Η μεγάλη στιγμή για τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο έφτασε! Σήμερα το απόγευμα (18:00, ΕΡΤ1) ανοίγει η αυλαία του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου με την αναμέτρηση μεταξύ της οικοδέσποινας Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας. Ποια θα είναι η ομάδα που θα κερδίσει το βαρύτιμο τρόπαιο και θα διαδεχθεί στον πίνακα των νικητών τη Γερμανία, η οποία σήκωσε την «κούπα» το 2014 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα δοθεί στις 15 Ιουλίου όταν θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης. Μέχρι τότε, μεσολαβούν τέσσερις εβδομάδες γεμάτες μπάλα και υποσχέσεις για «χορταστικό» θέαμα. Οι 64 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν σε 11 πόλεις και 12 στάδια και θα γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία με την χρήση του Var (video assistant referee).
Το Μουντιάλ της Ρωσίας, που θα μοιράσει στις 32 φιναλίστ 344.000.000 ευρώ, έχει μπροστά του την πρόκληση της κατάρριψης δέκα περίεργων ρεκόρ. Ανάμεσά τους και ένα που συνδέεται με την Εθνική Ελλάδας και δύο προπονητών της (Ρεχάγκελ, Σάντος). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FIFΑ τα ρεκόρ αυτά είναι:
- 135 χρόνια και τρεις μήνες θα είναι η συνδυασμένη ηλικία των Όσκαρ Ταμπάρες και Φερνάντο Σάντος, εάν η Ουρουγουάη και η Πορτογαλία συναντηθούν στην πρώτη φάση των νοκ άουτ. Θα είναι το ρεκόρ της μεγαλύτερης… αθροιστικής ηλικίας, για δύο προπονητές σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα ρεκόρ που κατέχουν τα 133 χρόνια και 9 μήνες του Ότο Ρεχάγκελ της Εθνικής Ελλάδας και του Λαρς Λάγκερμπακ της Νιγηρίας, στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νότια Αφρική το 2010.
- 45 χρόνια και πέντε μήνες θα είναι η ηλικία του Αιγύπτιου τερματοφύλακα Εσάν Ελ-Χαραντί, εάν αγωνιστεί εναντίον της Ουρουγουάης. Έτσι, εάν παίξει στη Ρωσία θα σπάσει το ρεκόρ του Φαρίντ Μοντραγκόν (43 χρόνια και τρεις μέρες) για να γίνει ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
- 13 αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου αήττητη: μεταξύ της ήττας 4-2 στην Ουγγαρία στους προημιτελικούς του 1954 και της ήττας 3-1 από την ίδια ομάδα στην φάση των ομίλων το ’66, είναι το ρεκόρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανήκει στη Βραζιλία. Η τελευταία ήττα της Γερμανίας ήταν αυτή με 1-0 στην Ισπανία στους ημιτελικούς του 2010 και θα ξεκινήσει στη Ρωσία το 2018 έχοντας μία αήττητη σειρά οκτώ αγώνων στο τουρνουά.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα
- 6 γκολ ως αρχηγός είναι το ρεκόρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανήκει στον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Λιονέλ Μέσι θέλει τρία για να σπάσει το ορόσημο του πρώην προπονητή του.
- 6 αγώνες χωρίς ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο: αυτό είναι το ρεκόρ για την CONCACAF από το Μεξικό που καταγράφηκε στις ΗΠΑ το 1994 και τη Γαλλία το 1998. Η Κόστα Ρίκα, που δεν έχασε κανέναν από τους πέντε αγώνες της στη Βραζιλία το 2014, θα ισοφαρίσει εάν αποφύγει την ήττα εναντίον της Σερβίας και θα το ξεπεράσει εάν κάνει το ίδιο και εναντίον της Βραζιλίας.
- 5 γκολ σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα είναι αυτό που μπορεί να παρουσιάσει ο Τόμας Μίλερ και να γίνει ο πρώτος παίκτης που το καταφέρνει. Ο 28χρονος, που ακολουθεί τον συμπατριώτη του Μίροσλαβ Κλόζε και τον Περουβιανό Τεόφιλο Κουμπίγιας, μόνοι που έχουν σκοράρει πάνω από τέσσερις φορές σε πολλαπλές εκδόσεις του τουρνουά. Ο Κλόζε, με 16 συνολικά, κρατά το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Μίλερ να είναι στα έξι.
- Σε 5 Παγκόσμια Κύπελλα θα αγωνιστεί ο Ράφα Μάρκες και θα είναι ο τρίτος παίκτης που το καταφέρνει αλλά και ο δεύτερος Μεξικανός. Ο Αντόνιο Καρμπαχάλ και ο Γερμανός Λόταρ Ματέους το είχαν καταφέρει πριν, ενώ ο Τζανλουίτζι Μπουφόν πήγε σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά δεν αγωνίστηκε στη Γαλλία το 1998.
- 5 συνεχόμενες ισοπαλίες σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το ρεκόρ που παρουσίασε το Βέλγιο για το 1998 και το 2002. Η Κόστα Ρίκα έχει ήδη τρεις στις ισάριθμες τελευταίες συναντήσεις της στη Βραζιλία το 2014.
- Σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα θα έχουν σκοράρει ο Αυστραλός Τιμ Κέιχιλ, ο Ράφα Μάρκες του Μεξικού και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, εάν τα καταφέρουν στη Ρωσία. Ούβε Ζέλερ, Πελέ και Μίροσλαβ Κλόζε είναι οι μόνοι που έχουν σκοράρει σε περισσότερα από τρία τουρνουά.
- 3 θα είναι εκείνοι που θα έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτες και προπονητές εάν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ οδηγήσει την Γαλλία στην κορυφή του κόσμου. Ο πρώην αμυντικός μέσος, ο οποίος πανηγύρισε με τη χώρα του τον τίτλο το 1998, θα ισοφαρίσει τον Μάριο Ζάγκαλο και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ.