pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χιλιάδες Έλληνες στα συλλαλητήρια βροντοφώναξαν «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» (φωτο, βίντεο)

6/06/2018 - 10:54μμ
Οι Πόντιοι, η Γενοκτονία και η Μακεδονία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε πόλεις της Μακεδονίας (και όχι μόνο) με αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας. Τα συλλαλητήρια, στα οποία έδωσαν βροντερό παρών χιλιάδες Έλληνες, διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με τη συμμετοχή κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Συμμετείχαν, επίσης, στελέχη των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και άλλων φορέων, ενώ ενεργός ήταν και ο ρόλος της Εκκλησίας με την παρουσία εκπροσώπων από μητροπόλεις της Μακεδονίας.

Η κεντρική συγκέντρωση, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ όλα τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν ταυτόχρονα (στις 7:30) στις κεντρικές πλατείες στη Βέροια, το Κιλκίς, το Πολύκαστρο, την Έδεσσα, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Φλώρινα, την Πτολεμαϊδα, τη Σιάτιστα, την Καστοριά, κ.α.

Λίγες ώρες πριν οι συμμετέχοντες συγκεντρωθούν στις πλατείες, η επιτροπή αγώνα, με ανακοίνωσή της, καλούσε τον κόσμο να λάβει μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια, χωρίς ακρότητες και να αναλογιστούν «τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία». Κρατώντας ελληνικές σημαίες, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, όπως «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα», «Ελλάς-Ελλάς-Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι σωματείων, ιεράρχες, καθηγητές, κ.ά.


Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Βέροια (φωτ.: pliroforiodotis.gr)

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των ομιλητών στο συλλαλητήριο της Πέλλας ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραχαράσσει την ιστορία», ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αστυνομικές αρχές, μέχρι το βράδυ δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.

Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασίας για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Από νωρίς το απόγευμα περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντες διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό.


Εικόνα από το συλλαλητήριο στη Δράμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Σιδηρόπουλος)

Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος συμμετείχαν στη συγκέντρωση και απεύθυναν χαιρετισμούς. 

Ο μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε, πολλές φορές, ότι «η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους».

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός-ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Στην πόλη της Δράμας, ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Μαντουβάλου.

Αντίθετα, ένταση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στα Χανιά, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών εμφανίστηκε με πανό στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και υπήρξαν μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία και μερίδα των συμμετοχόντων στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία.


Πλάνα από το συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας (πηγή: kozan.gr)

Στη δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα, ενώ οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Ηχηρό μήνυμα έδωσαν και τα Γιάννενα. Το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία στην κεντρική πλατεία της πόλης κρίθηκε επιτυχημένο. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία (από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας), ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Ποντίων, Κύπριοι αλλά και Έλληνες της Χειμάρας.

«Είμαστε Έλληνες, είμαστε δημοκράτες, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας χαρακτηρίζει, δεν χαρίζουμε σε κανέναν τίποτα…». Με αυτήν τη φράση άνοιξαν τις ομιλίες οι διοργανωτές, όπως αναφέρει το epiruspost.gr. Οι ομιλίες ήταν επικεντρωμένες στο όνομα της Μακεδονίας. «Το όνομα δεν εκχωρείται», επεσήμαναν με έμφαση. Πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου ακούστηκε μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, καθώς και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ακόμη, ακούστηκε πολλές φορές απόσπασμα από την ομιλία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Θήβα, Κέρκυρα, κ.ά).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύσκεψη στα γραφεία της Deutsche Welle (φωτ.: 
EPA / Sebastien Nogier)
ΕΛΛΑΔΑ

Η φωνή που άκουγε η Ελλάδα στη χούντα δεν σιγεί – Διασώθηκε το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle

19/09/2026 - 8:09μμ
Οι δύο γιατροί στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν από το 2019 – Οι επιστολές που έμειναν αναπάντητες και το νέο βίντεο

19/09/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα διαρρηκτών «σήκωνε» σπίτια στην Αττική: Έκαναν «φτερά» 179.000 ευρώ

19/09/2026 - 2:58μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Λίμνη Ευβοίας – Αισθητός και στην Αττική

19/09/2026 - 1:30μμ
Τα Καλάβρυτα από ψηλά... με φόντο τον Ερύμανθο: ένα μυθικό βουνό (φωτ.: facebook.com/DiscoverKalavritaGR)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Καλαβρύτων: Μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών

19/09/2026 - 11:33πμ
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Αθήνα Χωρίς Αυτοκίνητο» 
(φωτ. αρχείου: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο» για 24 ώρες – Τι αλλάζει

19/09/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια

19/09/2026 - 8:51πμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Το σαββατοκύριακο αρχίζει με άνοδο της θερμοκρασίας – Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές

19/09/2026 - 8:08πμ
Μέρος της αφίσας των εκδηλώσεων (φωτ.: δήμος Νεάπολης Συκεών)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυναμική συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» στα «Θεοτόκια 2026» – Τριήμερο με μουσική, χορό και παράδοση

18/09/2026 - 11:54μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Η συγκίνηση της Μάγδας Φύσσα στην πορεία του Κερατσινίου – Προσαγωγές στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του

18/09/2026 - 9:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρέ από τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα (πηγή: US Department of War))

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανοίγει ξανά τους φακέλους των UFO – Οι φωτεινοί «δίσκοι» του 1952 και τα έξι άγνωστα αντικείμενα στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Καπνογόνο κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στα επεισόδια που έγιναν στη Χάγη. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ)

Χάγη: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βία και 24 συλλήψεις – Η ακροδεξιά διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις

2 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Άνκορατζ, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό των Εγκαινίων, μαζί με μέλη της μοναδικής ελληνορθόδοξης ενορίας της Αλάσκας (φωτ.: Orthodox Observer / Loren Holmes)

Από ένα υπόγειο στην Αλάσκα, στη βορειότερη ελληνορθόδοξη ενορία – Μια κοινότητα γράφει ιστορία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague Super Cup: Πήρε… εκδίκηση η Ρεάλ και νίκησε τον Ολυμπιακό

2 ώρες πριν
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Όλα μηδέν στο Άρης-Ηρακλής – Πρώτη νίκη για Κηφισιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV