Να επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών για την πΓΔΜ και την Αλβανία ζητά η Γερμανία από τη Γαλλία και την Ολλανδία, καθώς οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν μια διεύρυνση στην παρούσα φάση. Μάλιστα το Παρίσι επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της προτού αποφασίσει να προχωρήσει στην ένταξη νέων μελών. Από την άλλη το Βερολίνο πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων στα οποία η Ρωσία αναμιγνύεται έντονα.
Στη γερμανική σφαίρα επιρροής βρίσκονται άλλες έξι χώρες που τάσσονται υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής· στη σημερινή σύνοδο δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στους υπουργούς κείμενο συμφωνίας, καθώς οι πρεσβευτές των χωρών-μελών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Εκτός από την πΓΔΜ και την Αλβανία το πράσινο φως για την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουν η Βοσνία και το Κόσοβο· η διαδικασία είναι σε εξέλιξη για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν περί μεταρρυθμίσεων στηρίζει η Ολλανδία, αν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι βασική πηγή ανησυχίας για τον Γάλλο πρόεδρο είναι η αύξηση του αντιμεταναστευτικού κύματος στη χώρα του. Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η εσπευσμένη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 και η κακή διαχείριση του κύματος εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη στη Βρετανία (γεγονός που έστρεψε πολλούς Βρετανούς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κάνουν δυσκολότερη τη διεύρυνση.
Το ολλανδικό κοινοβούλιο πάντως μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών ενέκρινε την έναρξη των συνομιλιών με την πΓΔΜ. Διπλωμάτες σημειώνουν ότι ίσως το θέμα έρθει από την Ολλανδία στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη. Ωστόσο, η περίπτωση της Αλβανίας θεωρείται περίπλοκη, με την Ολλανδία και τη Γαλλία να συμφωνούν ότι υπάρχει έλλειψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα, παρά την όποια πρόοδο.
Στις χώρες που κρατούν ανοιχτή την πόρτα συγκαταλέγεται και η Αυστρία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο. Υπέρ της πΓΔΜ αναμένεται να μετρήσει και η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ.