Με πρωτοβουλία του συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες Χαλανδρίου», την Τετάρτη 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή στο εργοτάξιο που κατασκευάζεται το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Ευαγγελία Στραβαρίδη, που έχει επιζήσει της Μικρασιατικής Καταστροφής και ο Πόντιος Σταυρίκος Παπαβραμίδης θα ρίξουν χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες στην Αγια-Σοφιά!
Ο Κρωμναίος γέροντας, με καταγωγή από την Τραπεζούντα, αποτελεί πρόσφυγα πρώτης γενιάς και μένει στη Δραπετσώνα.
Ο ηλικίας 106 ετών Σταυρίκος Παπαβραμίδης θα παραστεί στην τελετή του γηπέδου της ΑΕΚ, εκπροσωπώντας το ποντιακό στοιχείο. Εξάλλου, είναι αδερφός του αείμνηστου λυράρη Νίκου Παπαβραμίδη, που υπήρξε δάσκαλος του μεγάλου αοιδού Χρύσανθου Θεοδωρίδη.
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι η ζωντανή ιστορία μας»
Για τον έντονο συμβολισμό της πρωτοβουλίας μίλησε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες Χαλανδρίου» Νίκος Καραμπουρνιώτης.
«Για μας αυτή η εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς, γιατί η ΑΕΚ είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους συγκεντρωμένους πρόσφυγες μικρασιατικής καταγωγής. Είναι κάτι ιδιαίτερα συμβολικό γιατί θέλουμε να ξέρουν και οι νέες γενιές και οι ίδιοι οι αθλητές ότι πατάνε πάνω σε θεμέλια που έχουν χτιστεί με χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες. Επιλέξαμε να βάλουμε δύο ανθρώπους που γλίτωσαν από τη Γενοκτονία, την Ευαγγελία Στραβαρίδη από τα Βουρλά και τον Σταυρίκο Παπαβραμίδη από το Καρς, για να περάσουμε στις επόμενες γενιές τη διαχρονικότητα. Το χώμα που μάζεψε ο σύλλογός μας οι “Ρίζες” το περασμένο καλοκαίρι από τη Μικρά Ασία, θα το ρίξουν στο γήπεδο της ΑΕΚ παιδιά και πρόσφυγες πρώτης γενιάς, σε μια προσπάθεια να δείξουμε ότι υπάρχει συνέχεια στην ιστορία. Το χώμα θα τοποθετηθεί στους πυλώνες του γηπέδου γιατί το γήπεδο της ΑΕΚ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για εμάς αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε ο Νίκος Καραμπουρνιώτης, «αποτελούν τη ζωντανή ιστορία μας και θεωρούμε μεγάλη τιμή ότι θα τοποθετήσουν χώμα στο γήπεδο της ΑΕΚ από τις αλησμόνητες πατρίδες».
Στη συγκινητική τελετή της 20ής Ιουνίου θα δώσει το παρών και η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Καπετάν Ευκλείδης», καθώς θα συνοδεύσει μουσικά με την ποντιακή λύρα τη συμβολική κίνηση της ΑΕΚ να τιμήσει την ιστορία της, ενισχύοντας τα τείχη της Αγια-Σοφιάς με χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες.