Κρίσιμη ημέρα για την τύχη των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη θεωρείται η Κυριακή, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρή βροχόπτωση. Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας, γεγονός που βοήθησε τα σωστικά συνεργεία θα αντλήσουν περί τα 128 εκατ. λίτρα νερού, η επιστροφή της βροχής δίνει νέα διάσταση στο θρίλερ.
Μέχρι στιγμής εξετάζονται διάφορα σενάρια διάσωσης, ωστόσο κρίσιμη μεταβλητή είναι πάντα η στάθμη των υδάτων.
Ο ιδανικότερος τρόπος για να βγουν τα παιδιά και ο προπονητής είναι με τα πόδια· ωστόσο και πάλι θα πρέπει κάποια μέτρα να τα διασχίσουν υποβρυχίως. Μιας και αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται έχει ήδη εγκατασταθεί το σύστημα άντλησης με τη βοήθεια γιαπωνέζικων μηχανημάτων.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που οι Αρχές ελπίζουν να μην χρειαστεί να το εφαρμόσουν είναι οι εγκλωβισμένοι να κάνουν κατάδυση. Πρόκειται, ωστόσο, για μια έσχατη λύση όχι μόνο γιατί τα παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμπι αλλά και γιατί ακόμα και έμπειροι δύτες δυσκολεύονται να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ωστόσο έχουν ήδη ετοιμαστεί 13 καταδυτικοί εξοπλισμοί για την περίπτωση που η στάθμη των υδάτων ανέβει αρκετά. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο δύτης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας Φιτζέραλντ τόνισε ότι το σπήλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μιας η ορατότητα είναι κοντά στο μηδέν και ο χώρος εξαιρετικά περιορισμένος.
Ένα τρίτο σενάριο διάσωσης είναι τα παιδιά και ο προπονητής να βγουν από ένα φρεάτιο. Οι διασώστες αναζητούν μια είσοδο στην κορυφή του βουνού που μπορεί ήδη να συνδέεται ή να γίνεται εύκολα η σύνδεση με γεώτρηση με το τμήμα του σπηλαίο στο οποίο βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι. «Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», ανέφερε ο κυβερνήτης.
Μια τέταρτη λύση, που αν και έχει ήδη δοκιμαστεί εντούτοις δεν βρίσκεται ακόμα στη λίστα των διασωστών, είναι τα παιδιά να μπουν σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, πλήρη μάσκα και να τα τραβήξουν μέχρι την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν.