Ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το όνομα είναι ισορροπημένη, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει τη δική του παρέμβαση για το Σκοπιανό. Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη και συστήνει ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Παπανδρέου: Πρόκειται για ένα θέμα που τώρα περισσότερο από ποτέ είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή.
«Όσο λάθος είναι τα αρνητικά αντανακλαστικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπερνάμε τις λογικές ενστάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων, και ζητά από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσουν βάρος στη μεγάλη εικόνα και στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μόνη της και ότι θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι «αυτή η σε γενικές ισορροπημένη συμφωνία βασίζεται στις μακροχρόνιες προσπάθειες πολλών άλλων, και θα ήταν πολύ χειρότερη αν την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για τις σημαντικές κόκκινες γραμμές». Προσθέτει δε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αν είχαν ενωθεί οι δυνάμεις όλων.
Από την άλλη στρέφει τα βέλη του και στη ΝΔ για την οποία λέει ότι πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος «απομακρυνόμενη ακόμα και από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή» του 2008. «Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής το οποίο βρίσκεται σε πολιτική κρίση (ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι στηρίζει τη συμφωνία σε αντίθεση με τα όσα είπε η Φώφη Γεννηματά), ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι έχει χρέος να συμβάλλει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Μάλιστα δηλώνει ότι θα εργαστεί για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, «ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος και να είναι χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα».