Ήταν 08:15, όταν στις 6 Αυγούστου 1945, το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay έριχνε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα στον κόσμο προκαλώντας το θάνατο 140.000 ανθρώπων και σημαδεύοντας για πάντα την Ιαπωνία. Σήμερα, 73 χρόνια μετά, και όπως κάθε χρόνο εκατομμύρια Ιάπωνες τίμησαν εκείνους που χάθηκαν αλλά και εκείνους που έζησαν αλλά υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η τελετή άρχισε με τον ήχο της καμπάνας στο μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης, στην καρδιά της πόλης.
«Αν η ανθρωπότητα ξεχάσει την ιστορία ή πάψει να την κοιτάει καταπρόσωπο, μπορεί να διαπράξουμε άλλο ένα φρικιαστικό λάθος. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για τη Χιροσίμα», υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι. Οι προσπάθειες για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων πρέπει να συνεχιστούν, πρόσθεσε. Όπως επισήμανε, «Ορισμένες χώρες εμφανίζονται να υιοθετούν ανοικτά εθνικιστικές θέσεις και εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις που είχαν αμβλυνθεί με το τέλος του ψυχρού πολέμου».
Πάντως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υιοθέτησε πολύ λιγότερο αιχμηρό τόνο στην ομιλία του, αφήνοντας να διαφανούν οι διαφωνίες στην Ιαπωνία όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων. «Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει προφανές ότι υπάρχουν διχογνωμίες ανάμεσα σε διάφορες χώρες για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση των πυρηνικών όπλων», είπε ο Άμπε, διευκρινίζοντας πως η Ιαπωνία «θέλει να εργαστεί υπομονετικά για να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές και να συμμετάσχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς τον πυρηνικό αφοπλισμό».