Η χρήση του VAR αποτελεί τη μεγαλύτερη καινοτομία στο Μουντιάλ της Ρωσίας, με τον επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA Πιερλουΐτζι Κολίνα να κάνει έναν πρώτο απολογισμό. Αυτό που τόνισε ο Ιταλός πρώην διεθνής διαιτητής ήταν η σημασία που έχει το VAR για τη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο.
Στα στοιχεία που παρέθεσε, υπογράμμισε πως στους 48 αγώνες των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν ελεγχθεί συνολικά 335 φάσεις, δηλαδή 6.9 ανά παιχνίδι.
Σε 17 εξ αυτών έγινε χρήση VAR προκειμένου να φανεί αν η απόφαση του διαιτητή ήταν σωστή ή λανθασμένη. Ύστερα από τη χρήση του VAR, άλλαξαν 14 αποφάσεις, ενώ σε τρεις περιπτώσεις δικαιώθηκε ο διαιτητής.
Χωρίς τη χρήση του VAR οι αποφάσεις είναι 95% σωστές, ενώ με τη χρήση του VAR το ποσοστό εκτοξεύεται στο εντυπωσιακό 99,3% σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πιερλουΐτζι Κολίνα. Βέβαια ξεκαθάρισε πως «το VAR δεν σημαίνει τελειότητα», αφού παρά τη χρήση του είναι βέβαιο πως σε κάποιες φάσεις δεν θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις.
Παράλληλα, ο Ιταλός τόνισε πως παρά τη χρήση του VAR, ο καθαρός χρόνος κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι είναι 56 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ήταν 55 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, παρότι δεν υπήρχε το VAR. Όσον αφορά στον επιπρόσθετο χρόνο, έχει αυξηθεί σημαντικά και συγκεκριμένα έχει πάει στα 6 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, την ώρα που στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν 5 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.