταρτών στα ορεινά.

Στις 12 Αυγούστου 1943, και ενώ δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ βρίσκονταν σε διένεξη για την τροφοδοσία, γερμανικό απόσπασμα έφτασε στο Κομμένο για να διαπιστώσει αν στο χωριό δρούσαν ομάδες ανταρτών, όπως έλεγαν οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει. Οι Ναζί φαίνεται να γνώριζαν για ένα ιδιότυπο είδος εμπορίου (ή λαθρεμπορίου): Βάρκες ξεφόρτωναν λάδι, πατάτες, σταφύλια και άλλα προϊόντα τα οποία προωθούνταν σε χωριά μέσω του Άραχθου. Ένα μέρος των προϊόντων πήγαινε στους αντάρτες, είτε με αμοιβή είτε με εξαναγκασμό.

Την ώρα, όμως, που το γερμανικό αυτοκίνητο έμπαινε στο χωριό, αντάρτες βρίσκονταν στην πλατεία του και ξεκουράζονταν έχοντας στήσει τα όπλα τους.

Οι Γερμανοί, που κατάλαβαν αμέσως ότι οι πληροφορίες τους ήταν σωστές, έκαναν στροφή και έφυγαν. Ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους οι οποίοι ανήσυχοι έσπευσαν να κρύψουν τα αγαθά στα χωράφια τους. Την επομένη ο πρόεδρος της κοινότητας Λάμπρος Ζορμπάς πήγε στην Άρτα στις ιταλικές Αρχές που έλεγχαν την περιοχή και πήρε τη διαβεβαίωση ότι το Κομμένο δεν είχε να φοβηθεί κάτι διότι οι αντάρτες δεν ήταν κάτοικοί του. Έτσι, το χωριό γιόρτασε κανονικά τον Δεκαπενταύγουστο με το καθιερωμένο πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας.


Διμοιρία του 12ου λόχου Καταδρομών στο Κομμένο

Ωστόσο τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 άντρες του 12ου Λόχου Καταδρομών του 98ου Συντάγματος που έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας (εκατό άτομα κατά τον Άγγλο ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, τετρακόσια άτομα κατά τον Γυμνασιάρχη και μάρτυρα στη Δίκη της Νυρεμβέργης Στέφανο Παππά), στάθμευσαν έξω από το Κομμένο. Διοικητής ήταν ο συνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ ο οποίος είχε πει στους στρατιώτες ότι υπήρχαν απώλειες στο χωριό γι’ αυτό και έπρεπε να υπάρξουν αντίποινα εναντίον των ανταρτών.

Με την ανατολή του ήλιου δύο φωτοβολίδες έδωσαν το σύνθημα και οι μονάδες εφόδου άρχισαν να βάλλουν με όπλα, πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφησαν τίποτε όρθιο: Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ούτε τα μωρά δεν γλίτωσαν. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους, προτού ακόμα ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται. Άλλοι έτρεχαν στους δρόμους να σωθούν και έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες που έπεφταν βροχή. Ανθρώπινα σώματα κόπηκαν στα δύο ή διαλύθηκαν.

Φαίνεται πως η διαταγή ήταν σαφής: Να μην μείνει τίποτε ζωντανό στη φωλιά των ανταρτών.

Έξι ώρες κράτησε η σφαγή. Δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό γέμισε πτώματα που μερικά έμειναν άθαφτα για αρκετές μέρες, αφού δεν είχε μείνει κανείς ζωντανός από τους συγγενείς. Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος της κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι οι συγγενείς. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν, τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία που είχαν φύγει για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα.


Θύματα στο Κομμένο

Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς ο Άραχθος. Άλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν, άλλοι κρέμονταν απ’ τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ’ τον εφιάλτη. Σχεδόν είκοσι άτομα μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου και πνίγηκαν.

Ο θρήνος και οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το χωριό.

Η ειρωνεία είναι πως οι γερμανικές υπηρεσίες στα επίσημα έγγραφά τους έκαναν λόγο για ληστές και αντάρτες στο Κομμένο και προετοίμασαν τους στρατιώτες για μια μεγάλη αναμέτρηση με τις δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων. Ωστόσο δεν συνάντησαν την παραμικρή αντίσταση, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός εναντίον τους, παρά μόνο τα βογκητά, οι λυγμοί και οι θρήνοι των αμάχων.


​(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέσα σ’ ένα πρωί το Κομμένο μέτρησε 317 θύματα μιας θηριωδίας και μιας βαρβαρότητας που δεν την αντέχει ακόμη και να την ακούει κανείς. Εξοντώθηκαν 20 οικογένειες, εκτελέστηκαν 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, θανατώθηκαν 119 γυναίκες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το γλέντι στο Έλος μετατράπηκε σε τραγωδία (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας στο χωριό της Κισσάμου

27/10/2025 - 4:54μμ
Αψηφώντας τη βροχή παρέλασαν, σήμερα, μαθήτριες και μαθητές στη Θεσσαλονίκη τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπερήφανα νιάτα παρέλασαν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή

27/10/2025 - 3:14μμ
Συλληφθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούνται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: 11ος κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος

27/10/2025 - 1:30μμ
Το πλαϊνό πλοίου που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγριος ξυλοδαρμός 72χρονου σε γκαράζ πλοίου – ΕΔΕ για τον λιμενάρχη Χανίων

27/10/2025 - 12:09μμ
Στιγμιότυπο από το γλέντι στο Έλος Κισσάμου, στη Γιορτή Κάστανου (φωτ.: cretapost.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Το κρητικό γλέντι βάφτηκε με αίμα: Τον εκτέλεσε ενώ χόρευε για τη γιορτή του

27/10/2025 - 9:44πμ
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα έκαναν και άλλοι, την πληρώνω μόνο εγώ – Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός

27/10/2025 - 9:20πμ
Τα απομεινάρια ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στη Λέσβο: Νεκροί 4 μετανάστες – Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

27/10/2025 - 8:33πμ
Ομίχλη σε περιοχή της νότιας Εύβοιας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Λάμπρου)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία σε άνοδο

27/10/2025 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: (EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εν ψυχρώ δολοφονία στη γιορτή Κάστανου σε χωριό της Κισσάμου Χανίων

26/10/2025 - 10:58μμ
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσέρχονται στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκε και ο 38χρονος φερόμενος ως υπαρχηγός

26/10/2025 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γαλανόλευκη δίπλα στην αστερόεσσα, ανάμεσα στα κτήρια του Μανχάταν (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)

Ομογένεια: Με το βλέμμα στη νεολαία οι εκδηλώσεις της παρέλασης στην Αστόρια

18 λεπτά πριν
Το γλέντι στο Έλος μετατράπηκε σε τραγωδία (φωτ.: glomex)

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας στο χωριό της Κισσάμου

52 λεπτά πριν
O Κωνσταντίνος Αργυρός και η Κλαυδία βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε περιοδεία στην Αυστραλία (Φωτ.: instagram argiros_konstantinos)

Θερμή υποδοχή με ποντιακή λύρα για την Κλαυδία και τον Κωνσταντίνο Αργυρό στο Σίδνεϊ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Παραιτήθηκε ο προσωρινός αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωάννης Καϊμακάμης

2 ώρες πριν
Ο Κώστας Καραμανλής στους τάφους των πεσόντων στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη Βόρειο Ήπειρο ο Κώστας Καραμανλής, παραμονές 28ης Οκτωβρίου

3 ώρες πριν
Αψηφώντας τη βροχή παρέλασαν, σήμερα, μαθήτριες και μαθητές στη Θεσσαλονίκη τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Υπερήφανα νιάτα παρέλασαν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign