pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκικές εκλογές: Άραγε γιατί πανηγυρίζουν αυτοί του HDP;

26/06/2018 - 2:54μμ
Τουρκικές εκλογές:  Άραγε γιατί πανηγυρίζουν αυτοί του HDP;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Anadolu και η κατάσταση ξεκαθάρισε από νωρίς. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έστειλε τα αποτελέσματα στα κόμματα και άρχισαν οι συζητήσεις για τη βία και νοθεία. Αναμενόταν με ενδιαφέρον από όλους εάν το HDP θα ξεπερνούσε το όριο του 10% για να μπει στη βουλή, όμως τα στελέχη και οι οπαδοί του HDP περίμεναν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουν πού θα έφταναν τα ποσοστά του κόμματός τους.

Όταν πλέον έγινε φανερό ότι το HDP μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με ένα καλό ποσοστό, οι οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους και ορισμένοι αναρωτήθηκαν «Άραγε γιατί πανηγυρίζουν αυτοί του HDP;»

Τη στιγμή που είχε γίνει φανερό ότι επανεκλέγεται ο Ερντογάν και ότι η συμμαχία AKP-MHP εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν στους πανηγυρισμούς των οπαδών και των φίλων του HDP στους νομούς Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Τζίζρε, Χακιάρι και Βαν. Μόλις έγινε γνωστό ότι το HDP μπαίνει στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία, τα στελέχη και οι πολιτικοί, συγχάρηκαν ο ένας τον άλλον και έστησαν για λίγο και έναν παραδοσιακό χορό έξω από το κτήριο. Στη συνέχεια τα στελέχη και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους, να επιβλέψουν τη ροή των αποτελεσμάτων και για να διαχειριστούν διάφορα ζητήματα που είχαν προκύψει στην εκλογική διαδικασία.

Αυτούς τους πανηγυρισμούς τους κατέκριναν ορισμένοι, άλλοι λέγοντας «μείνετε πάνω από τις κάλπες» και άλλοι «γιατί πανηγυρίζετε, αφού η αντιπολίτευση ηττήθηκε;».

Γιατί πανηγύριζαν οι οπαδοί του HDP, από τη στιγμή που ο Ερντογάν εκλέχτηκε και η συμμαχία AKP-MHP εξασφάλισε την πλειοψηφία στη βουλή; Η απάντηση είναι απλή: Οι οπαδοί και τα στελέχη του HDP έδωσαν ένα πολιτικό μήνυμα. Οι ψηφοφόροι του HDP δεν βγήκαν να πανηγυρίσουν στο δρόμους επειδή πέρασαν τα φράγμα του 10% και το κόμμα τους μπήκε στη Βουλή. Βγήκαν στους δρόμους για να δώσουν το μήνυμα ότι παρά τις καταπιέσεις και τις φυλακίσεις «εμείς είμαστε όρθιοι».

Στις 4 Νοεμβρίου 2016 το κράτος συνέλαβε και προφυλάκισε τους δυο συμπροέδρους του κόμματος και πολλούς βουλευτές, ενώ αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από ορισμένους βουλευτές του HDP. Ενώ είχε μπει στη Βουλή με 59 βουλευτές, μετά τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, όταν προκηρύχθηκαν οι προχθεσινές εκλογές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του HDP αριθμούσε 48 βουλευτές. Από τους έντεκα αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα. Έτσι, το HDP που μπήκε στον προεκλογικό αγώνα με 48 βουλευτές, ξαναμπαίνει στη Βουλή με 67 βουλευτές. Γι’ αυτό ήταν στους δρόμους οι οπαδοί του HDP, γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν γονάτισαν μπροστά στις καταπιέσεις της κυβέρνησης και του κράτους.

Ενώ όλοι οι άλλοι υποψήφιοι έκαναν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσω από τη φυλακή, μέσω των δικηγόρων του και από το Twitter. Γι’ αυτό ήταν στους δρόμους οι οπαδοί του HDP, γιατί δεν λύγισαν στις πιέσεις και δεν φοβήθηκαν.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα αυτά είναι ότι οι ψηφοφόροι του HDP απέδειξαν ότι είναι πολιτικοποιημένοι και ότι δεν επηρεάζονται από την τρομοκρατία του κράτους.

Οι ψηφοφόροι του HDP που προέρχονται από μια κοινωνία που έχει παράδοση στην αντίσταση, επί τρία χρόνια άντεξαν στις πιέσεις και την κρατική τρομοκρατία, που ήταν σκληρότερη από ποτέ. Το γεγονός ότι δεν λύγισαν και έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις εκλογές, αποτελεί απόδειξη ότι διατηρούν τον αντιστασιακή τους χαρακτήρα. Βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, γιατί αισθάνονταν ότι αυτό επιβάλλει η αγωνιστική τους παράδοση.

Όλοι αυτοί που ήταν στους δρόμους, όλοι αυτοί που έχουν νοιώσει στο πετσί τους τις πρακτικές της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» στους κουρδικούς νομούς, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι «είμαστ’ ακόμα ζωντανοί», δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν την ήττα της αντιπολίτευσης στις εκλογές αυτές. Βγήκαν στους δρόμους για να πάρουν μια ανάσα απέναντι στις καταπιέσεις και αυτό δεν θα πρέπει να το παρεξηγούν ορισμένοι.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

  • Πηγή: gazetekarinca.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Γροιλανδία: Ο Τραμπ ορίζει απεσταλμένο και ανάβει φωτιές με τη Δανία

22/12/2025 - 1:56μμ
Στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, τελετή παράδοσης ενός υποβρυχίου. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιγαντώνει το ναυτικό της η Τουρκία με αεροπλανοφόρο 300 μέτρων

22/12/2025 - 12:19μμ
Δεξιά το αυτοκίνητο του Φανίλ Σαρβάροφ και αριστερά ο παρασημοφορημένος Ρώσος υποστράτηγος (πηγή: Χ / UkraineWorld)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα στη Μόσχα: Νεκρός Ρώσος στρατηγός σε έκρηξη αυτοκινήτου

22/12/2025 - 11:27πμ
Πολωνοί αγρότες διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, στο Νόβι Ντβορ Γκντάνσκι, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Andrzej Jackowski)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στη Mercosur: Οι αγρότες μπλοκάρουν τη μεγάλη εμπορική συμφωνία της ΕΕ

22/12/2025 - 11:03πμ
Χειροπέδες στα χέρια νεαρού (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Σε πέντε λεπτά εκεί ή θα φας ξύλο»: Οι διάλογοι που ξεσκέπασαν το κύκλωμα ναρκωτικών στα σχολεία

22/12/2025 - 10:17πμ
Δεξαμενόπλοιο στη λίμνη Μαρακαΐμπο, στη Βενεζουέλα, 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο, πλοία και απειλές πολέμου: Το νέο μέτωπο Τραμπ-Μαδούρο

22/12/2025 - 9:29πμ
Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου και μοίρασαν μήλα στους οδηγούς. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Κλείνουν σήμερα τα Τέμπη για τα φορτηγά, ανοιχτοί οι δρόμοι για τα ΙΧ στις γιορτές

22/12/2025 - 8:41πμ
(Φωτ.: pexel.com / Matheus Oliveira)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

22/12/2025 - 8:11πμ
Διαδηλωτής κρατά πανό με φωτογραφίες, από αριστερά, της Ζισλέν Μάξγουελ, του Τζέφρι Επστάιν, του Μπιλ Γκέιτς, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπιλ Κλίντον, έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν διεξαγόταν η δίκη της Ζισλέν Μάξγουελ, τον Νοέμβριο του 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/Justin Lane)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπσταϊν: Αυξάνονται κατακόρυφα οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ

22/12/2025 - 12:18πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια των Αφιδνών και της Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων

21/12/2025 - 7:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι Κομνηνοί» στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο, Σάββατο 20 Δεκεμβρίυο 2025 (φωτ.: Δήμος Σιντικής)

«Οι Κομνηνοί» έβαλαν τη σφραγίδα τους στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο

11 λεπτά πριν
Το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Γροιλανδία: Ο Τραμπ ορίζει απεσταλμένο και ανάβει φωτιές με τη Δανία

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: margiana.su/viktor-ivanovich-sarianidi/)

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Ο Πόντιος «ποιητής της αρχαιολογίας» που ανακάλυψε χαμένους πολιτισμούς στην καρδιά της Ασίας

1 ώρα πριν
Χειμερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ, 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Όταν ο ήλιος «χαιρετά» τις πέτρες: Χιλιάδες στο Στόουνχεντζ για το ηλιοστάσιο

1 ώρα πριν
«Ξωτικών έργα» με τα μικρά των «Ακριτών» Σερρών (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)

Ποντιακά κάλαντα και χοροί από τους «Ακρίτες» Επταμύλων στις Σέρρες

2 ώρες πριν
Στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, τελετή παράδοσης ενός υποβρυχίου. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)

Γιγαντώνει το ναυτικό της η Τουρκία με αεροπλανοφόρο 300 μέτρων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign