pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Μωραΐτης: Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αυθαίρετα δομημένες περιοχές όπως το Μάτι

26/07/2018 - 12:54μμ
Εμπρησμό από αμέλεια δείχνει η προανάκριση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Σε πάρα πολλά σημεία της χώρας –η περιοχή στο Μάτι ήταν χαρακτηριστική– χτίσαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε –και εν προκειμένω– χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη ή δεν βελτιώθηκε ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μια συνθήκη κρίσης, η οποία θα μπορούσε να μην ήταν η πυρκαγιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν και ένας σεισμός», δήλωσε ο καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μωραΐτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις συνθήκες δόμησης στις περιοχές που έπληξε η πυρκαγιά τη Δευτέρα.

«Ο μέσως εκπαιδευμένος Έλληνας έχει απεμπολήσει την κοινή λογική.»

«Όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε πάρα πολλά σημεία στην Ελλάδα ο μέσως εκπαιδευμένος Έλληνας […] έχει απεμπολήσει την κοινή λογική, και σαν να μην έφτανε αυτό, το επίσημο κράτος επί πάρα πολλές δεκαετίες θεωρεί ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε θέματα κρίσης», είπε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως η τραγωδία ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί «αν μέσα σε βάθος χρόνου είχαμε επιστρέψει να αναστείλουμε ή να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες αυθαιρεσίας». Ωστόσο «εμείς οι ίδιοι ασκούμε πιέσεις πολλές φορές στις δημοτικές Αρχές για να μην παρέμβουν» ή «προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με το κράτος με όρους αρνητικούς και εκλογικής πελατείας, η οποία ωθεί το κράτος εντέλει διαρκώς να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες μας».

«Συζητάμε για ένα βάθος αβλεψιών και μία συνήθεια συνεχή, η οποία έχει εγκατασταθεί στο κράτος με τον ίδιο τρόπο που έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του μέσου πολίτη […]. Εν προκειμένω έχουμε ένα πρόβλημα συνολικό της ελληνικής κοινωνίας, διαχρονικό. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, είναι και το πρόβλημα της πλημμύρας σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, εδώ και χρόνια. Τα ρέματα επί πάρα πολλές δεκαετίες μπαζώνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας», εξήγησε ο Κ. Μωραΐτης.


Κωνσταντίνος Μωραΐτης (φωτ.: triantafylloug.blogspot.com)

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων στην αρχιτεκτονική δόμηση της περιοχής μετά την καταστροφή, ο καθηγητής σημείωσε πως «αν μπορέσουμε τώρα να ισχυριστούμε ότι μπορούμε πιθανόν να γκρεμίσουμε και κάποια σπίτια και θα δούμε τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες αυτές και να μεταβάλλουμε τον σχεδιασμό, το πιθανότερο είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε κατά 99%».

Σχετικά με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη Δευτέρα, σε ό,τι αφορά την ισχύ των ανέμων, ο καθηγητής παρατήρησε πως «έχουμε μεταβολές κλιματολογικές, αλλά πέραν των αλλαγών αυτών, πέραν της πυρκαγιάς, πέραν της πλημμύρας η Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα και αυτό που συνέβη προχθές είναι αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, αλλά και της αδυναμίας να εκτονωθεί η περιοχή όπου μπλοκαρίστηκαν δεκάδες αυτοκίνητα. […] Είδαμε δεκάδες αυτοκίνητα μπλοκαρισμένα και ανθρώπους που κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, που σημαίνει ότι η περιοχή δεν μπορούσε να εκτονωθεί.

»Πιθανόν επειδή ήταν ταχύτατη η πυρκαγιά, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλες συνθήκες. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι το Μάτι, γεμάτη “Μάτια” είναι η Ελλάδα», είπε.

Ερωτηθείς πώς η επιστημονική κοινότητα μπορεί να συνεισφέρει στη διόρθωση πολεοδομικών αυθαιρεσιών, ο Κ. Μωραΐτης ανέφερε: «Υπάρχουν σχέδια ή θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν οι περιοχές, ούτως ώστε να εξευρεθούν οι όροι για τις δυνατότητες βελτίωσής τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά το βασικό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνίες και οι συλλογικότητες θα εκφραστούν μετά την πυρκαγιά και τον χαμό των ανθρώπων. Ας συγκροτήσουμε συλλογικότητες από την αρχή, ας προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις δημοτικές Αρχές και το κράτος σε μία θετικότερη υπόθεση και ας απαιτήσει αυτή η συλλογικότητα καλύτερους όρους ζωής, όχι απλώς στη βελτίωση της ατομικής ιδιοκτησίας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης. Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στις 7 & 8 Φεβρουαρίου

6/02/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακινητοποιημένα σήμερα τα πλοία στον Πειραιά λόγω 24ωρης απεργίας

6/02/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές – Οι νοτιάδες φέρνουν αφρικανική σκόνη

6/02/2026 - 8:08πμ
Από τις προσπάθειες εντοπισμού του άτυχου οδηγού (φωτ.: EUROKINISSI / «Παρατηρητής της Θράκης»)
ΕΛΛΑΔΑ

Κομοτηνή: Νεκρός ο οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο σε ιρλανδική διάβαση

5/02/2026 - 9:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

«Βιολάντα»: Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη και σε γραφεία – Αποκαλύφθηκε το σημείο της διαρροής προπανίου

5/02/2026 - 7:11μμ
Απεγκλωβισμός από την οδό Παπαγεωργίου στον Πύργο, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ilialive.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

«Πνίγηκε» ο Πύργος από την κακοκαιρία – Προβλήματα και στην Αρχαία Ολυμπία

5/02/2026 - 5:23μμ
Ο Γιάννης Παναγόπουλος στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Παναγόπουλος: Δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ τίποτα – Η αλήθεια θα αποκατασταθεί

5/02/2026 - 4:04μμ
Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιολάντα: Έρευνα για άδειες, ελέγχους και σοβαρές παραλείψεις πριν από την έκρηξη

5/02/2026 - 1:33μμ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στη Βουλή, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ ελέγχεται για βαριά κακουργήματα – Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του

5/02/2026 - 12:45μμ
Σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα κατεστραμμένα βαγόνια τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος στα Τέμπη (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Οριστικά στη Λάρισα η δίκη για τα Τέμπη – Στο εδώλιο 36 κατηγορούμενοι

5/02/2026 - 12:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να «εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν» ενόψει συνομιλιών υψηλού ρίσκου στο Ομάν

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

ΕΛΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στις 7 & 8 Φεβρουαρίου

45 λεπτά πριν
Ο πατριάρχης Φώτιος, επί θρόνου, συζητά με μαθητές του (από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που «φώτισε» τον Χριστιανισμό με τη σοφία του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ακινητοποιημένα σήμερα τα πλοία στον Πειραιά λόγω 24ωρης απεργίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές – Οι νοτιάδες φέρνουν αφρικανική σκόνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κατέρρευσε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign