pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Είναι η επανεκλογή του Ερντογάν εξασφαλισμένη;

3/05/2018 - 12:18πμ
Ερντογάν: Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κουρδικές πηγές λένε ότι εάν οι προεδρικές εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, οι Κούρδοι δεν θα ψηφίσουν για την αρχηγό του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ, αλλά σίγουρα θα ψήφιζαν για τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, εάν αυτός είναι υποψήφιος.

Είναι η επανεκλογή του ισχυρού ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του προέδρου στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου ένα σίγουρο αποτέλεσμα;

Σχεδόν κάθε παρατηρητής της Τουρκίας το υπέθεσε, όταν ο νέος σύμμαχος του Ερντογάν, Devlet Bahceli, πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, ζήτησε πρόωρες εκλογές και ο Ερντογάν ακολούθησε το αίτημά του εντός 48 ωρών.

«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν αμφισβητείται: ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει», ανέφερε πρόσφατα ο ειδικός της Τουρκίας Χάουαρντ Έισενστατ. Το μέλος του project για τη «Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» αναφέρει ότι η ψηφοφορία είναι μέρος του «εκλογικού αυταρχισμού» της Τουρκίας, όπου η πολιτική δύναμη είναι αναμφισβήτητη, αλλά διατηρείται το προπέτασμα της πολυκομματικής δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν χρειάζεται αυτό το προπέτασμα και τη νομιμότητα των εκλογών για την αρχή του ενός ανδρός. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι η εκστρατεία των πιθανών αντιπάλων του Ερντογάν  μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια. Οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης πιθανότατα θα παρενοχληθούν. Επιπλέον, χάρη σε πρόσφατη νομοθεσία, η εκλογική οργάνωση θα μπορούσε επίσης να είναι δυνατή η εκλογική νοθεία με τη χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων και ούτω καθεξής. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι ο Ερντογάν δεν θα επανεκλεγεί.

Το τουρκικό σκηνικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμμορφώνεται με τις ιδιοτροπίες του και τις πολιτικές του φιλοδοξίες, χωρίς να υπάρχει πραγματικός θεσμικός έλεγχος.

Οι εκλογές θα είναι το τελευταίο βήμα για την εδραίωση της εξουσίας του σε αυτό που ο ίδιος και οι πιστοί του αποκαλούν «Νέα Τουρκία». Ωστόσο, ο προεκλογικός αγώνας πήρε μια απροσδόκητη τροπή, όταν η αντιπολίτευση έκανε έναν απρόσμενο πολιτικό ελιγμό. Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβίβασε 15 από τους βουλευτές του στο εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» για να μπορέσει να συμμετέχει στις εκλογές. Η συμμετοχή του «Καλού Κόμματος» στις εκλογές θα μπορούσε να κοστίσει πολύ τον συνασπισμό Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις αντιπολιτευόμενες πλευρές, το CHP, το «Καλό Κόμμα» και το ισλαμικό κόμμα Felicity (Saadet) φαίνεται να επιχειρούν να  προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο πρόεδρος του Felicity Temel Karamollaoglu, είναι γνωστό ότι ευνοεί τον πρώην σύντροφό και προκάτοχο του Ερντογάν Αμπντουλάχ Γκιούλ, ως πρόεδρο.

Η πιθανότητα ο Γκιουλ να αναδειχθεί ως κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης έναντι του Ερντογάν σήμανε συναγερμό ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε παγίδα για τον πρόεδρο. Αν ο Γκιούλ κατεβεί εναντίον του Ερντογάν, ο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας θα μπορούσε να ηττηθεί.

Ο Ibrahim Uslu, ένας εξέχων δημοσκόπος της Τουρκίας, προέβλεψε ότι ο Γκιουλ έχει πιθανότητες να κερδίσει το 48,5% των ψήφων.

Ορισμένες άλλες δημοσκοπήσεις άρχισαν επίσης να ανακοινώνουν τα ευρήματά τους, σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν δεν μπορεί να υπερβεί το 50% και επομένως να επανεκλεγεί. Ενώ οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες, εν μέσω επαφών μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έσπειραν ελπίδες μεταξύ των ευρέων κύκλων κατά του Ερντογάν, δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, προς ανακούφιση της κυβέρνησης. Η ηγέτις του «Καλού Κόμματος» Meral Aksener, επέμεινε στην υποψηφιότητά της, ενώ οι αριστερές και κοσμικές φανατικές παρατάξεις του CHP δεν μπόρεσαν να συμφιλιωθούν με την ιδέα της υποστήριξης του Γκιουλ εναντίον του Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όταν επέστρεψε από επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, δεν έκρυψε την ανακούφιση και την ευτυχία του. Στο αεροσκάφος του, μίλησε στους δημοσιογράφους, υπονοώντας την αποτυχία της αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σχετικά με την υποψηφιότητα του Γκιουλ, λέγοντας ότι «οι πολιτικές μηχανορραφίες ήταν σε εξέλιξη, αλλά εξερράγησαν στα χέρια τους».

Ο Μπαχτσελί, με εμφανή πανικό, κατηγόρησε τον Γκιούλ ότι προδίδει την ιστορία του και ότι κάνει χαρούμενο τον εν ΗΠΑ κληρικό Fethullah Gulen.

Το όνομα του Γκιουλ δεν απομακρύνεται πλήρως από την αντίληψη της αντιπολίτευσης, αλλά μετά τις 26 Απριλίου μοιάζει απίθανο να είναι κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θεωρείται το μοναδικό όνομα που θα μπορούσε να προσελκύσει υποστήριξη από τους κύκλους του AKP και έτσι να μειώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Ερντογάν.

Σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι κάθε κόμμα θα έχει τον δικό του υποψήφιο και θα οδηγήσει την εκλογή του προέδρου σε δεύτερο γύρο. Εάν κανένας υποψήφιος δεν υπερβεί το 50%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο.

Όσο η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη και δεν μπορεί να συνασπιστεί πίσω από ένα όνομα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εκλεγεί ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, χάρη στο ισχυρό χαρτί των Κούρδων, ο Ερντογάν ενδέχεται να περιοριστεί κάτω από το απαιτούμενο όριο του 50% στον πρώτο γύρο, εμποδίζοντας τον από το να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία άμεσα. Παραμένει να δούμε αν, στην περίπτωση ενός δεύτερου γύρου, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ενωθεί γύρω από εκείνον που θα ήταν ο αντίπαλος του Ερντογάν.

Οι Κούρδοι, που θεωρείται ότι αποτελούν περίπου το 18-20% του εκλογικού σώματος, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη σφράγιση της τύχης του Ερντογάν. Ο θρησκευτικός-συντηρητικός τομέας του κουρδικού πληθυσμού που ψήφισε για τον Ερντογάν και το AKP, είναι βαθιά απογοητευμένος από τη συμμαχία του Ερντογάν με τους αντικουρδικούς τουρκικούς εθνικιστικούς ζηλωτές και τη δράση στο Αφρίν, που στόχευε την κουρδική αυτοδιοίκηση στη Συρία. Επιπλέον, η απομάκρυνση των πινακίδων σε κουρδική γλώσσα, σε κάθε γωνιά της νοτιοανατολικής Κουρδοκρατούμενης Τουρκίας, όπως και η καταστροφή των κουρδικών εθνικών συμβόλων, επέφεραν επίσης την οργή της συντηρητικής κουρδικής κοινωνίας.

Εάν οι Κούρδοι, μαζικά, αρνηθούν να ψηφίσουν για τον Ερντογάν, θα μπορούσε να γίνει δύσκολο γι’ αυτόν να εξασφαλίσει περισσότερο από το 50%, ιδίως στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο φυλακισμένος Selahattin Demirtas, ο εξαιρετικά δημοφιλής πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), αναμένεται να ανακηρυχθεί από το κόμμα του υποψήφιος για την προεδρία. Κατέβηκε εναντίον του Ερντογάν το 2014 και η κατάκτηση του  9% των ψήφων, ενθάρρυνε το HDP να αναλάβει το ρίσκο υπέρβασης του 10% του εκλογικού κατωφλίου στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015. Το HDP κατάφερε να περάσει το όριο αυτό, κερδίζοντας το 13,7%, και απέστειλε 80 εκλεγμένα μέλη στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Αν ο Demirtas είναι υποψήφιος για την προεδρία από τη φυλακή, αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό κουρδικών ψήφων και θα ήταν επιζήμιο για τους υπολογισμούς του Ερντογάν. Αξιόπιστες κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι εάν οι προεδρικές εκλογές πάνε σε δεύτερο γύρο, οι Κούρδοι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της Aksener, αλλά σίγουρα θα ψηφίσουν για τον Γκιούλ.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με την προεδρική εκλογή. Δεν είναι προαποφασισμένο ότι το AKP και το MHP θα διατηρήσουν μια ασφαλή πλειοψηφία στο προσεχές κοινοβούλιο. Ούτε η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Ενώ η επανεκλογή του Ερντογάν είναι πιο πιθανή μετά την αδυναμία της αντιπολίτευσης να ενωθεί γύρω από τον Γκιούλ, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πώς και προς τα πού θα μετακινηθεί το εκκρεμές των εκλογών.

  • ΠΗΓΗ: maurokouti.gr / Άρθρο του Cengiz Candar στο al-monitor.com σε μετάφραση του Λυσίμαχου Σαμασίτη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Ιράν: «Θα μπορούσε να εξουδετερωθεί εν μία νυκτί» – Αντίποινα προαναγγέλλει η Τεχεράνη, διπλωματικές κινήσεις από την Τουρκία

6/04/2026 - 9:16μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Fuel Pass 2026: «Έπεσε» η πλατφόρμα λίγα λεπτά μετά την έναρξη

6/04/2026 - 8:48μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση μεγάλης σπείρας «μαϊμού» λογιστών: Λεία πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα

6/04/2026 - 7:30μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ψηφιακή διαφημιστική πινακίδα, στη Σανάα της Υεμένης (φωτ.: EPA/YAHYA ARHAB)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με πρόταση εκεχειρίας 45 ημερών στο Ιράν – Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Epic Fury» εν αναμονή διαγγέλματος Τραμπ

6/04/2026 - 6:25μμ
Σαράντος Ευσταθόπουλος, Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», Jan Karas, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Allwyn στην Ελλάδα, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Karel Komarek, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Allwyn, και Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρωτοβουλία από την Allwyn για τη δημόσια υγεία: Ανακαινίζει το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»

6/04/2026 - 3:13μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Συνελήφθη οικιακή βοηθός για το αδίκημα της σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων

6/04/2026 - 2:49μμ
Συγγενείς θυμάτων στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ της Λάρισας όπου συνεδριάζει το 
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση των Τεμπών. Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών: Συγκλονίζει η παρουσία των γονιών της Εριέττας – «Δεν βρέθηκε τίποτα»

6/04/2026 - 1:12μμ
Η πολυκατοικία στο Μαρούσι όπου διαμένει η 27χρονη με τον σύζυγό της (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρούσι: Θρίλερ με 27χρονη που έπεσε δύο φορές από μπαλκόνι – Στο μικροσκόπιο ο σύζυγος

6/04/2026 - 11:13πμ
Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Στο τραπέζι εκεχειρία 45 ημερών εν μέσω κλιμάκωσης – Στα 110 δολάρια το πετρέλαιο

6/04/2026 - 10:47πμ
Αστυνομικά μέτρα στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ της Λάρισας όπου συνεδριάζει το 
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση των Τεμπών. Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών: Συνεχίζονται οι νομιμοποιήσεις στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ – Ποιοι περνούν σήμερα στην αίθουσα

6/04/2026 - 9:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ για Ιράν: «Θα μπορούσε να εξουδετερωθεί εν μία νυκτί» – Αντίποινα προαναγγέλλει η Τεχεράνη, διπλωματικές κινήσεις από την Τουρκία

13 λεπτά πριν

Fuel Pass 2026: «Έπεσε» η πλατφόρμα λίγα λεπτά μετά την έναρξη

41 λεπτά πριν
Ο Μητροπολίτης Δράμας έξω από το «Φροντιστήριο Τραπεζούντας», το πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης, το 2021 (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος»: Ένας φόρος τιμής στον «Τραντέλλενα» της Ρωμιοσύνης – Αντίστροφη μέτρηση για την ακαδημαϊκή έναρξη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Προκριματικά World Cup πόλο: Ήττα στο φινάλε για την Εθνική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Εξάρθρωση μεγάλης σπείρας «μαϊμού» λογιστών: Λεία πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Μαΐου 2026

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign