pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φωτιά στο Μάτι: Η δεύτερη πιο φονική του 21ου αιώνα

25/07/2018 - 7:58μμ
Η νότια Ευρώπη κινδυνεύει! – Οι καμένες εκτάσεις θα αυξηθούν κατά 40%
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, είναι οι πιο φονικές του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά από εκείνες που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυστραλία 2009
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι πεθαίνουν στις πυρκαγιές που ξεσπούν σε θάμνους στη νοτιοανατολική Αυστραλία, κυρίως στην πολιτεία Βικτόρια, το σαββατοκύριακο της 7ης Φεβρουαρίου του 2009, εξαιτίας του συνδυασμού εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.

Ολόκληρες πόλεις και περισσότεροι από 2.000 σπίτια ισοπεδώνονται. Η φωτιά μαίνεται για πολλές εβδομάδες προτού περιοριστεί χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων πυροσβεστών και εθελοντών.


Ηλεία 2007 (φωτ.: patrasevents.gr)

Ελλάδα 2007
Στα τέλη Αυγούστου του 2007 πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν 2.500.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια προκαλώντας 77 θανάτους στο πέρασμά τους.

Πολλά θύματα πεθαίνουν στην προσπάθεια να φύγουν, μέσα στον πανικό, από χωριά που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ απειλείται η περιοχή της Ολυμπίας.

Πορτογαλία 2017 και 2003
Σκοτώνονται 64 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 τραυματίζονται στη διάρκεια μιας τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 17 Ιουνίου 2017 στο Πεντρογκάο Γκράντε, στο κέντρο της χώρας, η οποία επεκτείνεται στη συνέχεια σε γειτονικές περιοχές. Πολά από τα θύματα πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες. Μέσα σε πέντε ημέρες, η φωτιά κατακαίει περίπου 460.000 στρέμματα δάσους και θάμνων.


(Φωτ.: EPA / Tiago Petinga)

Η Πορτογαλία είχε πληγεί και το 2003 από τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονταν για εβδομάδες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλώντας 20 θανάτους. Σχεδόν 4.250.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Ισραήλ 2010
Η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Ισραήλ προκάλεσε 44 θανάτους στις 2 Δεκεμβρίου 2010. Τα θύματα –στην πλειονότητά τους εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή– εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά σε ένα λεωφορείο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν 50.000 στρέμματα του εθνικού πάρκου του λόφου Καρμέλ.

Ρωσία 2015 και 2010
Τον Απρίλιο του 2015, 34 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στα μέσα Απριλίου σε έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σιβηρία.

Ξεκινώντας από την Χακάσια (στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας), οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν 2.000 σπίτια έφθασαν μέχρι τη Μογγολία, περίπου 200 χλμ νότια, και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με το ρωσικό τμήμα της Greenpeace.

Πέντε χρόνια πριν, το 2010, το δυτικό τμήμα της χώρας, που αντιμετώπιζε πρωτοφανή καύσωνα και ξηρασία, είχε καταστραφεί από πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βάλτων και θάμνων καταστράφηκαν και ολόκληρα χωριά κάηκαν.


(Φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Ηνωμένες Πολιτείες 2003
Είκοσι δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο στο Μεξικό, χάνουν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2003. Μέσα σε δύο εβδομάδες, 3.000.000 στρέμματα βλάστησης καίγονται, 3.576 σπίτια καταστρέφονται και 100.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους. Πιο πρόσφατα στην Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, 19 πυροσβέστες χάνουν τη ζωή τους την 1η Ιουλίου 2013 ενώ δημιουργούσαν αντιπυρική ζώνη για να σταματήσουν την επέκταση μιας τεράστιας πυρκαγιάς.

Πυρκαγιές που έμειναν στην ιστορία
Η πιο φονική δασική πυρκαγιά στον κόσμο φαίνεται να ήταν εκείνη του Οκτωβρίου 1871 στο Πέστιγκο του Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), που προκάλεσε από 800 έως 1.200 θανάτους. Η φωτιά, που είχε ξεσπάσει στο δάσος πολλές ημέρες νωρίτερα, κατέστρεψε μέσα σε μερικές ώρες αυτή την κωμόπολη των 1.700 κατοίκων και κατέστρεψε και άλλα χωριά σε μια έκταση 5.000.000 στρεμμάτων.

Τον Μάιο του 1987, η πιο μεγάλη δασική πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της Κίνας προκάλεσε τουλάχιστον 119 θανάτους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Άστεγοι έμειναν 51.000 άνθρωποι.

Με τον βαρύ απολογισμό της των 82 θανάτων, η πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο του 1949 στη Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, παραμένει στη μνήμη. Τα θύματα (πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιωτικοί) εγκλωβίστηκαν κυριολεκτικά σε ένα σύννεφο καπνού που προκλήθηκε από μια απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Β.Χ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γυναίκα κάθεται κάτω από τη σκιά ενός δέντρου ώστε να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο, Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός το Σάββατο: Τοπικοί όμβροι, ζέστη, και άνεμοι έως 5 μποφόρ

19/07/2025 - 8:08πμ
Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)
ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

18/07/2025 - 11:25μμ
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

18/07/2025 - 10:12μμ
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

18/07/2025 - 9:50μμ
Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'  (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το ισραηλινό χτύπημα σε καθολική εκκλησία έφερε στη Γάζα τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων

18/07/2025 - 8:35μμ
Η Δανή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Marie Bjerre μιλάει στον Τύπο (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έχουμε κάποιο βαθμό ανοσίας στις κυρώσεις της Δύσης – Τι προβλέπει το 18ο πακέτο νέων μέτρων

18/07/2025 - 7:47μμ
Πυροσβεστικά έξω από την πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη και της συζύγου του (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη στην Πατησίων – Βρισκόταν μέσα

18/07/2025 - 7:23μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικός ο αρχηγός του κυκλώματος ναρκωτικών που δρούσε σε Αττική και Μύκονο – Έβγαλε πάνω από 3,8 εκατ.

18/07/2025 - 6:35μμ
Παιδί δροσίζεται στο σιντριβάνι του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται καύσωνας διαρκείας: Πάνω από τους 40 βαθμούς το θερμόμετρο

18/07/2025 - 6:11μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Άγιο Στέφανο (φωτ.: Facebook / Liakos Karras)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στον Άγιο Στέφανο Αττικής

18/07/2025 - 4:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

27 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Λαμία: Βαριές ποινές για συμπλοκή νεαρών σε αιματηρό επεισόδιο οπαδικής βίας

58 λεπτά πριν
Γυναίκα κάθεται κάτω από τη σκιά ενός δέντρου ώστε να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο, Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ο καιρός το Σάββατο: Τοπικοί όμβροι, ζέστη, και άνεμοι έως 5 μποφόρ

1 ώρα πριν
Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

10 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

11 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign